Obavijesti

News

Komentari 12

Split: Krstičević i Šundov odali su počast poginulim suborcima

Split: Krstičević i Šundov odali su počast poginulim suborcima
10

15. studenoga 1991. su brodovi Hrvatske ratne mornarice protjerali brodove okupatorske Jugoslavenske ratne mornarice iz Splitskog kanala i time je probijena blokada Jadrana

VIDEO

Na svečanom obilježavanju 25. godišnjice obrane Splita i razbijanja pomorske blokade na Jadranu u utorak su se ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov prisjetili poginulih suboraca, te s ratnog broda u more  ispred ratne luke Lora položili vijence za sve poginule branitelje.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević je rekao da su to bili dani ponosa i slave kada su hrabri hrvatski mornari obranili naš Split, razbili pomorsku blokadu Splita i omogućili građanima Splita normalan život.

Andrej Plenkovic

"Evo danas nakon 25 godina mi smo tu da još jednom u našoj Hrvatskoj označimo taj događaj. Danas otkrivamo i spomenik našim prijateljima i suborcima, a koji su položili svoje živote. Želim se još jednom zahvaliti u ime Ministarstva obrane, u ime Glavnog stožera na miru i slobodi u našoj Hrvatskoj", izjavio je Krstičević.

General Mirko Šundov  rekao je da je danas jedno posebno vrijeme, da ima puno emocija, prisjećamo se svih svojih poginulih i ranjenih kolega, prijatelja i suboraca. Istaknuo je da dok je mornarica i druge strane branila more i protjerala neprijateljsku mornaricu, u isto vrijeme su hrabri branitelji branili Sinj, pravac Drniš, Muć i Split.

"Pokraj hrabrih Šibenčana neprijatelj nije mogao s te strane prema Splitu tako da je ovo jedan veliki dan ne samo za Split i njegove stanovnike u to vrijeme. Danas se treba prisjetiti i civilnih žrtava, ljudi koji su radili svoj redoviti posao, a nažalost su stradali. Svim našim poginulim prijateljima zaista zahvala u ime svih pripadnika oružanih snaga", kazao je Šundov i dodao da vjeruje da će svi sudionici tog vremena poštivati njihovu žrtvu i njihove obitelji.

Andrej Plenkovic

Nakon polaganja vijenaca u more na Zapadnu obalu su uplovili ratni brodovi koji će biti otvoreni za posjet građana.

Obilježavanje 25. godišnjice obrane Splita počelo je jutros grada polaganjem vijenaca na Spomen-križ poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na gradskom groblju Lovrinacu znak sjećanja na 15. studenoga 1991. kada su brodovi Hrvatske ratne mornarice (HRM) protjerali brodove okupatorske Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) iz Splitskog kanala i time je probijena blokada Jadrana.

Vijence su položili zapovjednik HRMa- admiral Predrag Stipanović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general Mirko Šundov, te izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Andrej Plenkovic

U povodu 25. godišnjice obrane grada u Splitu će danas boraviti  predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević koji će, među ostalim, nazočiti otkrivanju spomen-obilježja "Spomen i želja" na Kašjunima svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima poginulim u Domovinskom ratu.

U noći s 14./15. studenoga 1991. godine topništvo je s brodova okupatorske JNA bombardiralo otoke Brač i Šoltu, a u jutarnjim satima 15. studenoga 1991. bombardiran je i Split. Brodovi HRM-a uzvratili su protuudarom na brodove okupatorske JNA te ih protjerali iz Splitskog kanala i hrvatskih unutarnjih voda, čime je bila probijena blokada Jadrana.

Andrej Plenkovic

Ratni brodovi JNA su u noći sa 14. na 15. studenog gađali Brač i Šoltu, a ujutro oko 6,30 sati počelo je granatiranje Splita s istoimenog razarača JRM. Snage JNA iz vojarni nisu djelovale odmah sve dok neprijateljski brodovi nisu započeli žestoki topnički udar na grad iz Splitskog kanala. U tom združenom napadu snaga JNA gađane su zgrade poput Arheološkog muzeja, Općine Split, dvorane na Gripama, Higijenskog zavoda, Tehničke škole, a pogođeni su i trajekti Bartol Kašić i Vladimir Nazor te mnogi drugi civilni objekti. Na trajektu Vladimir Nazor, koji je bio privezan u gradskoj luci, smrtno su stradala dvojica djelatnika Jadrolinije, te je jedan ranjen.  U Splitu je bilo ranjeno još šestero civila. Obalno topništvo HRM-a uzvratilo je na napad, te je počelo povlačenje snaga JRM-a Bračkim, Hvarskim, Neretvanskim kanalom prema Visu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C