News

Komentari 1

Spašavaju turizam: Italija u srijedu otvara svoje granice...

Spašavaju turizam: Italija u srijedu otvara svoje granice...

Međunarodni letovi obnavljaju se u srijedu u samo tri grada - Milanu, Rimu i Napulju, a vlada se boji da će oni koji u zemlju redovito dolaze automobilom, vlakom ili trajektom odabrati druge destinacije

Italija u srijedu otvara granice europskim turistima, mjesec dana nakon što je postupno počela ublažavati restriktivne mjere, te se nada da će spasiti turističku industriju, jedan od ključnih sektora u zemlji pogođenoj pandemijom koronavirusa.

POGLEDAJTE VIDEO: Venecijanski kanali puni gondola

Gondole će moći početi ploviti po venecijanskim kanalima, ljubavnici se igrati Romea i Julije na balkonu u Veroni a od ponedjeljka rimski Kolosej i Vatikanski muzeji ponovno primaju posjetitelje.

Ali hotelijeri i ugostitelji ipak strahuju da turistima ove godine Italija neće biti prvi izbor, budući da je ta zemlja jedna od najpogođenijih pandemijom koronavirusa u Europi, s više od 33.500 umrlih.

Restorani i kafići polako su se počeli otvarati posljednja dva tjedna, ali samo je 40 od 1200 hotela u Rimu počelo primati goste, prenio je u ponedjeljak list Corriere della Sera.

U Milanu se otvorilo samo desetak hotela. Njihovi vlasnici kažu da je preskupo otvarati ih ako će ostati prazni.

Od srijede, vlada dopušta i slobodno putovanje među talijanskim regijama, ali ostaje zabrana velikih okupljanja i obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

U nedjelju je poznati liječnik Alberto Zangrillo otvorio polemiku tvrdeći da je virus nestao i da je vrijeme da se prestane beskorisno "terorizirati" stanovništvo.

To je izazvalo odgovor vlasti i drugih znanstvenika, među kojima neki upozoravaju da je prerano dopustiti putovanja među regijama i otvoriti granice.

Epidemiološka kriza nije završena, upozorio je u utorak na Dan Republike predsjednik Sergio Mattarella koji je pozdravio jedinstvo zemlje pred "nevidljivim neprijateljem".

Italija je početkom ožujka nametnula potpuno zatvaranje zemlje ali sada će se suočiti s najvećom recesijom od Drugog svjetskog rata - zbog čega joj je ključno da se ovog ljeta vrate turisti.

Oni koji od srijede ulaze u Italiju neće morati u dvotjednu izolaciju.

Međunarodni letovi obnavljaju se u srijedu u samo tri grada - Milanu, Rimu i Napulju, a vlada se boji da će oni koji u zemlju redovito dolaze automobilom, vlakom ili trajektom odabrati druge destinacije.

Švicarska je upozorila građane koji će otputovati u Italiju da će se po povratku suočiti s epidemiološkim mjerama. Ta zemlja otvara 15. lipnja granice s Njemačkom, Francuskom i Austrijom, ali ne i s Italijom.

Istog datuma, Austrija će otvoriti granice s Njemačkom, Švicarskom, Češkom, Slovačkom i Mađarskom, ali ni ona neće s Italijom. 

Po pisanju slovenskih medija koji navode talijansku Ansu, Austrija će vjerojatno odlučiti da će polovicom mjeseca otvoriti i granicu sa Slovenijom. 

Zbog takvih odluka vezanih uz Italiju tamošnji je šef diplomacije rekao da se njegovu zemlju tretira kao da je "kužna".

Luigi di Maio je najavio da će ovaj tjedan otputovati u Njemačku, Sloveniju i Grčku kako bi ih uvjerio da je Italija sigurna za turiste.

U srijedu bi se trebao sastati sa svojim francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom.

Talijanska turistička agencija objavila je da  oko 40 posto Talijana obično odlazi na odmor u inozemstvo, ali ove bi godine mogli odlučiti provesti ga kod kuće, što bi pomoglo lokalnom turizmu.

Portugal zove Britance na odmor, Španjolska ima drugi pristup

Portugalski ministar vanjskih poslova kazao je da će svaki Britanac koji razmišlja ljetovati u Portugalu biti "jako dobrodošao", dok Španjolska ima drugi pristup i neće dozvoliti ulazak dok značajno ne opadne zaraza u toj zemlji, piše u srijedu BBC. 

Portugalski šef diplomacije Augusto Santos Silva poručio je da će turisti biti upozoreni u kojoj su mjeri popunjene plaže kako bi mogli izbjeći gužve.

Santos Silva je rekao za BBC da bi sporazum o "zračnom mostu" između Velike Britanije i Portugala mogao stupiti na snagu do kraja lipnja.

Turisti neće morati u dvotjednu izolaciju prema tom sporazumu.

Santos Silva je rekao da je svaka karantena "neprijatelj turizma".

Putnicima će u zračnoj luci u Portugalu biti mjerena temperatura, a Santos Silva je kazao da se razmatra, u koordinaciji s drugim zemljama EU-a, nasumično testiranje putnika.

Britanske aviokompanije nadaju se da će dogovori o zračnim mostovima stupiti na snagu 29. lipnja, kada ističe trenutna odluka britanske vlade o karanteni za putnike.

Najjužnija portugalska pokrajina Algarve omiljena je destinacija britanskih turista.

Portugalski ministar kazao je da će pravila omogućiti da svi turisti sigurno uživaju na ljetovanju.

Sugerirao je da će noćni život u portugalskim ljetovalištima biti ovoga ljeta vrlo ograničen te da neće biti dopuštena okupljanja po noći.

Hoteli i apartmani koji ispunjavaju uvjete portugalskih vlasti bit će označeni kao "čisti i sigurni".

Španjolska je opreznija

Iako i španjolski turistički sektor uvelike ovisi o britanskim turistima, Madrid se odlučio za drugačiji pristup.

Španjolska je vlada tako poručila da će dozvoliti britanskim turistima ulazak u zemlju, bez obvezne samoizolacije, samo ako značajnije pade stopa reprodukcije koronavirusa u toj zemlji.

Velika Britanija zadržava dvotjednu samoizolaciju za putnike iz svih zemalja, izuzev Republike Irske, a ta se odredba odnosi i na britanske državljane.

Britanske agencije za putovanja navode da zbog karantene ljudi za sada većinom nisu organizirali svoje ljetovanje.

Upozorili su da se sve više tvrtki u turističkom sektoru suočava s financijskom katastrofom.

 

Najčitaniji članci