Obavijesti

News

Komentari 3

Snowden: Vratit ću se u SAD ako ću imati pravedan proces

Snowden: Vratit ću se u SAD ako ću imati pravedan proces
1

Snowden je bivši djelatnik američke obavještajne službe NSA i optužen je u Sjedinjenim Državama za špijunažu i krađu državnih tajni. Pobjegao je u Rusiju

Povratak u Sjedinjene Države je moj krajnji cilj, ali želim pravedan proces, rekao je američki zviždač Edward Snowden u razgovoru koji je u ponedjeljak objavio kanal CBS uoči objave njegovih memoara.

Izbjegao u Rusiju nakon što je upozorio na masovni nadzor komunikacija i interneta u svojoj zemlji 2013.godine, taj bivši djelatnik američke obavještajne službe NSA optužen je u Sjedinjenim Državama za špijunažu i krađu državnih tajni.

"Želim se vratiti u Sjedinjene Države, to mi je krajnji cilj, ali ne želim provesti ostatak života u zatvoru", rekao je za CBS. "Moj jedini zahtjev je da imam pravedan proces".

"Ne ispričavam se, ne tražim privilegije", nastavio je optuživši američke vlasti da previđaju "proces druge vrste sa specijalnim procedurama".

"Ne žele da porota razmotri motive koju su me potaknuli na to. Oni samo žele da se razmotri je li moje djelovanje bilo legalno ili nelegalno, a ne pravedno ili loše", rekao je.

"Nije teško naći argumente o mom kršenju zakona", priznao je Snowden koji smatra da "je to manje zanimljivo". Istaknuo je da bi se porotnici trebali zapitati o posljedicama njegovih akcija i jesu ili one koristile ili naštetile Sjedinjenim Državama?

Snowden je zatražio azil u dvadesetak zemalja, među kojima i u Njemačkoj i Francuskoj, koje su ga odbile iz različitih razloga. "Zanima me kako se nose s reakcijama na moju knjigu", dodao je.

Njegovi memoari bit se istovremeno objavljeni u utorak u dvadesetak zemalja, među kojima u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i Tajvanu.

Pokretanje videa ...