Obavijesti

News

Komentari 43

Splitske ulice pod vodom zbog obilne kiše, kaos na cestama

Splitske ulice pod vodom zbog obilne kiše, kaos na cestama
11

Veliko nevrijeme zahvatilo je splitsko područje u vrijeme jutarnje gužve i pod vodom ostavilo brojne ceste. Vatrogasci su imali pune ruke posla. Nevrijeme je uzrokovalo bujice na kolnicima i prometne čepove

Split je zadesila jedna od većih poplava posljednjih godina. Pod vodom su se našle i ulice oko stadiona na Poljudu, ali i glavna prometnica - Ulica Domovinskog rata. Potopljeni su i Dioklecijanovi podrumi.

Kako javljaju mjerodavni portali, palo je preko 120 litara kiše po metru kvadratnom u 24 sata, što se posljednji put dogodilo u dalekom srpnju 1975. godine. No, još smo daleko od glavnog rekorda. On iznosi 228.5 litara kiše po metru kvadratom i dostignut je 1948. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Uživo iz Splita

Ipak, nije u svim dijelovima grada jednako napadalo. Stranica Pljusak.com donosi da je na meteorološkoj postaji Spinut evidentirano 109 litre kiše četvornom metru, dok je na Mejašima zabilježeno tek 44, a na Gripama - 74.

Do kraja dana znat će se gdje je ova splitska kiša na top ljestvici.

Bilo kako bilo, vatrogasci su imali pune ruke posla. Nevrijeme je uzrokovalo bujice na kolnicima i prometne čepove. Vozilo se jako polako praktički plutajući na asfaltu.

Trebalo je vodu ispumpavati.

Splitski vatrogasci iz JVP-a ne kriju da je ovo zbilja naporan dan:

- Pumpamo non-stop, imali smo dvadesetak intervencija s naše strane, desetak su na sebe preuzeli momci iz DVD-a Split. Uglavnom je nered u donjem dijelu grada, u centru. Poplavili su portuni, okna liftova, vrtići. More se diglo i došlo do Voćnog trga, poplavilo šahte. Na zgradi Županije smo intervenirali, imali su problema s krovištem - nabraja neumorno naš sugovornik iz Javne vatrogasne postrojbe. Otvoreno kaže:

- Toliko je intervencija da nemamo dovoljno ekipa. Ali sredit ćemo mi to sve, jedan po jedan događaj - siguran je djelatnik centrale.
A padala su i stabla. I to pokraj Meštrovićeve galerije, zatim u Mihanovićevoj ulici, Šižgorićevoj...

Glavobolje su zadale, prije svega, neočišćene šahte.

POGLEDAJTE VIDEO: Split pod vodom, na cestama je kaos, a ljudi hodaju po rubu ograda

Pokretanje videa ...

Potop u Splitu 01:27

Vezano za poplavu Dioklecijanovih podruma, Muzej Grada Splita koji njima upravlja obratio se putem Facebooka objavom sa snimkom u kojoj kažu:

"Podrumi Dioklecijanove palače 3. prosinca 2020. Snimka govori više od riječi. Zbog velike količine kiše koja cijeli dan pada poplavljeni su Podrumi Dioklecijanove palače. Od ranih jutarnjih sati naš domar Tonći Vatavuk i kolege iz Muzeja grada Splita bore se s vodenom stihijom koju ispumpavaju našim pumpama. Nadamo se što skorijem poboljšanju vremenskih prilika..."

Nije stradao samo Split.

Poplave su zabilježene i u Solinu te Kaštelima gdje su se automobili također probijali kroz blatnjave bujice. 

Šibenik: Nakupljena voda na prometnicama nakon obilne kiše otežava promet