Obavijesti

News

Komentari 42

Spektakularan antički grad: Zašto je Palmira tako važna?

Spektakularan antički grad: Zašto je Palmira tako važna?
7

Palmira kao simbol sirijske i svjetske kulturne baštine i ujedno simbol barbarstva Islamske države je velika nagrada za Bašara al Asada i njegova saveznika Vladimira Putina

VIDEO

Palmira je bila spektakularni antički grad smješten na rubu pustinjske oaze  215 kilometara sjeveroistočno od Damaska i 120 kilometara jugozapadno od Eufrata, a nakon što su je krajem lipnja djelomično uništili pripadnici Islamističke države taj drevni grad je ponovo u rukama regularne sirijske vojske, piše dpa i ističe da je Palmira kao simbol sirijske i svjetske kulturne baštine i ujedno simbol barbarstva ISIL-a velika nagrada za Bašara al Asada i njegova saveznika Vladimira Putina.

Rusija, čije su snage mjesecima davale zračnu potporu kopnenoj ofenzivi vladinih snaga protiv Islamske države, tako bilježi značajnu simboličku pobjedu protiv sunitskih džihadista koji su prošli utorak posijali smrt i na europskom tlu, ubivši u napadima u Bruxellesu preko 30 ljudi.

DPA/Pixsell

Iako je ISIL nakon zauzimanja grada uništio brojne starine, među kojima i drevni hram Baalshamin, Asadova vlada izbjegavat će spomenuti i uništenje objekta daleko novijeg datuma: gradskog zatvora, poprišta sramotnog pokolja islamista 1980. Stotine političkih zatvorenika godinama je mučeno u tim tamnicama pod vlašću Bašarova oca Hafeza.

Ključna lokacija u sredini pustinje

Za mladog Asada, vraćanje Palmire je važno ne samo na simboličkoj razini već je to i strateški dobitak - novi moderan grad je malen, ali ima ključnu lokaciju u sredini pustinje koja odvaja gusto naseljenu zapadnu Siriju od doline Eufrata na istoku. Prostire se na putu od Damaska prema istočnoj  pokrajinskoj prijestolnici Deir al-Zour, gdje vladine snage još uvijek odolijevaju naletima ekstremista, dvije godine nakon što je ostatak istočnog dijela zemlje pao u ruke ISIL-a.

Nad drevnom Palmirom se uzdiže utvrda Qalat ibn Maan libanonskog princa Fahrudina II. iz 16. stoljeća, a cijeli niz stupova proteže se preko pustinjskog pijeska označavajući nekadašnje ulice kojima su prolazile karavane. Taj prašnjavi pustinjski grad je na vrhuncu razvoja bio jedan od glavnih trgovačkih središta koji je je bio kombinacija Nabatejske kulture s elementima Grka i Rimljana. Slavna palmirska kraljica Zenobija vladala je tim carstvom kratkog vijeka u trećem stoljeću naše ere, prije nego što je njezin pokušaj da se odvoji od Rima završio porazom.

DPA/Pixsell

Glavna ulica s kolonadom stupova vodila je kroz slavoluk pobjede do golemog Belovog hrama. Slavoluk, Belov hram i većina grobnica kule-grobnice u Dolini grobnica su, međutim, zauvijek nestali. Nakon što je ISIL zauzeo Palmiru u svibnju prošle godine, eksplozivom su tu drevnu ostavštinu sveli na hrpu kamenja.

UNESCO, koji je stavio Palmiru na popis svjetske kulturne baštine, nazvao je uništenja hrama Bel "nedopustivim zločinom protiv civilizacije". Islamisti su oskrnavili i staro rimsko kazalište na najokrutniji način, iskoristivši amfiteatar za masovna pogubljenja zarobljenih sirijskih vojnika. Također su odrubili glavu i 82-godišnjem bivšem glavnom arheologu Kaledu al Asadu, a njegovo tijelo objesili o električni stup.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a