Obavijesti

News

Komentari 0

Španjolska: Sánchez će u petak raspisati prijevremene izbore

Španjolska: Sánchez će u petak raspisati prijevremene izbore
1

Montero je u srijedu u parlamentu branila predloženi proračun za ovu godinu, no bezuspješno. Proračun kojeg je predložila socijalistička vlada je bio odbijen

VIDEO

Španjolski premijer Pedro Sánchez u petak će raspisati prijevremene izbore u Španjolskoj, nakon što je u srijedu parlament odbacio njegov prijedlog proračuna, rekla je u četvrtak ministrica financija María Jesús Montero.

"U petak, sutra, bit će objavljeno sazivanje izbora no točan datum zna samo predsjednik vlade. Nepoznanica je datum", rekla je Montero u četvrtak u intervjuu za radijsku postaju Cope. "U petak će na sastanku ministara priopćiti svoju odluku koja će zatim biti prenijeta medijima i stanovnicima", dodala je.

Montero je u srijedu u parlamentu branila predloženi proračun za ovu godinu, no bezuspješno. Proračun kojeg je predložila socijalistička vlada je bio odbijen.

Manjinska Sánchezova vlada, koja ima 84 od 350 zastupnika, poručila je neslužbeno u ponedjeljak kako će premijer raspisati prijevremene izbore za 14. travnja ili 28. travnja padne li njen proračun.

Proračun su srušile katalonske stranke ERC i PDeCAT koje su podršku uvjetovale dijalogom s vladom o „samoodređenju Katalonije“ i „prestanku represije“ protiv katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske. Te male stranke su u lipnju glasovale u korist Sáncheza prilikom izglasavanja nepovjerenja tadašnjoj konzervativnoj vladi čime je on kao čelnik oporbe postao premijer na čelu manjinske vlade.

U srijedu je međutim 191 zastupnik odbio predloženi proračun za ovu godinu dok ga je prihvatilo njih 158. Među onima koji su ga odbili bile su oporbene stranke desnice i centra, Narodna stranka i Građani. Obje stranke očekuju raspisivanje prijevremenih izbora.

Sánchez ima mandat do 2020. za kada su predviđeni redovni parlamentarni izbori.

Ovo je drugi put u posljednja četiri desetljeća da proračun nije prošao glasovanje u španjolskom parlamentu. Godine 1995. socijalistička vlada tadašnjeg premijera Felipea Gonzáleza nije dobila podršku parlamenta nakon čega je sazvao prijevremene izbore. Na njima su 1996. pobijedili konzervativci na čelu s José Mariom Aznarom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.