Obavijesti

News

Komentari 41

Sorbonnin doktor: Prodavao je novine i bio noćni stražar...

Sorbonnin doktor: Prodavao je novine i bio noćni stražar...
4

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač sanjao je da će biti nogometaš, no nije uspio. Već tijekom srednje škole počeo je zarađivati a isprva nije ni planirao studirati. No, onda se zainatio i uspio sve što je i naumio...

VIDEO

U Uredu predsjednika Republike pokojnog Franje Tuđmana zaposlio se 1995. godine, u vrijeme pregovora u Daytonu. Počeo je kao djelatnik Odjela za informiranje, a kasnije je bio pomoćnik savjetnika za euroatlantske integracije. Bilo je to, kako je rekao, vrijeme zanosa. Poslije se prebacio u diplomaciju, služio u Bruxellesu i Parizu, bio pomoćnik ministra vanjskih poslova, šef Diplomatskog protokola, a od kraja 2008. pa do kraja srpnja 2013. veleposlanik u Njemačkoj. Danas je ministar vanjskih poslova, jedan od rijetkih u tom resoru koji dolazi iz kuće, kako u MVP­u vole reći.

Miro Kovač, čovjek od velikog povjerenja šefa Tomislava Karamarka, sa suprugom, dvojicom sinova i kćeri živi u Zagrebu, gdje je išao i u školu, no živio je i u Njemačkoj te Francuskoj, gdje je studirao. Ne mogu se baš mnogi naši političari pohvaliti doktoratom sa Sorbonne, no uz knjige je volio i nogomet te košarku pa je s deset godina čak išao i na selekciju Dinama.

Rodio se u Splitu 1968., kao najstarije od četvero djece, a kršten je u Solinu, u crkvi Gospe od Otoka.

Bio je ministrant i pjevao u crkvenom zboru

­ Ostalo mi je u pamćenju, o tome su mi roditelji govorili kad sam još bio mali, da su u obredu krštenja sudjelovala ‘tri Mira’. Znali su mi, naime, reći: krstio se Miro, krstio ga Miro ­ dugogodišnji solinski župnik Tugomir, držao ga Miro, moj pokojni kum. Pamtim također, dugo sam ga kao dijete nosio, da mi je krsni kum poklonio lančić s malom, zlatnom nogometnom lopticom, tako da sam od rođenja vezan za nogomet. Igrao sam i šah, ali od sportova sam najviše volio nogomet i košarku. Nogomet sam kao dijete igrao gotovo svaki dan, pa i ljeti s prijateljima u Trogiru i Segetu Donjem ­ govori Kovač i dodaje da je, kad se već preselio u Zagreb, išao prije početka školske godine na selekciju Dinama. Bilo mu je deset godina. Koliko se sjeća, zabio je pet­šest komada, ali na kraju nije ušao u nogometnu školu Hitrec­Kacian.

­ Izgleda da nisam bio dovoljno brz ­ kaže Kovač koji je odgajan tradicionalno, išao je na vjeronauk, godinama bio ministrant, pjevao u crkvenom zboru i plesao foklor. Kasnije je i u Njemačkoj, gdje su mu roditelji godinama radili, bio zaluđen nogometom i košarkom te je redovito čitao Sportske novosti. U drugom razredu srednje škole počeo je slušati bendove Novog vala, općenito alternativnu glazbu ­ Bauhaus, Siouxsie and the Banshees, Smithse, ali i Laibach te Borghesiju, a kasnije i Franka Zappu.

­ Bio sam na mnogo koncerata. Svoje ploče još čuvam u podrumu doma mojih roditelja. U Zagrebu je tada izbor ploča bio ograničen, a ono što se od alternativne glazbe moglo naći kupovao bih u Muzičkoj nakladi na uglu Ilice i Mesničke ulice.

Kao tinejdžer počeo sam zarađivati

U dobi od 15 godina počeo je samostalno zarađivati džeparac. Od tada pa sve do završetka studija,tijekom cijele godine, ne samo tijekom raspusta, radio je, kaže, razne fizičke i intelektualne poslove te tako svoj život (su)financirao. Raznosio je novine, radio u skladištu, bio zaposlen kao noćni stražar na međunarodnim sajmovima, a sa 16 godina proveo je tjedan dana u niskogradnji u hamburškoj zračnoj luci. Kao student vozio je kamione, bio je prevoditelj te čak i station manager Croatia Airlinesa.

­ Nakon vojnog roka, obuku sam prošao u centru za autojedinicu u Čapljini, došlo je vrijeme studija. Nisam odmah bio motiviran za studiranje, smatrao sam nekako svojom moralnom obavezom upisati i završiti fakultet. Još imam u privatnoj arhivi brošuru zagrebačkog Filozofskog fakulteta iz 1986., intenzivno sam se tada informirao o uvjetima upisa i polaganja prijamnih ispita.

