Obavijesti

News

Komentari 40

Pokopali prve žrtve masakra; Obama: Ovakve tragedije staju!

Pokopali prve žrtve masakra; Obama: Ovakve tragedije staju!
13

Možemo li doista reći radimo dovoljno i da smo svu svoju djecu zaštitili od zla. Ako to ne učinimo kako treba, onda ništa nismo učinili kako treba, rekao je Obama

VIDEO

U ponedjeljak su u američkom gradiću Newtonu počeli prvi sprovodi 27 žrtava Adama Lanze, među kojima je i 20 djece. Prvi mali lijesovi koji su spušteni u grobove bili su oni od šestogodišnjeg Jacka Pintoa i njegovog vršnjaka Noaha Poznera. 

Nažalost, ovaj težak ritual nastavit će se i u danima koji slijede. Pokop Jessice Rekos bit će u utorak, Benjamina Wheelera u četvrtak, a Madeleine Hsu pokopat će u petak. Svi oni  imali su tek šest godina. 

Cijela zajednica u Connecticutu je i dalje u šoku. 

- Nevjerojatna je bol koja se osjeća ovdje na svakom koraku. Možete si samo zamisliti. Još uvijek smo u šoku. Srce mi ne dopušta do odem do škole, tuga me preplavljuje. Mislim da će mi, kada sve sjedne na svoje, srce u konačnici puknuti - rekla je Darla Henggeler, mještanka iz Newtona, javlja CNN

Moguće je da nitko nikada neće saznati što je Adama Lanzu dovelo do toga da počini taj strašan pokolj.  

- Nije bilo nikakve izravne veze između škole i napadača - rekao je u ponedjeljak policajac J. Paul Vance. No, jedna od majki rekla je CNN-u u ponedjeljak da je napadač bio učenik škole Sandy Hook. Cynthia Jaroszewksi rekla je da je Adam Lanza bio u prvom i trećem razredu zajedno s njezinom kćeri, Rebeccom. 

Dvoje ranjenih dobro se oporavljaju, mogli bi biti ključni svjedoci

U svakom slučaju, istraga se nastavlja, a dvoje ranjenih koji su preživjeli pucnjavi mogli bi imati ključnu ulogu u rasvjetljavanju onoga što se u stvari dogodilo. 

 - Dvoje odraslih koje je ranjeno u donje ekstremitete dobro se oporavljaju - rekla je policija, no nije htjela odati njihova imena jer su svjedoci tragedije. 

Analizira se svaki ispaljeni metak

Policija je u ponedjeljak pretraživala razbijeni kompjuter Adama Lanze u potrazi za mogućim dokazima, poput poslanih mailova ili web stranica koje je posjećivao. No, osim toga, policija je dosta štura u informacijama. Tek su kazali kako stotinu policajaca, detektiva i iz drugih odjela sastavljaju tragove, analiziraju svaki ispaljeni metak i svako oružje iz kojeg je napadač pucao, kao i svaki detalj napadačevog medicinskog kartona. 

Nastave u školi Sandy Hook nema do daljnjeg

I dok se istraga u školi nastavlja, kamioni za selidbu došli su pred školu kako bi uzeli opremu i prevezli je u osnovnu školu Chalk Hill u susjednom gradiću Monroe-u gdje će učenici iz Sand Hooka privremeno nastaviti sa školovanjem. No, još je nepoznato kada će škola Sandy Hook ponovo otvoriti svoja vrata  jer je nastava odgođena do daljnjega. 

Za vrijeme bdijenja u Newton srednjoj školi u nedjelju, predsjednik SAD-a Barack Obama je pred prepunim auditorijem izrazio svoju sućut, poimence imenovao svu poginulu djecu, te se zauzeo da se ovakve pucnjave u budućnosti moraju zaustaviti. 

Obama: Da bi spriječili ovakve tragedije, mi se moramo mijenjati

- U nadolazećim tjednima, učinit ću što god mogu da u raspravu uključim sve koji mogu pomoći, da se spriječe ovakve tragedije - rekao je Obama.  Predsjednik nije imenovao točno određene korake koje će poduzeti, ali je napomenuo kako zemlja nije učinila sve kako bi zaštitila svoju mladost od ovakvih tragedija. 

- Možemo li doista reći radimo dovoljno i da smo svu svoju djecu zaštitili od zla? - upitao je Obama i dodao: Ako to ne učinimo kako treba, onda ništa nismo učinili kako treba. 

- Da bismo spriječili ovakve tragedije, mi smo ti koji se moraju mijenjati - rekao je Obama za vrijeme bdijenja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu