News

Komentari 103

Veliki udarac za Putina: Tko je Anatolij Čubajs, političar koji je iz protesta napustio Moskvu?

Veliki udarac za Putina: Tko je Anatolij Čubajs, političar koji  je iz protesta napustio Moskvu?

Anatolij Čubajs dao je ostavku, potvrdili su i iz Kremlja. Navodno se protivi ratu i ne planira se vratiti u Moskvu. Za njega govore da je bio ključan čovjek koji je bogatstva SSSR-a rasprodao oligarsima '90-ih

Ruski izaslanik za klimu Anatolij Čubajs (66) podnio je ostavku na svoju poziciju i napustio zemlju u znak prosvjeda protiv rata predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, čime je postao najviši dužnosnik koji je prekinuo s Kremljom zbog invazije.

Navodno se ne planira vratiti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za Reuters je potvrdio da je Čubajs podnio ostavku.

Čubajs je ruski poslovni oligarh koji je bio odgovoran za privatizaciju u Rusiji kao utjecajni član administracije Borisa Jeljcina početkom 1990-ih. 

Tijekom tog razdoblja bio je ključna osoba u uvođenju tržišnog gospodarstva i principa privatnog vlasništva u Rusiju nakon pada Sovjetskog Saveza. Njegovi protivnici su ga prokazivali kao kreatora ruskih oligarha, čovjeka koji je bogatstva SSSR-a rasprodao maloj grupi oligarha. 

>>STANJE U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU PRATITE OVDJE<<

Od prosinca 2020. radio je kao posebni izaslanik predsjednika Ruske Federacije za odnose s međunarodnim organizacijama, a danas je napustio dužnost u znak protesta protiv invazije u Ukrajini.

Prije te dužnosti, bio je šef državne tehnološke kompanije RUSNANO, koju je vodio od 2008. godine. On je bio i jedan od zagovornika ekonomskih reformi u Rusiji. 
 

Najčitaniji članci