Obavijesti

News

Komentari 30

'Sranja ili stanja': Šukerov lapsus nije daleko od istine

'Sranja ili stanja': Šukerov lapsus nije daleko od istine
4

Ministru je pobjegla riječ 'sranje' umjesto stanje na sjednici Vlade. Nije se dao zbuniti niti se ispričao ili zastao, već je nastavio izlaganje

VIDEO

Govoreći  na sjednici Vlade o ovogodišnjim prihodima proračuna, koji su podbacili u odnosu na planirane, ministar Ivan Šuker umjesto riječi stanje izgovorio je - sranje.
- U prvih šest mjeseci oni su bili za 1,5 posto manji nego što su bili u istom razdoblju prošle godine, dok su za prvih osam mjeseci za 1,1 posto manji nego što su bili u istom razdoblju prošle godine. To znači da se prihodovna sranja, stanja... - zbunio se Šuker i brzo ispravio - “...prihodovna strana mijenja”. Iako nitko od prisutnih nije reagirao niti se itko čak i nasmijao, ministrov lapsus snimile su televizijske kamere u Banskim dvorima. Šuker je bez isprike prešao preko toga gafa i nastavio govoriti o proračunu u prvih osam mjeseci 2010. godine.  
- Omaške uvijek govore više istine nego izravni govor jer otkrivaju neku potisnutu misao. U ovom slučaju teško je protumačiti motiv koji je u Šukeru pokrenuo podsvjesni mehanizam tvorbe ovoga gafa - kaže nam psiholog Vladimir Gruden.
Gruden kaže da su moguća dva tumačenja. S jedne strane, kaže, zamislivo je da ministra financija muči teško stanje državne blagajne pa mu se omakla kolokvijalna prostota...
Mnogi građani stanje naših javnih financija opisuju takvim prostim riječima. Dužni smo “kao Grčka“ (46 milijardi eura), a morat ćemo ulaziti u nova zaduženja i prodavati ostatke nacionalne imovine kako bismo pokrili minuse na tekućem računu državne blagajne.
No s druge strane, moguće je da je ministar opterećen kritikama koje na njegov račun stižu sa svih strana, neprestano ga netko za nešto proziva i optužuje pa je nezadovoljstvo iz njega jednostavno prokuljalo.
- Koliko poznajem Šukera, on je čovjek koji vjeruje u svoj posao - nastavlja Gruden...
Pitali smo ministra ima li neko tumačenje neobičnog lapsusa.
- Ne znam kako je do toga došlo. Nemam nikakvo tumačenje. Bio je to klasični lapsus linguae, jezična pogreška koja se događa, nema tu ništa čudno... - kaže Šuker dodajući da je sve prenijela i televizija.


SNAŠAO SE I KOD HLO...
Na neočekivanu provokaciju Hloverke Novak Srzić, koja mu je htjela sjesti u krilo, ministar se staloženo izmaknuo i ostao džentlmen, iako je bio šokiran tom idejom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a