Obavijesti

News

Komentari 79

'Srbija neće morati ispuniti nijedan uvjet više nego mi'

'Srbija neće morati ispuniti nijedan uvjet više nego mi'
1

Ministrica je kazala da je kolege u Vijeću EU upozorila na Vojislava Šešelja koji krši pravila pod kojima je iz haaškog zatvora pušten da presudu čeka na slobodi

VIDEO

Na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU Vesna Pusić upozorila je kolege iz drugih zemalja na ponašanje Vojislava Šešelja kojeg je Haaški sud pustio na slobodu do izricanja presude. 

– Obavijestila sam ih o situaciji koja je nastala nakon puštanja na privremenu slobodu osumnjičenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Njegove političke agitacije, pozivanje na rat i uništavanje regionalne suradnje nanosi štetu odnosu između država u regiji i naročito nanosi štetu europskom putu država u regiji i povjerenju u međunarodne institucije. To direktno nanosi štetu svemu onome što se postiglo kroz europsku transformaciju zemalja u regiji, rekla je Pusić, a prenosi Večernji list. 

Pusić je kazala i da Srbija na putu u EU neće morati ispuniti nijedan uvjet više od Hrvatske.

- Nijedan novi, dodatni uvjet za Srbiju. Isključivo one uvjete i one kriterije koje je Hrvatska ispunjavala na svom putu. Dakle, ništa novo i ništa drukčije od onog što je i Hrvatska trebala ispuniti u svome putu. To je važno za jedan novi početak za svaku zemlju u regiji. To je sastavni dio funkcioniranja pravosuđa i pravne države. Dakle, oni kriteriji koje je imala Hrvatska primjenjuju se i na Srbiju i na svaku drugu zemlju, ne samo od Hrvatske nego i od svih država članica. A bilo koje bilateralne teme koje imamo, mislim da smo sposobni riješiti bilateralno. Ali u ovom trenutku nam je važno da temu nadnaravne ludosti zvane Šešelj skinemo prvo s dnevnog reda, kazala je odgovarajući na pitanje srbijanskog novinara hoće li Hrvatska, kako je najavio ministar pravosuđa Orsat Miljenić, tražiti od Srbije da na putu prema članstvu u EU sudi ratnim zločincima za Ovčaru i druga stratišta. 

Kazala je i kako ne vidi u čemu bi se 'imala slagati ili ne slagati' s Miljenićem.

- Svi uvjeti koji su vezani za pristupanje ranijih, a tu se na Hrvatsku u prvom slučaju odnosi zato što smo bili također na tom području gdje su se vodili ratovi u vrijeme devedesetih i de facto na našem teritoriju Hrvatske, između ostalog, dakle svi uvjeti koji su važili za Hrvatsku u tom pogledu važe i za Srbiju. Ne kao posebni hrvatski uvjet, nego kao uvjeti Europske unije, zaključila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...