News

Komentari 0

Spašavali taoce u Burkini Faso: Poginula dva francuska vojnika

Ured predsjednika Emmanuela Macrona priopćio je da su svi taoci na sigurnom te je uz dvoje francuskih državljana spašena jedna Amerikanka i žena iz Južne Koreje

Dva francuska vojnika poginula su u noćnoj akciji spašavanja četvero talaca, uključujući dvoje francuskih državljana, iz ralja islamističke skupine u Burkini Faso, prenosi u petak Reuters.

Ured predsjednika Emmanuela Macrona priopćio je da su svi taoci na sigurnom te je uz dvoje francuskih državljana spašena jedna Amerikanka i žena iz Južne Koreje.

- Precizna i odlučno izvedena akcija francuskih vojnika omogućila je da se otmičari eliminiraju, a da se istovrememo sačuvaju životi talaca - priopćio je zapovjednik francuske vojske.

Pripadnici francuskih specijalnih snaga izvršili su akciju pod okriljem noći s četvrtka na petak, uz potporu vojnika francuske operacije Barkhane u području Sahela, pokrenute kako bi se zaustavilo napredovanje islamskih militanata. Francuski vojnici raspolagali su također s američkim obavještajnim podacima.

Dvoje oslobođenih francuskih državljana su turisti koje je islamistička skupina otela prošli tjedan u Nacionalnom parku Pendjari u susjednom Beninu. Njihov vodič na Safariju je pronađen mrtav, izrešetan mecima, a vozilo je bilo napušteno.

Francuska vlada upozorila je svoje državljane da izbjegavaju putovati u dijelove Benina i Burkino Fase zbog rizika od otmica.

Velika područja sjevernog i istočnog dijela Burkine Faso su pod kontrolom islamskih ekstremista. Pred njihovim napredovanjem pobjeglo je iz spomenutih područja više od 100.000 ljudi.