News

Komentari 553

Split ruši rekorde umrlih, a riva krcata: Broj sprovoda raste, ali nedjeljna špica se ne propušta...

Split ruši rekorde umrlih, a riva krcata: Broj sprovoda raste, ali nedjeljna špica se ne propušta...

Desetak umrlih u danu i po 450 novooboljelih - to je, ukratko, statistika Splitsko-dalmatinske županije. Bolnica se puni, stvari ne idu na dobro, ali Splićani se svejedno stiskaju na zidiću uz more. I 'ko in šta more?

Rekordan broj umrlih s koronavirusom Split je ostvario u petak. Pet žena i sedam muškaraca, ukupno 12 osoba, preminulo je u Kliničkom bolničkom centru. Uz ostale komorbiditete pozitivni su bili na Covid-19 infekciju.

Prema brojkama Stožera Splitsko-dalmatinske županije koje su maloprije stigle, jučer je bilo devet umrlih u toj ustanovi. Pet muškaraca i četiri žene. Nije da je važno, ali najmlađa je imala 69 godina. 

Već danima Split ima skuplja oko 450 novooboljelih. 

Ništa to ne smeta građanima koji su se jutros spustili na rivu. Pogotovo onima što su se natiskali na zidić uz more. Kao da zaraza nikad nije ni postojala. Jako jugo natjeralo je ugostitelje da stolove i stolice privežu na hrpu, pa ljudi nisu mogli uzeti kavu za ponijeti i sjesti na zatvorene štekate, nego su se lijepo družili stisnuti oko klupica. 

Iako bi se po fotografijama reklo drugačije, kao i u ostatku zemlje, i ovdje je zabranjeno je okupljanje više od deset osoba. 

Podsjetimo kako je propisano da se maske moraju nositi i na otvorenom ako se ne može uspostaviti razmak od metar i pol. Ali zašto bi građani to poštivali, ako i vlast tu ne vidi ništa loše. U svojim rijetkim medijskim istupima splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara na pitanje oko uzimanja kava za van i sjedanja po terasama, ranije je izjavio kako to ne smatra spornim i da se ne radi o kršenju mjera. 

Splićani ignoriraju upozorenja Stožera, natiskali se na rivi i uživali u kavi

Policija, zato, provodi akcije.  

Prekjučer su, u zatvorenoj prostoriji u ulici Boktuljin put, zatekli 53-godišnjeg vlasnika i još 30 osoba, dok su u studentskom domu na Spinutu zatekli 28 osoba od kojih 23 nisu nosile maske. 

Izdali su potom priopćenje u kojem upućuju apel građanima da počnu poštivati odluke stožera. Ali oni očito misle da je bolje da propadne selo nego običaji. 

Broj sprovoda raste, ali nedjeljna špica se ne propušta. Fotografije sa splitske rive, naših foto-reportera, ostavljaju bez daha. Doslovno i figurativno. 

Splićani ignoriraju upozorenja Stožera, natiskali se na rivi i uživali u kavi Splićani ignoriraju upozorenja Stožera, natiskali se na rivi i uživali u kavi Splićani ignoriraju upozorenja Stožera, natiskali se na rivi i uživali u kavi Splićani ignoriraju upozorenja Stožera, natiskali se na rivi i uživali u kavi Splićani ignoriraju upozorenja Stožera, natiskali se na rivi i uživali u kavi Splićani ignoriraju upozorenja Stožera, natiskali se na rivi i uživali u kavi

Najčitaniji članci