Obavijesti

News

Komentari 30

Šokantne fotografije: Otkrivena ilegalna farma tigrova u Češkoj

Šokantne fotografije: Otkrivena ilegalna farma tigrova u Češkoj
8

Nakon pet godina istrage, češki sitražitelji pronašli su ilegalnu farmu tigrova i otkrili organizirani kriminal koji ospkrbljuje crno tržište kineske tradicionalne medicine

VIDEO

Na ovim jezivim fotografijama je unutrašnjost ilegalne farme tigrova u Češkoj.

Višegodišnja istraga otkrila je ilegalne farme na kojima se ove zakonom strogo zaštićene mačke ubijaju, trančiraju, a dijelovi njihovih tijela prodaju na crnom tržištu. Kosti se kuhaju, a od njih se proizvode kocke za juhu, a gram te kocke na crnom tržištu stoji više od 400 kuna.

Prodaju se svi dijelovi tijela, pa tako tigrova pandža može postići cijenu od oko 740 kuna, a tigrovo krzno stoji oko 28.500 kuna.

Na ulazu u farmu istražitelje je prvo zapuhnuo neizdrživ smrad trulog mesa. 

- U inspektoratu radim već 25 godina... Ali nisam nikad vidjela ništa ni slično ovome. Strašno. Možete li zamisliti staru hladnjaču, bez struje, punu mesa i mrtvih tijela, stoje u vrtu dvije godine. Nevjerojatno - izjavila je za Guardian Pavla Rihova, glavna inspektorica na slučaju. 

U štali pokraj kuće pronašli su nedavno ubijenog tigra, ustrijeljenog u vrat kako se ne bi oštetilo vrijedno krzno. U istoj prostoriji su ogromni lonci na štednjacima, puni komada mesa i kostiju životinja. 

Raciji je prethodila petogodišnja zajednička istraga češke policije, carine i inspekcije zaštite okoliša koja je otkrila organiziranu kriminalnu skupinu čeških i vijetnamskih državljana koji su ilegalno ubijali i prerađivali tigrove za crno tržište tradicionalne kineske medicine. 

Nadležna tijela diljem Europe sada postaju svjesna da ilegalne farme tigrova nisu samo problem na jugoistoku Azije nego i u srednjoj Europi. Istraga je počela početkom 2013. godine, kada je carina pronašla vreću tigrovih kostiju u kombiju vijetnamskog državljana. On je tvrdio da je kosti dobio na farmi u Slovačkoj.

Nekoliko mjeseci kasnije, kosturi dva tigra pronađeni su skriveni u zvučnicima koje su kriminalci pokušali uvesti u Hanoi. 

Uz ostatke tigrova, vlasti su sve više pronalazile proizvode poput tigrovog vina i tigrove juhe, proizvedenih u Češkoj Republici. 

S obzirom da su tigrovi strogo zaštićena životinjska vrsta čiji je transport reguliran međunarodnim zakonima, dok češki zakoni idu i dalje od toga: svako rođenje, smrt i prodaja tigrova mora biti prijavljena inspektoratu za zaštitu okoliša. 

Međutim, inspektori su ubrzo vidjeli da im je papirologija u kaosu. Prema onome šo je navedeno u papirima, neki su tigrovi izvezeni nekoliko puta, neki su nestali i gubi im se svaki trag, a u nekim slučajevima nema evidencije o smrti pojedinih primjeraka.

Još šokantnije, stopa smrtnosti bila je nevjerojatno visoka. 

Naime, tigrovi u zoološkim vrtovima i u divljini mogu doživjeti i 20 godina. Međutim, u češkim privatnim farmama za uzgoj, tigrovi redovito ugibaju prije navršene pete godine. 

Pažnju istražitelja privukao je Ludvik Berousek, pripadnik dobro poznate češke obitelji koja se bavi cirkusom i koja ima najveće uzgajalište tigrova i lavova u državi. Službeno, Berousek je uzgajao velike mačke za cirkuse i zoološke vrtove, no istraga je pokazala da je familija najvjerojatnije bila uključena u ilegalni biznis s preradom kostiju, mesa i kože zaštićenih životinja.

Istragom je otkriveno da je na vrhu kriminalne piramide vijetnamski trgovac Le Xuan Vu koji je naručivao tigrove. Ludvik Berousek bi potom tigrove dopremao Milošu Hrozíneku, stručnjaku za prepariranje i lovcu, a Vu i Hrozínek bi potom zajednički trančirali i kuhali tigrove u njegovoj kući i šupi. Protiv sve trojice policija je podignula kaznene prijave za ilegalno ubijanje i trgovanje zaštićenom vrstom. 

Glavna inspektorica Rihova smatra da u Europi postoji više takvih farmi i apelira na Europsku uniju da zauzme oštriji stav po pitanju zaštite ugroženih životinja.

- Svijet je već ostao bez 90 posto tigrova - izjavio je Kieran Harkin iz udruge za zaštitu životinja Four Paws. Zatražili smo od Europske komisije da zaštiti ugrožene tigrove i zabrani komercijalnu trgovinu tigrova uzgojenih u zatočeništvu. Trgovci tigrovima i njihov okrutni biznis treba iskorijeniti iz Europske unije - zaključio je Harkin. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik