Obavijesti

News

Komentari 19

Sramota! Samo jedan asistent na čak četiri bolesna djeteta...

Sramota! Samo jedan asistent na čak četiri bolesna djeteta...
1

Lovro i Ognjen idu u isti razred u OŠ Josipa Matoša u Vukovaru. Oni su djeca s teškim oboljenjima. Mogu imati epileptični napadaj i netko mora stalno biti uz njih, kažu majke koje svaki dan dežuraju pred školom

VIDEO

Otkad je počela školska godina, Snježana Hrčak iz Vukovara, majka 11-godišnjeg Lovre, svakog dana sina doveze u školu i potom stoji ispred zgrade i čeka da završi nastava.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:14

Ne zato što nema drugog posla nego zato što je Lovro 100-postotni invalid u kolicima, dječak s cerebralnom paralizom koji pohađa Osnovnu školu Josipa Matoša u Vukovaru, jedinu školu za učenike s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju u županiji. Kad ga uvede u školski hodnik, brigu o njemu preuzmu nastavnici i njegova asistentica, no upravo je u tome problem. Lovrina asistentica također je asistentica jednako teško oboljelog dječaka Ognjena te još dvoje teško bolesne djece.

Mama Snježana strahuje da njezin sin nema dovoljno pažnje i pomoći potrebne u školi i boji se za njegovo zdravlje. Zato je već danima ispred škole tijekom nastave kako bi priskočila u pomoć sinu kad god je potrebno.

Očajna majka: Ako nemaju za asistenta, ja ću pomagati sinu!
Očajna majka: Ako nemaju za asistenta, ja ću pomagati sinu!

 - Zovu nas iz škole čim se pojavi problem. To su posebna djeca. Oni ništa ne mogu sami, ne mogu govoriti, ne mogu jesti, ne mogu izraziti svoje osjećaje. Ako pored njih stalno nije netko tko će im pomagati, onda škola za njih nema svrhu, neće biti napretka ni socijalizacije. A nama je svaki njihov, i najmanji, napredak ogroman. Prvu godinu nismo imali asistenta i socijalizacija je bila teška. Lani smo imali jednog na dva učenika što je bilo podnošljivo. No ove godine smo se šokirali. Koliko toga može odraditi jedan s četvero djece? To su djeca koja mogu dobiti epileptični napadaj i ako nemaju pored sebe osobu koja će to odmah uočiti, to je problem - kaže mama Snježana.Podršku u tihom prosvjedu ispred škole daje joj Mirjana Krstić, također iz Vukovara, čiji sin Ognjen (11) ima cerebralnu paralizu i 100-postotni invaliditet. Ognjen i Lovro su u istom razredu.

- Treću godinu pohađamo ovu školu. Neki dan se dogodilo da je Ognjena jedan učenik udario u glavu. Dijete nije krivo za to, i on je bolestan, no to je primjer da se o toj djeci neprestano mora netko brinuti. Kad se pojavi problem, iz škole nas nazovu da dođemo, i to nije problem, ali to onda nije socijalizacija i učenje. Ognjen, kad me vidi, želi ići kući i više ga ništa ne zanima - kaže mama Mirjana.

Dječaci, otkad su krenuli, jako se vesele školi, čim vide zgradu počnu se smijati i mahati rukama od zadovoljstva. Obje mame kažu kako su pročitale pravilnik Ministarstva i dobro znaju da imaju pravo na još jednog asistenta jer je ovo izniman slučaj.

Završne pripreme prije početka školske godine s mentorima za novu kurikularnu reformu

- Škola je rekla da je poslala ministarstvu sve tražene papire, a da ministarstvo nije dalo odobrenje za više asistenata. Kad smo zvali ministarstvo, oni pričaju drugo, kažu da je škola propustila poslati potrebnu dokumentaciju. Mi tražimo da se to riješi jer naša djeca ne mogu dalje ovako - kažu ove majke.  Osnovnu školu Josipa Matoša ove godine pohađa 59 učenika, svi su djeca s posebnim potrebama. Škola je dobila odobrenje za šest asistenata jer su zatražili asistente za 17 učenika.

- Prema pravilniku ministarstva koji je izašao proljetos, propisan je jedan pomoćnik po razrednom odjelu, što znači da je kod nas jedan pomoćnik na troje djece u skupini.

Prvašić s autizmom nije imao asistenta, plakao pred školom
Prvašić s autizmom nije imao asistenta, plakao pred školom

No ovdje se radi o djeci u invalidskim kolicima i s izrazitim zdravstvenim poteškoćama pa razumijem zabrinutost roditelja. Imamo pomoćnicu koja se zaista trudi i radi, adekvatno je educirana i pruža djeci svu potrebnu pomoć, ali vjerujem da bi i roditelji bili sigurniji kad bi ih bilo više. Treba reći kako je u razredu i učitelj, stručna osoba koja je edukator i rehabilitator, znači u konkretnom slučaju je skupina od četvero djece i dvoje odraslih - kaže Mirela Posarić, ravnateljica OŠ Josipa Matoša.

- Mi smo zadovoljni brojem asistenata u školi koje imamo. Djeci koja su samostalnija potičemo samostalnost, a djeca koja ih trebaju su ih i dobila. No ne razumijem kojim se kriterijima ministarstvo vodilo kad je odredilo jednog asistenta za ovu skupinu, pa su baš djeca s izrazitim problemima ostala uskraćena. Ta djeca po dobnoj skupini moraju biti u istoj grupi i ne možemo ih razdvajati - zaključuje ravnateljica dodajući kako je u dogovoru s roditeljima ponovo poslala svu dokumentaciju u Ured državne uprave, pa se čeka konačna odluka ministarstva.

Pokretanje videa...

02:21
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu