Obavijesti

News

Komentari 5

Splićani zauzeli Pravo, a dekan im dao deke i hranu

Splićani zauzeli Pravo, a dekan im dao deke i hranu
8

Splitski studenti u ponedjeljak su blokirali nastavu na Pravnom i Kineziološkom fakultetu. Ministar Primorac sazvao je sjednicu Rektorskog zbora

VIDEO

Studenti splitskog Pravnog, a potom i Kineziološkog fakulteta u ponedjeljak ujutro su zauzeli fakultetske zgrade i blokirali nastavu. Ravnatelji Boris Buklijaš i Nikola Rausavljević obećali su im podršku dok se budu ponašali kao akademski građani. Dekan Pravnog fakulteta Boris Buklijaš osigurao im je učionicu sa dekama, prostirkama, hranom i sokovima. Za noćnih dežurstava društvo će im raditi asistent kojeg fakultet izabere. Splitski studenti sa zadrškom od tjedan dana podržali su kolege diljem Hrvatske koji traže besplatno školovanje za sve. Nije im cilj opstrukcija nastave i predavanja, pa će kolokviji i ispiti biti po rasporedu. Rektor splitskih sveučilišta Ivan Pavić i dekani splitskih fakulteta sastali su se i raspravljali o studentskim zahtjevima. Podržali su Nezavisnu studentsku inicijativu da resorno ministarstvo u hitnu proceduru uputi izglasavanje izmjene zakona. Time bi se reguliralo besplatno školovanje uspješnih i socijalno potrebitih studenata. Njihova odluka kosi se sa studentskim zahtjevom za besplatnim školovanjem bez iznimki. Stoga splitski studenti kažu da će ustrajati u blokadi i svojim zahtjevima dok se ne ukinu školarine. Rektor Pavić smatra da je njihovim zahtjevima udovoljeno te da daljnja blokada ukazuje da studenti imaju dodatne interese. Pavić nije razmišljao o metodama deblokade već se uzda u studentski razum i poslušnost. Spominjale su se i blokade ekonomskog, građevinsko-arhitektonskog fakulteta i PMF-a.
Prosvjed i blokadu su najavili i studenti varaždinskog Veleučilišta oko 14 sati. Kolegama osječkog Filozofskog fakulteta podršku su mirnim prosvjedom pružili i studenti Ekonomskog fakulteta u tom gradu. Prosvjed i u ponedjeljak nastavljaju studenti Filozofskog fakulteta u Rijeci i Zagrebu. U blokadi je i zagrebački Fakultet političkih znanosti, a pridružili su im se i studenti Veleučilišta u Zadru.
Studenti pulskog Sveučilišta u ponedjeljak su počeli štrajk. Okupili su se ispred Fakulteta ekonomije i turizma te Filozofskog fakulteta oboružani transparentima poput 'Znanje nije roba', 'Volim kad jedem bolonjeze, a na računu piše jabuka'. Studenti su potom ušli na nastavu tjelesnog odgoja, koju su prekinuli zviždanjem. Pulski studenti  svojim su se zahtjevima pridružili kolegama iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Varaždina.
- Zahtijevamo besplatno školovanje, jamstvo da će se vratiti sva sredstva za kapitalna ulaganja koja su oduzeta rebalansom proračuna istoga dana kada Hrvatska izađe iz krize, da se započne izgradnja kampusa i menze, zahtijevamo standardizaciju bolonjskog sustava na svim hrvatskim sveučilištima - poručuju studenti. Studenti od blokade fakulteta ne odustaju dok se ministar Primorac ne očituje i podrži sve njihove zahtjeve.
- Do tada ćemo organizirati brojne edukativne i zabavne radionice, gledati filmove i družiti se - kazali su studenti. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac sazvao je u utorak izvanrednu sjednicu Rektorskog zbora kako bi čuo njihovo mišljenje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao