Obavijesti

News

Komentari 21

Spasio bivšu ženu i sina koji su bježali iz Ukrajine: 'Htio sam da budu u Zagrebu i na sigurnom'

Spasio bivšu ženu i sina koji su bježali iz Ukrajine: 'Htio sam da budu u Zagrebu i  na sigurnom'
6

Danima nisam spavala, nisam znala trebam li ići ili ostati. Kuća nije imala podrum, pa smo odlazili u jednu razrušenu kuću koja ga je imala i tamo se skrivali s ostalim mještanima, priča nam Ljudmila

VIDEO

Miroslav je s majkom vozio do Beča kako bi bivšu suprugu Ljudmilu i njenog sina Timofila, koji su bježali iz Ukrajine, odvezao na sigurno, k sebi u Hrvatsku. Oboje su bili u vrlo lošem stanju nakon što su danima putovali.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Ljudmila Sai VIDEO

'Odmah sam rekao da dođu k meni'

- Bivša supruga me kontaktirala jer nije znala što da radi. Mislila je sa sinom otići do Italije, ali ja sam rekao da dođu k meni. Čim sam saznao da može doći tu i dobiti pomoć, organizirali smo joj put - kaže nam Miroslav, inače gluhonijem, kao i njegova bivša supruga Ljudmila.

Zbog zdravstvenih problema sa srcem i tlakom na put je krenuo s majkom, Ljudmilinom nekadašnjom svekrvom. Dočekali su ih u Beču. Kad su konačno stigli u Zagreb, prvo su išli u Crveni križ, a onda doma.

Zagreb: Liudmyla Sai i njen sin Timofii izbjegli su iz Ukrajine
Zelenski traži pomoć Francuske: 'Zaustavimo ovaj rat protiv bratstva, slobode i jednakosti'
Zelenski traži pomoć Francuske: 'Zaustavimo ovaj rat protiv bratstva, slobode i jednakosti'

'Danima nisam spavala'

Ljudmila se u početku dvoumila o bijegu, a odgovarali su je i kad je pokušala doći do vlaka za evakuaciju jer put nije bio siguran zbog ruskih napada.

POGLEDAJTE UŽIVO: U POLJSKU IZBJEGLO DVA MILIJUNA UKRAJINACA

- Danima nisam spavala, nisam znala trebam li ići ili ostati. Kuća nije imala podrum, pa smo odlazili u jednu razrušenu kuću koja ga je imala i tamo se skrivali s ostalim mještanima. To je potrajalo neka tri dana. Na kraju sam ipak uzela dijete i pobjegla. I drugi gluhonijemi prijatelji su bježali - govori Ljudmila.

Vlakovi za evakuaciju koji su išli iz Kijeva bili su puni, ali uspjela se ukrcati u jedan putnički vlak. Iako su trebali stići direktno do granice, zbog uzbuna i napada stajali su po putu. Jedan dio puta prešla je i pješice.

- Nije mi bilo važno kamo idemo, samo da odemo. Autobusom smo došli do jednog mjesta u Rumunjskoj. Tamo nas je primila skupina gluhonijemih ljudi. Nismo se mogli dugo zadržati kod domaćina jer su pristizali novi izbjeglice, a jedna je žena na granici i rodila, pa je trebalo napraviti mjesta za nju i bebu - kaže Ljudmila, kojoj je sin pomagao sa snalaženjem i prevođenjem na granici.

Zagreb: Liudmyla Sai i njen sin Timofii izbjegli su iz Ukrajine

'Dočekao sam ih u Beču'

Kako nije imala novca, a bankomati su bili većinom blokirani, pomogli su joj sakupiti novac za autobusnu kartu do Austrije, gdje ju je dočekao Miroslav.

- Slikali su mi registraciju autobusa i poslali. U Beču sam ih napokon dočekao. Ljudmila je bila iscrpljena i oboje su bili bolesni. Kad smo stigli u Hrvatsku, doveo sam ih k sebi doma da mogu biti na toplom - kaže Miroslav, koji je Ljudmili pomogao naći prevoditelje i riješiti potrebne papire za smještaj i ostalu pomoć.

Zagreb: Liudmyla Sai i njen sin Timofii izbjegli su iz Ukrajine

Osim od Crvenoga križa, pomoć su dobili od Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba. Oni su im pomogli s prevoditeljima i u rješavaju birokracije, ali i darovali im potrebne stvari, najviše za Timofila.

Veliki udarac za Putina: Tko je Anatolij Čubajs, političar koji je iz protesta napustio Moskvu?
Veliki udarac za Putina: Tko je Anatolij Čubajs, političar koji  je iz protesta napustio Moskvu?
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Osmero izbjeglica našlo utočište u Humu na Sutli: 'Samo da se vratimo kući. Ovo je prebolno'
STRAHUJU ZA BLIŽNJE, PRIJATELJE...

Osmero izbjeglica našlo utočište u Humu na Sutli: 'Samo da se vratimo kući. Ovo je prebolno'

Mariya Zvrški i njen suprug Zlatko u svoju kuću su primili obitelj i prijatelje iz Ukrajine. Danima su napuštali ratnu zonu. Njihovi muževi još su tamo

'Putujem s bebom već 18 sati...'
IZBJEGLICE NA MAĐARSKOJ GRANICI

'Putujem s bebom već 18 sati...'

U prihvatnom centru na mađarskoj granici ljudi nakrcani koferima ulaze i izlaze. Djelatnici Crvenog križa neprestano im donose tople obroke, čajeve, sokove i higijenski pribor
'U danu napravimo oko 200 Molotovljevih koktela. Hrvati, hvala vam što nas podržavate'
UKRAJINAC IZ LAVOVA ZA 24SATA

'U danu napravimo oko 200 Molotovljevih koktela. Hrvati, hvala vam što nas podržavate'

Plus+ Kad ne radimo koktele, pomažemo izbjeglicama da dođu do Moldavije i Poljske. Hrvati, hvala vam na podršci, kaže nam Ukrajinac Oleksandr iz Lavova