Obavijesti

News

Komentari 56

Spisi iz podruma: 'Nisam otac djetetu jer je sve bilo stojećki'

Spisi iz podruma: 'Nisam otac djetetu jer je sve bilo stojećki'
4

Stotine tisuća vrlo zanimljivih spisa: U arhivu Općinskog suda u Splitu se, osim štakora i vlage, kriju nevjerojatni slučajevi i presude iz 18. i 19. stoljeća...

VIDEO

U tužbi za dokazivanje očinstva iz ‘50-ih Splićanin je tvrdio da on nije otac djeteta jer su on i djevojka “spolno općili s noga, a zna se da se tako ne može zanijeti”.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:14

tužba, također iz ‘50-ih, o utvrđivanju očinstva, bila je kompliciranija jer je tuženi muškarac dokazao da je žena u vrijeme začeća bila s više muškaraca istodobno, no sud ga je proglasio ocem djeteta jer je ona baš njega tužila. Da je tužila drugog, vjerojatno bi on bio proglašen ocem.

Treća, ali ne manje zabavna tužba iz ‘50-ih, podignuta je zbog ovna. Kotarski sud u Splitu presudio je da stočar sumještaninu mora “predati ovna težine od 18 do 20 kg ili mu isplatiti 3000 dinara” jer je pas tuženog zaklao tužiteljeva ovna i pojeo ga.

Dio građe je iz 18. stoljeća

To je samo dio priča iz arhiva splitskog Općinskog suda, koji sadrži tisuće spisa. Građa je smještena na tri lokacije, a mi smo prvi ušli u onu najstariju, u podrumima stambene zgrade u samom središtu Splita.

- Tu je, među ostalim, agrarna reforma kralja Aleksandra, koji je oduzeo zemlju Crkvi i plemstvu i dao je težacima. Tu su i takozvani pupilarni spisi, odnosno ostavinski procesi ako nasljednici nisu punoljetni. Oni su iz 19. stoljeća. Ima tu trgovačkih knjiga, starih zakonika, a dio građe je čak iz 18. stoljeća - govori nam Špiro Terzić, koji posljednjih 11 godina radi kao arhivar Općinskog suda. Trebalo mu je dvije-tri godine da poveže gdje što stoji. Nakon što je položio stručne ispite, njegov prethodnik Alojz Pejković svemu ga je naučio. Terzić je najstručniji upravo u ovom najstarijem arhivu, u kojem otpada strop, a po zidovima se množe gljivice.

Svi imaju svoje područje

U tim podrumima je oko 25 posto splitske sudske arhive. Isto toliko je u podrumima Općinskog suda na Dračevcu, dok je najveći dio papirologije u zgradi nekadašnjeg trgovačkog centra, naizgled novijeg datuma, nedaleko od središta Splita, no njezina unutrašnjost jednako je katastrofična. Uz Terzića, kao arhivar Općinskog suda radi Božo Gabrić, a tu je i troje pomoćnika, Andro Mitar, Mario Zec Peškirić i Đeni Miljković. Svatko od njih ima svoje područje, Andro Mitar je, primjerice, specijalist upravo za arhiv na Dračevcu. No svi rade na kojoj god lokaciji treba.

Tako smo Andru zatekli u sređivanju arhive u zgradi trgovačkog centra, koja na tri etaže ima 3000 ‘kvadrata’. U zgradi nema grijanja, na sredini prvoga kata je velika rupa gdje su nekad bile pokretne stube, instalacije vire iz zidova, a strop prokišnjava.
- Spisi koji su na zadnjem katu spuštaju se da se ne bi uništili. Kad bi se ova zgrada “sredila”, tu bi stali svi sudski spisi sa svih lokacija – zaključuje Terzić.

Zahvaljujući predsjedniku suda, dobili nove police

Terzić kaže kako se predsjednik Općinskog suda u Splitu, Goran Čolak, u Ministarstvu pravosuđa uspio izboriti da dobiju nove police za spise. Stigle su lani, vrijedne su oko 200.000 kuna i izrađene u zatvoru u Lepoglavi. Svi ovi spisi koji su još po podovima na novim će policama naći svoje mjesto. Tijekom tog procesa na dijelu starih predmeta ostavljaju se presude, a ostali papiri bacaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.