Obavijesti

News

Komentari 140

Srbija zatražila osudu, odštetu i da se zabrani proslava 'Oluje'

Srbija zatražila osudu, odštetu i da se zabrani proslava 'Oluje'
3

Srbija nije htjela pred ovaj sud, ali kad smo već tu, došli smo s dobro utemeljenom protutužbom za genocid koji je osmislio Franjo Tuđman, rekao je Saša Obradović

VIDEO

Srbija je u svojoj završnoj riječi zatražila od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da osudi Hrvatsku za genocid nad hrvatskim Srbima u Oluji, naredi joj plaćanje odštete žrtvama i zabrani proslavu državnog praznika kojim se obilježava pobjeda u toj akciji u kolovozu 1995. godine, javlja HRT.

Također, od najvišeg UN-ova suda traži da se proglasi nenadležnim za hrvatsku tužbu podnesenu 1999. jer Srbija tada nije postojala kao država, ili alternativno da je odbaci jer nije utemeljena na pravu i dokazima.

'Genocid je osmislio Franjo Tuđman'

- Srbija nije htjela pred ovaj sud, ali kad smo već tu, došli smo s dobro utemeljenom protutužbom za genocid koji je osmislio Franjo Tuđman - rekao je šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović govoreći o srbijanskoj protutužbi iz 2010. 

- Na srbijanskoj strani su 'brojni dokazi', a na hrvatskoj 'teška retorika' - dodao je. 

Posljednje obraćanje 17-članom sudskom vijeću posvetio je žrtvama i nestalima, među kojima, kako je rekao, nisu članovi obitelj političara koji su izazvali događaje s početka 90-ih godina prošloga stoljeća.

Odvjetnik citirao Boljkovca: 'Tuđman je želio rat pod svaku cijenu'

- Rat u Hrvatskoj isprovocirao je Franjo Tuđman koji je očajnički htio otjerati Srbe i osnovati nacionalnu državu - izjavili su prije srbijanski zastupnici pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i ponovno odbacili odgovornost Srbije za genocid nad Hrvatima u ratu od 1991. do 1995.

Odvjetnik Wayne Jordash je citirao izjavu nekadašnjega hrvatskog ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca da je Tuđman želio rat pod svaku cijenu, da on nije bio nužan, nego namjerno izazvan i da su prema Tuđmanovoj želji Srbi morali nestati iz Hrvatske.

Odbacujući tvrdnje da se zločini zbog kojih Srbija žali mogu kvalificirati kao genocid, Jordah je rekao da je za rat odgovorno hrvatsko vodstvo zbog vlastitih ambicija

- Bili su to tragični događaji do kojih dođe kada se vlastiti narod koristi radi osobnih ambicija kako bi se osiguralo mjesto u povijesti - istaknuo je britanski odvjetnik.

'Dokaz za genocid nad Srbima je sastanak na Brijunima'

Za razliku od Hrvatske, Srbija ima izravne dokaze za genocid nad Srbima u Oluji u kolovozu 1995., tvrdi srbijanska strana. - Protutužba Srbije jasno pokazuje da je akcija Oluja bila osmišljena u vrhovima vlade na čelu s Tuđmanom, a dokaz je sastanak na Brijunima - rekao je profesor William Schabas.

'Ne vjerujem da Hrvatska misli da Srbija i dalje želi uništiti Hrvate'

Odbacio je tvrdnje da Srbija, odbijajući rasvijetliti sudbinu nestalih osoba, nastavlja kršiti konvenciju o genocidu. 

- Argument o kontinuiranom kršenju konvencije čini se kao da je smišljen za doručkom. Ne mogu vjerovati da Hrvatska iskreno misli da Srbija i dalje želi uništiti Hrvate - rekao je Schabas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe