Obavijesti

News

Komentari 380

Splićani spremni za Pride: Ove godine dolazi Ranko Ostojić?

Splićani spremni za Pride: Ove godine dolazi Ranko Ostojić?
1

Splitska parada: Organizatori se nadaju da će na Pride doći dogradonačelnica Anđelka Visković i ministar Ranko Ostojić. Pride će nadzirati Amnesty International

VIDEO

Drugi splitski Pride najavljen je za 9. lipnja u 14 sati. Iako je lanjski završio nasiljem, vrijeđanjem te uhićivanjem neistomišljenika organizatori neće mijenjati rutu. Parada će prošetati od Đardina preko Marmontove do Rive iako im je policija preporučila Prokurative jer je tu lokaciju lakše osigurati. Tema Pridea je kao i prošlogodišnja “Različite obitelji - ista prava”. LGBT populacija želi upozoriti na probleme koje imaju istospolni parovi poput nemogućnosti posjećivanja partnera u bolnici, problema oko skrbništva nad djetetom u slučaju smrti partnera te komplikacija oko podjele zajedno stečene imovine u slučaju prekida odnosa. 

Konferenciju za novinare u udruzi Domina osiguravala je policija koja stoji na ulici te ispred vrata kad god se nešto u udruzi događa. Naime, Domina stalno dobiva anonimne prijetnje, huligani im često uriniraju po vratima te im po zidu ispisuju uvredljive grafite.

Na pitanje očekuju li gradonačelnika Željka Keruma u ovogodišnjoj povorci Mirjana Kučer iz udruge Domine kaže: “Nemam nikakvih očekivanja. Nadam se da će nam se pridružiti dogradonačelnica Anđelka Visković i ministar Ranko Ostojić”.

- Naše lanjsko okupljanje nasilno je prekinuto i zato ponavljamo temu Pridea. U Hrvatskoj LGBT osobe trpe diskriminaciju na poslu i kroz zakone. Tako primjerice imamo slučaj da su partnerice u vezi 30 godina. Jedna se teško razboljela i u slučaju njezine smrti druga partnerica će ostati bez zajedničkog stana - rekla je Sanja Juras iz Kontre. 

Uz udruge Domine i Kontra u organizaciji Pridea je i udruga Iskorak, a paradu će nadzirati Amnesty International. Oni ističu kako se Pride ne može zabraniti makar druge ljude uznemiravao ili šokirao.

Podsjetimo, lanjski splitski Pride nasilno je prekinut jer su brojni prosvjednici gađali povorku kamenjem, teglama i zemljom te su ih brutalno vrijeđali i prijetili im. Zbog govora mržnje uhićeno je više od 40 ljudi, a dvojica su osuđena na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 380
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...