Obavijesti

News

Komentari 0

Spasili Hrvata na Pirinejima. U bolnici je, slomio je nogu: 'Za blagdane ima više nesreća tu'

Spasili Hrvata na Pirinejima. U bolnici je, slomio je nogu: 'Za blagdane ima više nesreća tu'

Civilna garda je poslala helikopter koji se zbog udara snažnog vjetra nije mogao prizemljiti na mjesto gdje je ležao ozlijeđeni Hrvat. Zato su se iz planinskog sela Boltana uputila četvorica spasitelja pješke

VIDEO

Hrvatski planinar (36) koji je spašen nakon što je pao s visine od 30 metara u Pirinejima, slomio je nogu i oporavlja se u bolnici u španjolskom gradu Huesce, doznajemo od službenih izvora u Španjolskoj. 

Planinar, čije ime nije objavljeno, sam se u utorak penjao na planinu Monte Perdido (hrv. "Izgubljena gora"). Oko 14.20 sati pao je u provaliju te se otkotrljao 30 metara niže gdje je ostao ležati.

Drugi planinar, koji se zatekao ondje u tom trenutku, nazvao je mobitelom broj za hitne slučajeve. Na telefon mu se javio službenik Civilne garde iz Huesce, grada udaljenog 95 kilometara.

Polegli ga na nosila i vukli do čistine 

- U Španjolskoj, u vrijeme uskšnjih blagdana, dolazi puno turista u planine oko Huesce pa su nesreće prilično česte - kaže glasnogovornica Civilne garde za 24sata.

Drama na Pirinejima: Spasili su Hrvata nakon pada s planine
Drama na Pirinejima: Spasili su Hrvata nakon pada s planine

Civilna garda je poslala helikopter koji se zbog udara snažnog vjetra nije mogao prizemljiti na mjesto gdje je ležao ozlijeđeni Hrvat. Zato su se iz planinskog sela Boltana uputila četvorica spasitelja pješke, uspinjući se po snijegu 800 metara.

Planinar je imao otvorenu ranu na desnoj nozi, za koju je ustanovljeno da je slomljena, pa su mu imobilizirali nogu.

Polegli su ga na nosila koja su zatim konopcima vukli po snijegu do čistine gdje se helikopter pokušavao spustiti. Nakon nekoliko pokušaja, otežanih zbog jakog vjetra, helikopter se dovoljno prizemljio da dvojica spasitelja s ozlijeđenim planinarom uđu unutra. Helikopter je zatim poletio prema bolnici San Jorge u Huesci, dok su preostala dvojica spasitelja ostala na čistini, pa noć provela u planinskoj kućici koja služi kao sklonište.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Planinar, s prijelomom noge, oporavlja se u bolnici, ima osiguranje te normalno komunicira s osobljem. Ne želi skretati pozornost na sebe nego u miru čeka daljnje upute liječnika. Zasad je nepoznato kada bi mogao biti otpušten. Nakon izlaska iz bolnice u Huesci trebao bi napustiti Španjolsku i vratiti se doma.

Civilna garda nije rekla što je točno bio uzrok njegovog pada na planini.

'Aktivnosti na planini su pune rizika' 

Pireneji, koji su bili među kandidatima za održavanje zimskih Olimpijskih igara 2030. godine, mjesto su gdje rekreativci i sportaši rado dolaze posebno od 1990. godine.

Civilna garda na svojoj internetskoj stranici poziva na oprez navodeći da su "aktivnosti na planinama pune rizika", a da se većina nezgoda pripisuje ljudskim greškama.

Poziva stoga posjetitelje da planiraju svoj boravak ondje služeći se kartama, provjere mogućnosti prijevoza, da ne idu sami i imaju mobitel te provjere je li baterija puna. Također trebaju pratiti vremensku prognozu.

- Važno je ne započinjati s aktivnostima kasno tijekom dana, nego ih završiti prije sumraka. Bitno je neprecijeniti svoje mogućnosti i biti fizički spreman te ne ići ondje ako nisi u emocionalno dobrom stanju - piše na stranici Civilne garde.

Spasilačka služba savjetuje da se bliskim osobama javljaju mjesta kretanja u planinskom području, pa da u slučaju nezgode osoba može biti brzo i precizno lokalizirana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.