Obavijesti

News

Komentari 178

Šok u Dubrovniku: Bebu umrlu pri porodu su bacili na otpad

Šok u Dubrovniku: Bebu umrlu pri porodu su bacili na otpad
1

Roditelji bebe, koja je prošlog ljeta umrla pri porođaju, sada tuže bolnicu za pretrpljenu duševnu bol jer je tijelo bez njihova znanja bačeno u humani otpad

VIDEO

Roditelji djevojčice koja je prošlog ljeta umrla pri porođaju u Općoj bolnici Dubrovnik podnijeli su dvije odvojene tužbe. Tuže bolnicu za pretrpljenu duševnu bol zbog gubitka bebe čije je tijelo nakon smrti bez njihova znanja bačeno u humani otpad, kao i za moguće liječničke pogreške koje su rezultirale smrtnim ishodom. Naime, nakon konzultacija sa sudskim vještakom zaključeno je da je bilo propusta tijekom poroda koji su u konačnici doveli do toga da im je beba umrla.

Pravni zastupnici roditelja su odvjetnici Ana Tošev i Tomislav Kuren koji smatraju kako je slučaj smrti dubrovačke bebe presedan nespojiv s medicinskom praksom 21. stoljeća.

Majka je prošle godine 30. lipnja primljena u dubrovačku bolnicu nakon što joj je prošao termin poroda. Bila je u 41. tjednu trudnoće koju dotad nisu pratile komplikacije. Doktorica koja ju je primila utvrdila je da je zbog zamućenja plodne vode potreban inducirani porod. Rodilja je zatim prebačena u rodilište, no ondje su je umjesto liječnika zaprimile babice.

Nesretna žena u bolnicu je tako primljena oko 9.30 sati, a liječnik koji nije stalni zaposlenik bolnice pregledao ju je tek u 14.45 sati. Carski rez završio je smrću djevojčice, duge 52 centimetra i teške nešto više od 3 kilograma, a obavljen je tek u 17.15.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Roditelji su nakon smrti djeteta tražili dokumente iz bolnice. Nisu ih uspjeli dobiti jer su se negdje u bolnici zagubili. Pa se tek početkom rujna, znači dva mjeseca od poroda, ispostavilo da je beba završila na otpadu - kazao nam je njihov odvjetnik Tomislav Kuren istaknuvši kako je roditeljima povrijeđeno pravo na dostojanstven oproštaj s djetetom i da su trebali imati mogućnost izbora tj. da uzmu tijelo i pokopaju ga.

Bacanje tijela na otpad je anticivilizacijski čin

Odvjetnik Kuren kaže kako je u Splitu postojao sličan slučaj koji je na kraju završio na Europskom sudu za ljudska prava. Presuda je bila kontra Republike Hrvatske, odnosno, bacanje tijela mrtvorođene bebe na otpad Europski sud za ljudska prava smatra anticivilizacijskim činom.

- Riječ je, zapravo, o jednom širem problemu na razini čitave države i treba postaviti pitanje je li riječ o praksi s kojom bi što prije trebalo prestati - tumači Tomislav Kuren dodajući kako je spaljivanje tijela na bolničkom otpadu uobičajena praksa za fetuse do 22. tjedna starosti, no beba koja je mrtvorođena nakon 22. tjedna upisuje se u maticu rođenih i smatra se osobom.

Zato, kaže odvjetnik roditeljima treba dati mogućnost izbora hoće li tijelo ostaviti bolnici na zbrinjavanju ili će uzeti tijelo i dostojanstveno ga pokopati sukladno svojim običajima i vjerovanjima.

Majka mrtvorođenčeta dugo se oporavljala od šoka zbog gubitka bebe. Ipak, srećom je sad ispunjava iščekivanje drugog djeteta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 178
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer