Obavijesti

News

Komentari 352

Spremaj kofere, vadi potvrde: Devet odgovora na ključna pitanja o korona putovanjima

Spremaj kofere, vadi potvrde: Devet odgovora na ključna pitanja o korona putovanjima
3

Od srpnja će zeleni digitalni certifikat biti obavezan za prelazak granica EU. Još je puno nejasnoća koje se moraju riješiti narednih tjedana

VIDEO

Mi smo u potpunosti spremni. Mislim da je svima u interesu da se vrati sloboda kretanja, poručio je danas premijer Andrej Plenković nakon što su Europsko vijeće, parlament i komisija postigli dogovor o uvođenju digitalnih zelenih potvrda.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:  

Pokretanje videa...

VIDEO VIJESTI 21.05. 01:36

Uredba o tzv. Covid putovnicama još se mora izglasati u parlamentu početkom lipnja, a stupila bi na snagu od srpnja. Ministar Davor Božinović ističe kako se u Hrvatskoj mogu početi koristiti i ranije.

1. ŠTO JE DIGITALNI ZELENI CERTIFIKAT?

Dokaz da je osoba ili preboljela koronu ili je cijepljena, ali s obje doze ili je negativna na brzom ili PCR testu. Države bi putnike s jednom od te tri potvrde trebale osloboditi samoizolacije i testiranja.

2. ŠTO ĆE SADRŽAVATI?

Ime i prezime, datum rođenja, datum izdavanja, relevantne informacije o cjepivu/testiranju/preboljenju, jedinstveni identifikator, QR kod s digitalnim potpisom izdavatelja radi zaštite od krivotvorenja.

3. KAKO ĆE SE IZDAVATI?

U digitalnom formatu putem sustava e-Građani pa se može spremiti na mobitel ili isprintati. A može se zatražiti i u nekoj od 150 ispostava HZJZ-a u tiskanom obliku.

4. ZA ŠTO ĆE SE KORISTITI?

Prvenstveno za prelazak granica. Ali svaka zemlja donosi svoja pravila pa se mogu koristiti i za ulazak u neke zatvorene prostore ili na masovna događanja. To se razmatra i kod nas, najavio je Božinović, ali bez konkretnih informacija.

5. KOLIKO ĆE VRIJEDITI?

Onoliko koliko vrijedi potvrda koju imate. Potvrda o preboljenju šest mjeseci od dana dobivanja pozitivnog testa. Isto je i s cijepljenjem, šest mjeseci od potpunog cijepljenja. Rezultat testa ne smije biti stariji od 48 sati. No, postoji mogućnost promjena s novim spoznajama.

6. ŠTO AKO SE NISAM CIJEPIO ILI PREBOLIO COVID-19?

Možete s negativnim brzim ili PCR testom, o vlastitom trošku, prijeći granicu ili ići u samoizolaciju.

7. JE LI VAŽNO KOJIM CJEPIVOM SAM SE CIJEPIO?

Svaka zemlja odlučuje hoće li prihvatiti potvrdu o cijepljenju cjepivom koje nije odobrila EU.

8. TREBAM LI CJEPIVO/TEST/PREBOLJENJE PRIJAVITI DA DOBIJEM CERTIFIKAT?

Cjepitelji unose podatke o cijepljenju u registar, koji bi vam trebali biti vidljivi u sustavu e-Građani, a preko kojeg tražite izdavanje potvrde. No, mnogi u svom e-zdravstvenom kartonu to ne vide, što znači da ili cjepitelj nije upisao u registar ili sustavi još nisu povezani. Pozitivan test također bi vaš liječnik koji vas je vodio kao oboljelog trebao unijeti u digitalni karton kako biste preko e-Građanina tražili potvrdu o preboljenju. Negativan test biste trebali priložiti putem e-Građanina ili HZJZ-a i tražiti potvrdu. No, još je tu puno nepoznanica koje je nužno brzo otkloniti da se točno zna tko i kako.

9. TKO ĆE OČITAVATI DIGITALNI ZELENI CERTIFIKAT?

Granična policija putem čitača. Mi smo ih za sad nabavili 250. Ali, ako je uvedeno za širu primjenu, onda i konobari ili organizatori događanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 352
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca