Obavijesti

News

Komentari 116

Spasili ga: Antoniju su stavili elektrode u glavu i smanjili bol

Spasili ga: Antoniju su stavili elektrode u glavu i smanjili bol
6

Antonio Dragec (20) je patio od bolesti zbog koje je nekontrolirano urlao, trzao se i imao različite tikove. Boljelo ga je cijelo tijelo. Sada se napokon prvi puta nasmijao

VIDEO

Prije samo nekoliko tjedana zbog teških simptoma Touretteova sindroma Antonio Dragec (20) iz Koprivnice nije više želio živjeti. Zahvaljujući znanju i sposobnosti hrvatskih kirurga, danas je neusporedivo bolje, a za još koji mjesec simptomi bi mogli potpuno nestati. 

- Hvala svima koji su bili uz mene, a osobito čitateljima 24sata. Nakon dugih godina bitke s užasnim simptomima, ja sam se preporodio. Konačno sam se naspavao i najeo - kaže Antonio sa širokim osmijehom na licu. 

Njegova teška borba za život počela je kad je imao osam godina. Tada su mu se počeli javljati simptomi Touretteova sindroma. Nekontrolirano je urlao, trzao se i imao različite tikove. Zbog čestih trzaja boljelo ga je cijelo tijelo. S godinama se stanje pogoršavalo, a niti jedan lijek nije mu pomogao. Vidno je fizički propadao. Nije se mogao samostalno hraniti, a iscrpljen stalnim tikovima zaspao bi tek oko četiri ujutro. 

Prije nekoliko tjedana rekao je kako više ne može živjeti od bolova... 

Neurologinja iz KB-a Dubrava dr. Vlatka Vuletić, koja je pratila Antonijevo stanje, roditeljima je preporučila eksperimentalnu operaciju koju su stručnjaci u svijetu izveli samo 50-ak puta. Pristali su jer za Antonija više nije bilo drugog izlaza. 

Imao je do 35 tikova u minuti prije operacije, a sada ih ima do šest, kaže prof. Darko Chudy, voditelj tima koji je operirao Antonija

- Na glavi smo mu izbušili dvije rupice, svaku s jedne strane mozga. Vrhunski profesionalac i voditelj našeg tima prof. Darko Chudy potom je kroz te rupice u jezgru mozga uveo dvije elektrode, i to je uspio napraviti tako da ne ošteti niti jedan centar u mozgu. Ispod kože lubanje spojili smo žice elektroda i doveli ih do baterija koje smo smjestili na prsima ispod kože. Baterije šalju struju u elektrode i tako stimuliraju mozak, a mi pomoću vanjskog dijela aparata određujemo kolika će biti voltaža i frekvencija struje te pratimo kako to utječe na pacijenta. Operacija je potpuno uspjela i jako smo optimistični - priča dr. Almahariq Fadi, član tima koji je operirao Antonija. 

Ondje je bio i dr. Gordan Grahovac te još deset članova kirurškog tima. 

- Antonio je prije operacije imao 30-35 tikova u minuti, a sada ih ima 5-6. Ovisno o tijeku oporavka, a to može biti od šest mjeseci do godinu dana, znat ćemo koliko smo mu zapravo pomogli. Elektrode će u njegovu mozgu ostati, nećemo ih vaditi, a nadamo se kako će s vremenom tikovi potpuno nestati - objasnio je prof. Chudy. 

Ništa me ne boli i osjećam se kao da sam se ponovno rodio, kaže Antonio

Dr. Grahovac dodao je kako su prvi put u Hrvatskoj takvom operacijom pomogli oboljelom od Touretteova sindroma. Izveli su slične operacije u liječenju Parkinsonove bolesti, a i probudili su mladića iz Splita iz kome. Roditelji Nena i Darko u srijedu su došli po sina kako bi ga odveli kući u Koprivnicu, gdje će nastaviti oporavak. 

- Mi smo presretni! Vratio nam se optimizam, a uskoro će naš sin biti onakav kakav je bio prije ove kalvarije koju smo prošli - kažu razdragani roditelji grleći svog Antonija. 

Čitatelji skupili više od 35.000 kuna 

Oko Antonija su se brzo okupili liječnici i medicinske sestre s odjela za neurokirurgiju KB-a Dubrava koji su se o njemu brinuli protekla dva tjedna dok se ondje liječio. 

- Bili su odlični prema meni, a osobito bih želio zahvaliti čitateljima 24sata zbog čije sam dobrote vrijeme boravka u bolnici proveo u apartmanu, a ne u bolničkoj sobi. Imao sam sav komfor. Uplatili su oko 35.000 kuna. Hvala i svima drugima koji su me bodrili na Facebooku.  Kad stignem doma, prvo ću s prijateljima otići na kavu da mi ispričaju što se zbivalo dok me nije bilo, a onda ćemo vidjeti što ću dalje - ispričao je Antonio prinoseći ustima čašu soka koju je sam natočio. 

Roditelji suznih očiju govore kako to godinama nije mogao samostalno napraviti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi