Obavijesti

News

Komentari 44

Sova nastrijeljena kod Splita, na Pagu jastreba udario auto

Sova nastrijeljena kod Splita, na Pagu jastreba udario auto
7

Sovi je smrskano lijevo krilo. Zlostavljanje neće biti prijavljeno policiji jer ne spada u zaštićene i ugrožene vrste. Na Pagu je pastir našao jastreba kojeg je udario auto

VIDEO

U Sokolarskom centru u Dubravi kraj Šibenika oporavlja se teško ranjena sova ušara. Pronađena je u srijedu na području Splita, kako bespomoćno sjedi na tlu.

 - Sitnom sačmom iz lovačke puške smrskano joj je lijevo krilo. Nije u životnoj opasnosti. Radi se o mladom, snažnom i dobro uhranjenom mužjaku, ali teško je vjerovati da će nakon ovakvih ozljeda moći ponovno letjeti. Ako se potpuno oporavi i poleti, vratit ćemo ga na mjesto gdje je nađen, a ako ne, ostat će živjeti kod nas - kaže Emilio Menđušić, voditelj Sokolarskog centra.   

Zlostavljanje ove ptice neće prijaviti policiji. Naime, ušara ne spada u zaštićene i ugrožene vrste i po važećim propisima njihovo ubijanje i ozljeđivanje nije kazneno djelo, nego prekršaj.

- Sramotno! Kaznenim djelom se ne smatra sve dok se ne ubije broj ptica koji bi ugrozio populaciju. Dakle, trebao bi netko ubiti 500 sova da policija može pokrenuti istragu. A i u tom slučaju bi svako procesuiranje išlo teško, jer među lovcima vlada omerta. Ovako nam ne preostaje ništa drugo nego pokušati utjecati na svijest ljudi, govoreći o važnosti svake jedinke u održivosti ekosustava - rekao je Menđušić.

Na Pagu ozlijeđen jastreb

Ušara  nije u Dubravi jedini pacijent. U posljednjih tjedan dana donesene su dvije ustrijeljene, dvije otrovane i jedna ptica nastradala u prometu. Škanjac mišar, grabljivica iz porodice jastrebova, kojeg je dezorijentiranog među grmljem na otoku Pagu u ponedjeljak pronašao pastir, u srijedu je 'pušten na kućnu njegu'.

- Njega je udario automobil. Pastir ga je stavio u kutiju i poslao nam ga. Kako se radi o mladoj i snažnoj životinji, tri dana je bilo dovoljno da se oporavi - rekao je Menđušić puštajući pticu da se otisne u nebeske visine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca