News

Komentari 8

Sprej za usta koji štiti od korone? Austrijanci izumili sredstvo koje neutralizira virus

Sprej za usta koji štiti od korone? Austrijanci izumili sredstvo koje neutralizira virus

'Ako pustite sprej da djeluje do minute, možete pokazati vrlo visoko smanjenje zaraznosti virusom. Uočili smo i do 100 posto', kazao je Posch s insbruškog Instituta za higijenu i medicinsku mikrobiologiju

Tvrtka Ökopur iz mjesta Hall u austrijskom Tirolu izumila je sprej koji, kako oni tvrde, 'ubija' koronu. 

Kako prenosi ORF, tvrtka posljednjih nekoliko mjeseci, u laboratoriju Medicinskog fakulteta u Innsbrucku, testira nekoliko vrsta sprejeva. 

Wilfried Posch s Instituta za higijenu i medicinsku mikrobiologiju rekao je da prilikom testiranja sprej raspršuju prema virusu. Nakon što je virus neko vrijeme izložen spreju, daje se ljudskim stanicama, a potom se provjerava je li došlo do zaraze.

Kako potvrđuju u laboratoriju medicinskog fakulteta, sprej za oralnu upotrebu zasad je postigao dobre rezultate.

- Ako pustite sprej da djeluje do minute, možete pokazati vrlo visoko smanjenje zaraznosti virusom. Uočili smo i do 100 posto - prenio je novinarima Wilfried Posch s insbruškog Instituta za higijenu i medicinsku mikrobiologiju.

Ovaj bi se sprej tako mogao koristiti za stvaranje zaštitnog sloja protiv zaraze koronavirusom. Iz tvrtke Ökopur javljaju kako se sprej ne može koristiti kao lijek, no da bi mogao poslužiti za smanjenje rizika od zaraze, uz maske i držanje distance.

Najčitaniji članci