Obavijesti

News

Komentari 88

Andro Vlahušić dobio godinu dana uvjetne zatvorske kazne

Andro Vlahušić dobio godinu dana uvjetne zatvorske kazne
4

Vlahušiću i Vićanu se sudilo za nezakonitu pozajmicu gradskog novca Vićanovoj tvrtki "Dubrovačko primorje". Svjedočila je i čelnica Gradskog vijeća Olga Muratti

VIDEO

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić nepravomoćno je osuđen na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora uz rok kušnje od tri godine, dok je Pero Vićan, suoptuženik u "aferi Šipan", dobio 10 mjeseci uvjetne zatvorske kazne uz rok kušnje od tri godine. Presuda im je izrečena u utorak na Županijskom sudu u Splitu. 

Vlahušić je okrivljen zbog zloporabe položaja i ovlasti, dok je Vićan, inače njegov koalicijski partner, osuđen zbog poticanja na kazneno djelo. Dvojcu se sudilo zbog isplate milijun kuna iz gradskog proračuna tvrtki Pere Vićana, Dubrovačko primorje, koja je 2010. godine bila u velikim financijskim problemima. 

Vlahušić je, naime, u ime Grada i protivno Statutu, htio kupiti zgradu na Šipanu za pet milijuna kuna iako nije bilo potrebe za tim. Zgradu je Vićan Vlahušiću ponudio po pravu prvootkupa. Dva milijuna kuna trebalo se isplatiti preko Društva prijatelja dubrovačkih starina, udruge koja upravlja zidinama jer Vlahušić ne može odobravati isplate iz gradske blagajne u iznosu većem od milijun kuna. Društvo je jedan milijun isplatilo, no do isplate drugog milijuna nikad nije došlo. Kada je Denis Orlić, predsjednik Društva trebao isplatiti drugi milijun, tražio je da se potpiše sporazum o prethodnoj isplati što su Vlahušić i Vićan odbili. Ubrzo je sve počeo istraživati USKOK.

- Poštujem sudsku odluku, ali naglašavam, presuda je donošena temeljem lažnog svjedočenja čovjeka koji upravlja milijunima koji nisu njegovi. Nastavit ću se baviti istim poslom kao do sada. Dubrovnik je iznad jedne pozicije, iznad jednog čovjeka, iznad jednog gradonačelnika. Ja ću svoj mandat odraditi do kraja. Sam ću donijeti odluku što će biti s mojom političkom sudbinom. Ova odluka je nepravomoćna i žalit ću se. Ne slažem se s onim što je izrečeno u obrazloženju presude. Orlića sam prijavio Državnom odvjetništvu za lažno svjedočenje. Tužili smo i Malo vijeće koje upravlja Društvom, ali postupak nije pokrenut - kazao je Vlahušić.

Dodaje kako se od zidina ove godine uprihodilo 50 milijuna kuna, a u posljednjih pet godina više od 190 milijuna kuna. Tvrdi kako Društvo kao privatna udruga nikome ne polaže račune kako upravlja novcem.

- To je moj rat, moja utakmica. Ja sam izgubio bitku. Zidine su vlasništvo Dubrovčana, ne može nitko s njima privatno upravljati, taj novac treba završiti u javnom proračunu - zaključio je Vlahušić.

Obrana je naime tvrdila kako se nije radilo o gradskim sredstvima, već novcu Društva zbog čega bi predmet postupka trebao biti odnos Društva i Dubrovačkog primorja, a ne Grada. 

Nakon Srećka Ferenčaka, koji je osuđen u "aferi Nanbudo" te Radimira Čačića kojemu se u Mađarskoj sudilo zbog prometne nesreće Vlahušić je treći okrivljeni HNS-ovac. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 88
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca