Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
207 komentara

Spasitelj roda iz Sl. Broda: Ne mogu se više brinuti za Malenu

Tuga: Nakon 20 godina brige, bezuvjetne ljubavi, ali i tužnih trenutaka, domar u mirovini Stjepan Vokić (66) prvi put traži pomoć za svoju ljubimicu, rodu Malenu

Davor Puklavec/Pixsell
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
207 komentara

Iz gnijezda me prati tužnim pogledom. Moli me da joj donesem hranu kojom će nahraniti gladne ptiće. Samo se čuje zapomaganje i pištanje... Ni Klepetan im ne može donijeti dovoljno jer je sve u blizini presušilo. Srce mi se para, a ne mogu im više toliko pomoći.

Zajecao je domar Stjepan Vokić (66) iz Slavonskog Broda koji se gotovo trećinu života brine za rodu Malenu sa slomljenim krilom. Svako proljeće njoj iz Afrike dolazi Klepetan. Stjepan se tada brine i za njih i za ptiće.

- Sramota me je priznati da više ne mogu financirati odlaske na ribnjake. Otkako sam otišao u mirovinu, više ne mogu ni auto registrirati. Bojim se otići na kanale da me ne uhvati policija, a kazne su velike - govori pokušavajući sakriti suze. A nemoć, Malenino zapomaganje i gladne mališane s krova promatra Klepetan. Još se odmara od dalekog puta iz Afrike.

- Ni on jadnik ne uspijeva nahraniti malene. Suša je, a njemu treba tridesetak kilometara u jednom smjeru do mjesta na kojem može uloviti svježu ribu, a ono što donese, malima je malo. Neće ići na kanale i uz kuće jer ima čagljeva koji dolaze po hranu, pa ga je strah. Ni sam ne znam kako uspijeva sačuvati ribu u vratu. Kad više ne može slušati njihovo zapomaganje, izbaci im ribu u gnijezdo, a onda nastaje prava borba za taj siromašan zalogaj - kaže. Ozbiljno razmišlja o udomljavanju ljubimice Malene.Ako želite pomoći da Malena, Klepetan i Stjepan izvedu ovogodišnje leglo na dugi put, možete pomoći na žiro račun PBZ-a:  2340009-3103869346.

- Ne znam kako ću se od nje rastati. Svake godine je teško kad Klepetan i ptići odlaze, a čim pomislim na nju, srce i grlo mi se stegnu. Guši me u prsima. Želim naći nekoga tko će se brinuti o njoj, a ja ću uvijek biti tu kako bi pomogao. Možda ću joj tako manje nedostajati. No ne znam kako ću bez nje, ali znam da je ne dam ni u kaveze. To ne bih mogao podnijeti - zaplakao je Stjepan.

WWF: Neka nam se Stjepan javi, nekako ćemo mu pomoći     

Ljubavna priča o Malenoj i Klepetanu obišla je cijeli svijet, a sad im treba pomoć. Iz WWF (World Wildlife Fund) rekli su kako nije praksa da pomažu te da se Stjepan treba javiti inspekciji zaštite prirode. Također, ne mogu osigurati ribu jer, kako kažu, Klepetan sam lovi hranu, a pomaže mu i Vokić. No dodali su da se može javiti pa će mu nekako pomoći.     


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message