Obavijesti

News

Komentari 42

Splićanka Maša treba pomoć: 'Ostala sam nepokretna sa 17 godina, ali se ne predajem!'

Splićanka Maša treba pomoć: 'Ostala sam nepokretna sa 17 godina, ali se ne predajem!'
2

Zbog stalnog sjedenja u kolicima Maši se 2021. godine otvorila dekubitalna rana. Zbog dekubitusa od tada je hospitalizirana već četiri puta

VIDEO

Bio je to proljetni dan u svibnju, a ja u pravom proljetnom zanosu. Luda tinejdžerica u najboljim godinama, obožavala sam život, izlete, druženja, sport... Mogu reći cijeli taj ružičasti svijet. No tog petka odlučila sam izaći s ekipom u Omiš u provod, započinje priču Maša Bulatović (31). Tog kobnog petka 2009. godine, sa svega 17 godina, doživjela je prometnu nesreću, zbog koje je ostala nepokretna.

Sve to u tim godinama bilo je potresno za nju, ali hrabra djevojka nije se predavala.

- Uvijek sam si govorila 'idemo naprijed, ništa me neće zastaviti'. Onda sam odlučila djelovati, raditi za sebe i za druge što me ispunjuje. Imala sam cilj da ovo što se dogodilo nikad ne pobijedi. Da ne uguši moje snove, nade, ljubavi i strasti, da se nastavim razvijati - priča nam mlada Splićanka sa smiješkom na licu.

Završila fakultet, putovala... 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon stravične nesreće i oporavka, Maša je završila Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu te kao i svaki "obični" student uživala u svim blagodatima studentskog života. Tako je išla na stručnu praksu u Irsku, Italiju i Njemačku, natjecateljski se bavila sportom, govori četiri strana jezika, svira gitaru i klavir. No to su samo neki od Mašinih interesa.

- Trenirala sam stolni tenis, košarku i plivanje na Poljudu. Bez obzira na to što ne idem više redovito na Poljud, bazeni su bili i ostali moj drugi dom - govori nam Maša.

Obišla je brojne zemlje, što putovanjima, što stručnim praksama. Tako je, kaže nam, stekla mnoga znanja i poznanstva.

- Ta iskustva, kad se odvažiš na nešto, bez obzira na to što se čini najteže ikad, stvarno su neprocjenjiva. Na primjer, za mene odlazak na putovanje bez ikoga, potpuno sama, znači veliki trud, i to da se moram suočiti s raznim teškim situacijama radi nepristupačnosti. Ne smiješ se dati poraziti sa situacijama koje život donosi - puna je elana dok govori o svemu što je prošla.

Radila je i u IT firmi, ali je ubrzo dala otkaz. Tražila je nove izazove. Saznala je za volontiranje u Poljskoj preko udruge Help.

- U Poljskoj sam radila u dječjem vrtiću i unijela neku reformicu u cijeli taj sustav. Postala sam 'teta na kolima'. Sve sam radila s tom djecom, kuhala im, igrala se s njima, organizirala radionice, pekla im fritule koje su obožavali. Čak sam ih naučila pjesmu Petra Graše 'Fritula' - prisjeća se Maša.

storyeditor/2023-06-02/PXL_020623_100447650.jpg

S vremenom i djelovanjem u udruzi Help tu se i zaposlila.

Četiri puta hospitalizirana zbog dekubitusa 

No unatoč vedrom duhu koji se nikad ne predaje, problemi se javljaju. Zbog stalnog sjedenja u kolicima Maši se 2021. godine otvorila dekubitalna rana. Zbog dekubitusa od tada je hospitalizirana već četiri puta, a deset mjeseci konstantno pije antibiotike. Najveći dio dana mora provoditi isključivo ležeći na prsima. Zbog nastale rane mogla bi izgubiti život, a termin za operaciju čeka više od godinu dana te je neizvjesno kad će biti operirana. Stoga su njeni kolege i prijatelji iz udruge Help odlučili pokrenuti akciju kojoj je cilj prikupiti novac za operaciju dekubitusa, liječenje, postoperativni tretman te odgovarajuća invalidska kolica i medicinski krevet.

Split: Maša Bulatović sa 17 godina je postala invalid

- Bila bih sretna da sve to riješim, ali onda slijedi dugoročna rehabilitacija. Znam mnoge mlade ljude koji imaju slične probleme kao i ja i nije im lako. Nadam se da to neće biti moj slučaj i da ću uskoro moći nastaviti sa svom energijom, ispunjenijim životom, a svojom borbom dati razloga i drugima da nikad ne odustaju - kaže nam Maša.

U sklopu akcije “Svi za Mašu” se 3. lipnja održava predavanje i humanitarni koncert bendova La Volpe, The Splitters, Djigibaoo i Zo u atriju splitskog FESB-a. Uz to, 6. lipnja održava se aukcija umjetničkih radova u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika u splitskoj Kazališnoj kavani, a 12. lipnja slijedi novi humanitarni koncert Gradskog zbora Brodosplit, mandolinskog orkestara Sanctus Domnio, Justin’s Johnson i TBF-a u splitskom HNK. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke