Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
33 komentara

Španjolci šalju brod: Migranti su već 19 dana na Open Armsu

Audaz će isploviti oko 17 sati i ploviti tri dana do Lampeduse gdje će se pobrinuti za migrante na brodu Open Arms i ispratiti ih do luke Palma de Mallorca, objavili su iz španjolske vlade

Migrants jump off the Spanish rescue ship Open Arms, close to the Italian shore in Lampedusa
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
33 komentara

Španjolska vlada u utorak je rekla da šalje mornarički brod prema talijanskom otoku Lampedusi kako bi prepratio brod nevladine organizacije Open Arms u Španjolsku i time okončao patnje migranata koji se ne mogu iskrcati već 19 dana.  

"Audaz će isploviti oko 17 sati i ploviti tri dana do Lampeduse gdje će se pobrinuti za migrante na brodu Open Arms i ispratiti ih do luke Palma de Mallorca", objavila je u priopćenju socijalistička vlada. 

A migrant who jumped off the Spanish rescue ship Open Arms is carried on a stretcher, in Lampedusa | Autor: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Spasilački brod Open Arms kojim upravlja istoimena španjolska nevladina organizacija još uvijek nije upoznat s vladinim planom.

Ranije u utorak je organizacija rekla da je situacija na brodu "izmakla kontroli" te da je najmanje 10 osoba skočilo u more u očajnom pokušaju plivanja do Lampeduse. 

Migrants jump off the Spanish rescue ship Open Arms, close to the Italian shore in Lampedusa | Autor: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Skupini migranata pružena je pomoć i oko podneva su bili "na brodu talijanske obalne straže", rekla je glasnogovornica španjolske organizacije.

Nakon odbijanja Rima da, unatoč dogovoru šest europskih zemalja o njihovu prihvatu, dopusti iskrcavanje migranata s Open Armsa na Lampedusu, Madrid je u nedjelju ponudio brodu da uplovi u Agesiras, na krajnjem jugu Španjolske, što je nevladina organizacija ocijenila "potpuno neizvedivim".

Španjolska vlada je zatim predložila Baleare koji su nešto bliži, iako tisuću kilometara od Lampeduse, što je tada Open Arms nazvao "krajnje neshvatljivim" jer do tog španjolskog otočja treba tri dana plovidbe.

Španjolska ministrica obrane Margarita Robles izjavila je ranije u utorak da će Madrid iznijeti novi prijedlog "u narednim satima" kako bi se riješila ta "humanitarna kriza", ne otkrivajući pojedinosti. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message