Snowden: Vratit ću se u SAD ako ću imati pravedan proces | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 3

Snowden: Vratit ću se u SAD ako ću imati pravedan proces

Snowden: Vratit ću se u SAD ako ću imati pravedan proces
1

Snowden je bivši djelatnik američke obavještajne službe NSA i optužen je u Sjedinjenim Državama za špijunažu i krađu državnih tajni. Pobjegao je u Rusiju

VIDEO

Povratak u Sjedinjene Države je moj krajnji cilj, ali želim pravedan proces, rekao je američki zviždač Edward Snowden u razgovoru koji je u ponedjeljak objavio kanal CBS uoči objave njegovih memoara.

Izbjegao u Rusiju nakon što je upozorio na masovni nadzor komunikacija i interneta u svojoj zemlji 2013.godine, taj bivši djelatnik američke obavještajne službe NSA optužen je u Sjedinjenim Državama za špijunažu i krađu državnih tajni.

"Želim se vratiti u Sjedinjene Države, to mi je krajnji cilj, ali ne želim provesti ostatak života u zatvoru", rekao je za CBS. "Moj jedini zahtjev je da imam pravedan proces".

"Ne ispričavam se, ne tražim privilegije", nastavio je optuživši američke vlasti da previđaju "proces druge vrste sa specijalnim procedurama".

"Ne žele da porota razmotri motive koju su me potaknuli na to. Oni samo žele da se razmotri je li moje djelovanje bilo legalno ili nelegalno, a ne pravedno ili loše", rekao je.

"Nije teško naći argumente o mom kršenju zakona", priznao je Snowden koji smatra da "je to manje zanimljivo". Istaknuo je da bi se porotnici trebali zapitati o posljedicama njegovih akcija i jesu ili one koristile ili naštetile Sjedinjenim Državama?

Snowden je zatražio azil u dvadesetak zemalja, među kojima i u Njemačkoj i Francuskoj, koje su ga odbile iz različitih razloga. "Zanima me kako se nose s reakcijama na moju knjigu", dodao je.

Njegovi memoari bit se istovremeno objavljeni u utorak u dvadesetak zemalja, među kojima u Sjedinjenim Državama, Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Brazilu i Tajvanu.

Pokretanje videa...

00:31

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C:  Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna
OSTAJE CRVENI ALARM

Hrvatska se kuha, temperature idu blizu 40 °C: Pogledajte što nam se sprema ostatak tjedna

Za utorak je crveno upozorenje na snazi za osječku, zagrebačku, karlovačku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju zbog vrućina. Za osječku i zbog grmljavinskih nevremena...
Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...
KRUŽE TEORIJE

Elitni snajperist tvrdi: Atentator na Trumpa imao je pomoć. Ovo mi nema smisla, nemoguće je...

Čim sam vidio što se dogodilo, odmah mi nije imalo smisla. Ne možete se, u sred bijela dana, samo popeti na krov nekih stotinjak metara od predsjednika, priča bivši snajperist...