Ali umjesto na zagrebačkom sveučilištu, akademsko obrazovanje završio sam u Francuskoj, u Parizu. Jednog dana sam se naprosto trgnuo i odlučio sebi dokazati da sam u stanju snaći se negdje drugdje, biti zaista samostalan, neovisan. Studirao sam nekoliko predmeta, na više sveučilišta: okušao sam se u ekonomiji, jezikoslovlju, političkim znanostima, povijesti, i u Njemačkoj i u Francuskoj. Na Sorbonni sam diplomirao, potom i magistrirao, i to na temu nacionalnih i europskih politika zemalja članica Europske unije. Dobio sam potom i stipendiju za doktorat.

Istraživao sam građu u arhivima francuskog ministarstva vanjskih poslova i francuske kopnene vojske, ­ kaže Kovač te otkriva kako je pariški život bio zanimljiv, svestran, ali i skup te naporan.

Preko tjedna intenzivno je učio, bio je to, ističe, spartanski život. Oduška bi si dao uglavnom nedjeljom. Družio se s Hrvatima nakon hrvatske mise kraj Porte de Bagnoleta, kao i s članovima hrvatskog veleposlanstva, gdje je dva puta tjedno radio nakon što je prestao biti stipendist.

Živio u stanu od 12 kvadrata

­ Četiri sam stana kao student promijenio u Parizu. Jednom su me roditelji posjetili, ušli smo u prekrasnu zgradu u 8. arondismanu, bili su zadovoljni sve dok nisu vidjeli da ne živim u prednjoj, reprezentativnoj, nego u dvorišnoj zgradi. Imao sam tada stančić od nekih 12 četvornih metara koji je, za moje tadašnje pojmove, bio astronomski skup ­ kaže Kovač koji je doktorirao iz povijesti međunarodnih odnosa o ulozi Francuske u stvaranju prve Jugoslavije na Sorbonni. Rad je napisao na francuskom, a objavio je i hrvatski prijevod. Franji Tuđmanu darovao je svojedobno jedan primjerak svoje disertacije.

U jednom razgovoru s njim, pomalo bojažljivo, iznio je tezu da su Ante Trumbić i Frano Supilo u biti vodili hrvatsku politiku. Hrvatski predsjednik mu je tada rekao kako je to bila jedina realna politika i da bi sve drugo inače dovelo do Velike Srbije.

­ Kad smo već kod povijesti i Franje Tuđmana, sjećam se da sam u pariškom arhivu upoznao i jednog povjesničara iz Makedonije koji mi je priznao kako je davne 1967. s Franjom Tuđmanom boravio u Ohridu, kad mu je ovaj govorio o tome da će jednog dana Hrvatska i Makedonija imati diplomatske odnose. Iako je makedonskom znanstveniku, kako mi je naglasio, Franjo Tuđman bio politički protivnik, uvažavao ga je ­ sjeća se Kovač.

Na poziv šefa HDZ­a Tomislava Karamarka 2013. postaje međunarodni tajnik stranke i kao šef kampanje Kolinde Grabar Kitarović jedan je od najzaslužnijih za njezinu pobjedu na predsjedničkim izborima.

­ Ulaskom u Europsku uniju zatvorio se krug. Borba za slobodu, demokraciju i neovisnost, koju smo započeli 1989., urodila je plodom. Postali smo demokratska država, utemeljena na slobodi i vladavini prava, uključena u Europsku uniju i Sjevernoatlantski savez. Zatvaranje toga kruga poklopilo se s pozivom predsjednika HDZ­a Tomislava Karamarka da se aktivno uključim u rad stranke i sudjelujem u preobrazbi Hrvatske, kako na društvenom, tako i na gospodarskom planu.

Takav poziv sam, naravno, objeručke prihvatio. Svim se našim izbornim pobjedama veselim ­rekao je Miro Kovač, kojemu mnogi analitičari predviđaju da će biti jedan od najboljih ministara vanjskih poslova u Hrvatskoj.

U imovinskoj kartici prijavio je kredit u iznosu od 1,2 milijuna kuna za stan od 100 četvornih metara. Supruga mu je zaposlena u Ingri, a štednje nema. No zanimljivost iz njegove imovinske kartice je da ima stambeni kredit uz kamatnu stopu od samo četiri posto. Vozi Mercedes koji je kupio gotovinom, a sinu Rafaelu prebacio je dionice Hrvatskog telekoma koje vrijede 9626,19 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi