Obavijesti

News

Komentari 41

Spas za Belminu: Država će joj izdati matični broj i putovnicu

Spas za Belminu: Država će joj izdati matični broj i putovnicu
9

Nakon objave priče o bebi koja zbog 'papirologije' ne može na liječenje, građani su počeli slati mailove Vijeću ministara zahtijevajući da riješe pitanje dobivanja JMB-a

VIDEO

Nakon što su gotovi svi mediji u regiji objavili priču o malenoj Belmini Ibrišević, Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo Privremenu odluku o utvrđivanju registracijskih područja za određivanje JMB, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje osobnih i drugih dokumenata.

Ova privremena odluka ne prejudicira rješenje u budućem zakonu i primjenjivat će se najduže 180 dana od dana donošenja, javlja Klix.ba.

Prosvjed za Belminu

Nakon objave priče o tromjesečnoj bebi koja zbog 'papirologije' ne može na liječenje stotinjak građana Sarajeva organiziralo je, preko Facebooka, u srijedu ujutro prosvjed ispred zgrade Vijeća ministara i Sabora BiH. U zgradi je u tijeku bila sjednica Vijeća ministara kada se grupa građana automobilima parkirala pred ulaz, zaprijetivši ministrima da neće izaći dok ne riješe problem male Belmine i tisuća beba rođenih nakon 12. veljače koje ne mogu dobiti matični broj, a bez njega ni ostvariti osnovna ljudska prava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon što je ulica ispred Vijeća ministara u potpunosti blokirana, pred prosvjednike je izašla Mirjana Micevska, glasnogovornica, kazavši kako je Vijeće ministara na sjednicu stavilo rješavanje tog pitanja, te u skladu sa zakonskim mogućnostima donijelo odluku o privremenom izdavanju matičnih brojeva za narednih 180 dana, do kada bi trebao biti završen zakon koji bi to pitanje trajno regulirao.

- Da, ta odluka znači da i mala Belmina može dobiti putovnicu, i sva ostala djeca - obećala je prosvjednicima Micevska, ali se oni ne žele razići dok ne dobiju čvršće garancije da nakon tih 180 dana neće doći do iste situacije.

Hitna operacija u Njemačkoj

Podsjetimo, Belmina hitno mora na liječenje u Njemačku gdje će joj presaditi koštanu srž, no država je, uslijed određenih nedoumica, blokirala izdavanje matičnih brojeva pa Belmina nije mogla dobiti putovnicu. Političari se od veljače ne uspijevaju dogovoriti - priču o matičnim brojevima koriste u dnevnopolitičke svrhe, a sada je došlo do situacije u kojoj je ugrožen život djevojčice. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu