Obavijesti

News

Komentari 345

Snimila me kamera: Zbog 21 sekunde moram platiti 150 kn

Snimila me kamera: Zbog 21 sekunde moram platiti 150 kn
9

SKUPO ZAUSTAVLJANJE Zagrepčanka je na Britanskom trgu zaustavila automobil i čekala 21 sekundu da drugi automobil izađe s parkinga. Dva mjeseca poslije na kućnu adresu stigla joj je ‘čestitka’

VIDEO

Ne zaustavljajte se u gradu da biste suvozača pustili iz auta ili čekali da netko izađe s parkinga. Kamere će sve snimiti i ne zanima ih razlog zaustavljanja. Možda bih isto platila i da nisam samo zastala nego da sam tamo parkirala i otišla na kavu, ogorčena je Zagrepčanka dobivenom kaznom za navodno nepropisno zaustavljanje.

- Sat vremena sam tražila parkirno mjesto i kasnila na dogovor. Zaustavila sam se na trenutak jer su neki ljudi išli prema parkiranim autima i ponadala se da će osloboditi mjesto. No prevarila sam se i nastavila tražiti parking. Napokon sam parkirala dvije ulice dalje i platila SMS-om. Nepuna dva mjeseca nakon toga stigla je kazna za zaustavljanje. U ‘čestitki’ piše da me kamera snimila kako sam na Britanskom trgu kraj kućnog broja 8 stajala 21 sekundu - rekla je Zagrepčanka.

'Rekli su mi da imaju dokaz'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Piše i da ju je kamera snimila u vremenu između 12:35.23 i 12:35.44, a poslala nam je i kopiju SMS-a Zagrebparkinga gdje je vidljivo da je nepunih sedam minuta kasnije, u 12.42, platila parkiranje na drugome mjestu.

- Do tamo mi je trebalo pet minuta. Zvala sam prometnog redara i rekla da nisam parkirala, no rekao je da imaju dokaz, fotografiju koju kod njih mogu pogledati, i da se nemam pravo žaliti - ljutita je.

'Ne postoji zabrana žalbe'

Kazna je 150 kuna ako plati u roku od tri dana.

Ako ne plati, mora poslati podatke o vozaču i čekati Prekršajni sud.

- Ne postoji zabrana žalbe i reklamacija te se može žaliti na sve i uvijek. Ako joj žalbu ne dopuštaju, neka joj to napišu. Reklamacije i žalbe uvijek moraju biti pisane. Na telefon će tvrditi da žalbe nema jer znaju da će većina od nje odustati. Ne smije se pouzdavati u telefonske razgovore i usmene dogovore jer samo ono što je na papiru na sudu ’drži vodu’ - upozorava Igor Vujović, predsjednik Društva Potrošač.

Iz policije su nam odgovorili općenito o nepropisnom zaustavljanju i parkiranju. Prema Zakonu o sigurnosti prometa, zaustavljanje vozila zabranjeno je na mjestima gdje ugrožava sigurnost i nesmetano odvijanje prometa, na udaljenosti manjoj od pet metara od pješačkog prijelaza, na dijelu kolnika obilježenom kao stajalište autobusa...

Konkretni slučaj nisu željeli komentirati zato što nisu vidjeli fotografiju zaustavljenog auta. Nju i čitateljica može samo pogledati, a ne može je dobiti. Iz Grada nam nisu odgovorili može li se pogledati i snimka i traje li dulje od 21 sekunde.

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prije dvije godine rekao da su kamere postavljene za zaštitu, a ne za kažnjavanje, te najavio da će pri prvom prekršaju samo upozoravati, to očito nije slučaj.

Čitateljici se požalilo više prijatelja koji su također dobili kazne za zaustavljanje na raznim lokacijama u Zagrebu, pa i pred školom, kad su zastali samo da dijete uđe u auto.

Snimku joj ne daju, može je pogledati

Čitateljici nisu spominjali da može pogledati snimku, nego samo dobiti fotografiju na uvid. Policija kaže da stranka ili sudionik u postupku mogu razgledati spis kod Prometnog redarstva Grada Zagreba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a