Obavijesti

News

Komentari 97

Srbi na Kosovu u podne imaju miting: 'Imamo samo Srbiju i Vučića!' KFOR: 'Mi smo spremni'

Srbi na Kosovu u podne imaju miting: 'Imamo samo Srbiju i Vučića!' KFOR: 'Mi smo spremni'

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je najavio svoje obraćanje večeras u 21 sat, a jučer je rekao kako "Srbija ne odustaje od politike mira i stabilnosti"

VIDEO

Braćo i sestre, okupimo se svi na generalnoj skupštini u Kosovskoj Mitrovici u 12 sati ispred spomenika caru Lazaru, odakle ćemo reći Europi i svijetu jednoglasno i složno da nam je jedina država Srbija i predsjednik Aleksandar Vučić! Pokažimo koliko volimo Srbiju. Zastave na prozorima!!!

POGLEDAJTE VIDEO; Prosvjedi na Kosovu u kolovozu

Pokretanje videa...

Odluku Prištine pozdravili su i dužnosnici EU-a. Policija: 'Još stoje barikade, stanje je mirno' VIDEO

Objavili su na društvenim mrežama Srpska lista, stranka koja jedina u kosovskom parlamentu zastupa Srbe na Kosovu te koja je u potpunosti podložna utjecaju Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS). 

Srpska zajednica na Kosovu, inače, ima sigurnih 10 mandata u parlamentu i sudjeluje u kosovskoj vladi, premda službeni Beograd ne priznaje neovisnost Kosova i protivi se kosovskom ulasku u UN i međunarodne institucije. 

Najavljeno je da će svaki Srbin koji bude došao, imati srpsku trobojku.

Naime, nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć, 31. listopada, istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Zbog toga su načelnici četiri općine na sjeveru većinski nastanjenom Srbima, suci Osnovnog suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, odjelu Žalbenog suda iz Prištine te tužitelji osnovnog suda i članovi sudskog vijeća u Prištini teatralno dali ostavke. 

Drama na Kosovu, Srbi su dali otkaze u institucijama: Problem nastao zbog tablica automobila
Drama na Kosovu, Srbi su dali otkaze u institucijama: Problem nastao zbog tablica automobila

Uz njih, čelnik regionalne operative Mitrovica Sjever Kosovske policije (KP), Aleksandar Filipović, ostavku je dao u ime zaposlenika u Kosovskoj policiji uz poruku "Dosta je bilo", a dužnosnici KP-a za regiju Sjever simbolički su skinuli svoje odore.

Međutim, oko 500 pripadnika policije sa sjevera Kosova i dalje je na dužnosti te se ističe da 12 policajaca, koji su nakon sastanka u Zvečanu danas skinuli uniforme, još nisu predali ostavke i oružja koja su zadužili. 

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je Beograd da nije pričekao ni rok od tri tjedna, na koliko je njegova vlada odgodila uručivanje opomena zbog odbijanja Srba da prihvate preregistriranje vozila sa srpskim tablicama na kosovske (RSK), već je odmah počeo destabiliziranje situacije na terenu. 

- Predstavnici Srpske liste su prije tjedan dana izjavili da će organizirati oštar otpor protiv novčanih kazni. Ipak, nisu sačekali 21. studeni. Beograd je započeo s prijetnjama i pripremama za destabilizaciju Kosova. Dakle, u pitanju je nešto drugo. Ovo je njihova osobna borba za vlast, ne radi se ni o građanima a niti o državnim interesima. Srbija je kapitulirala i oprostila se od Kosova 9. lipnja 1999. Kumanovskim sporazumom. Zbog toga, ne trebamo gubiti vrijeme i da nastavljamo kasniti i u 2022. - rekao je Kurti i pozvao Srbe na Kosovu da ne napuštaju kosovske institucije. 

Srbi sa sjevera Kosova: Ostaje nam da sjednemo na traktore. Vučić: Neću vas ostaviti...
Srbi sa sjevera Kosova: Ostaje nam da sjednemo na traktore. Vučić: Neću vas ostaviti...

- Nemojte bojkotirati ili napustiti institucije Kosova. One služe svima nama, svakome od vas. Nemojte biti žrtva političkih manipulacija i geopolitičkih igara. Ja sam premijer koji će Vam biti na usluzi poštujući ustavnost i zakonitost Republike Kosova. Za mene je prioritet borba protiv kriminala i korupcije, dakle pravda, ekonomski razvoj, znači zapošljavanje; jednakost i blagostanje za sve, bez obzira na etničku pripadnost, veru ili poreklo - dodao je Kurti. 

Beograd pak optužuje Prištinu  da skoro desetljeće nakon potpisivanje Briselskog sporazuma u travnju 2013. nije formirala Zajednicu srpskih općina (ZSO). Kosovska vlada izbjegava osnovati tu asocijaciju jer joj ne želi dati izvršne ovlasti, dok Beograd inzistira da ZSO "ne može biti nevladina organizacija". 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je najavio svoje obraćanje večeras u 21 sat, a jučer je rekao kako "Srbija ne odustaje od politike mira i stabilnosti" te je u odvojenim razgovorima veleposlanike Rusije i Kine u Beogradu informirao o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pritiscima s kojima se Srbi i Srbija suočavaju.

- Ponovio sam našu zahvalnost na principijelnom stavu i podršci Ruske Federacije suverenitetu i teritorijalnom integritetu naše zemlje - napisao je Vučić na Instagramu nakon sastanka s ruskim veleposlanikom Aleksandrom Bocanom Harčenkom koji je najavio da će sve informacije koje su mu predočene prenijeti službenoj Moskvi.

Srbija ponovno uvodi vojni rok: 'Rezervisti će dobiti puške, imat će prednost pri upisu u vrtiće...'
Srbija ponovno uvodi vojni rok: 'Rezervisti će dobiti puške, imat će prednost pri upisu u vrtiće...'

Kineskoj veleposlanici Chen Bo rekao je kako unatoč svim izazovima Srbija nastavlja voditi odgovornu politiku mira i stabilnosti i "ostaje posvećena poštivanju međunarodnog prava i punoj primjeni dosad postignutih sporazuma". Prema priopćenju Vučićeva ureda, Chan Bo je istaknula da se Kina protivi jednostranim akcijama koje pridonose eskalaciji i narušavanju stabilnosti i dodala da Priština čim prije mora pristupiti formiranju Zajednice srpskih općina, sukladno Briselskom sporazumu.

Iako je jučerašnji dan bio pun tenzija, noć je u toj državi bila mirna, ali se ipak u nekim dijelovima čula i poneka pucnjava. Kako navode kosovski mediji, specijalna policija Rosa spremna je za sve eventualne izgrede, a za očuvanje mira nadležni su i KFOR. 

- Pratimo situaciju i blisko surađujemo s liderima u Beogradu i Prištini, kao i s našim međunarodnim partnerima, kako bismo održali sigurno i sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu. KFOR ostaje na oprezu i spreman reagirati ukoliko stabilnost bude ugrožena - priopćili su iz KFOR-a. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi