Obavijesti

News

Komentari 61

Srbijanske tajne službe su uhitile Radovana Karadžića

Srbijanske tajne službe su uhitile Radovana Karadžića
7

Ratni zločinac Radovan Karadžić na saslušanju se branio šutnjom i cijeli slučaj ocijenio kao farsu. Sudac je donio rješenje o njegovom izručenju

VIDEO

Istražni sudac Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu potvrdio je u utorak ujutro da je ispitao uhićenika i donio rješenje o njegovu izručenju Haaškom sudu. Karadžićev odvjetnik Svetozar Vujačić tvrdi da je ratni zločinac uhićen još u petak u autobusu, na lokalnoj liniji iz Novog Beograda za Batajnicu. Kazao je i da se Karadžić na saslušanju branio šutnjom i cijeli slučaj ocijenio kao farsu. Vujačić je novinarima kazao i da je uhićeni Karadžić odbio hranu, da je smršavio, te da je smiren i staložen, kao i da ga je pregledao liječnik, koji je utvrdio da je zdrav. Haškog optuženika Radovana Karadžića uhitili su u ponedjeljak, kako je priopćeno iz Nacionalnog savjeta za sigurnost Srbije, zahvaljujući srbijanskim službama za sigurnost, ali javnosti još nije priopćeno gdje i kada se to dogodilo. MUP Srbije je priopćio da u akciji Karadžićevog uhićenja nije sudjelovao. Iz ureda predsjednika Borisa Tadića stiglo je tek kratko priopćenje: "Savjet za nacionalnu sigurnost Republike Srbije priopćio je da je akcijom srpskih službi sigurnosti lociran i uhvaćen haški optuženik Radovan Karadžić. Karadžić je priveden istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, u skladu sa Zakonom o suradnji sa Međunarodnim kaznenim tribunalom za bivšu Jugoslaviju". Iako nije potvrđeno, pretpostavlja se da se Karadžić dobrovoljno predao te da je na njegovu odluku utjecala supruga Ljiljana. Radovan Karadžić rodio se 1945. godine u Crnoj Gori, a potom se s 15 godina preselio u Sarajevo. Prije rata je radio kao psihijatar, a osim medicinom bavio se i pisanjem poezije. U politiku je ušao 1990. godine, kada je zajedno s Biljanom Plavšić i Momčilom Krajišnikom osnovao Republiku Srpsku. Nakon genocida u Srebrenici, Haaški sud je 1995. godine podigao optužnicu protiv Karadžića za ratne zločine. Po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti optužen za genocid, sudjelovanje u genocidu, istrjebljenje, ubojstva, progone, deportacije, nečovječna djela, protupravno teroriziranje civila i uzimanje talaca. Godine 1998. nestao je s Pala gdje se do tada nalazio i od tada je bio u bijegu. NATO je organizirao čak devet akcija potrage za njim i sve su bile neuspješne. Karadžićeva supruga, Ljiljana Zelen Karadžić, javno je 28. srpnja 2005. pozvala Karadžića da se preda Haaškom tribunalu. Haag još uvijek čeka i izručenje Ratka Mladića. Glavni tužitelj Haaškog suda Serge Brammertz pozdravio je uhićenje Karadžića i čestitao Vijeću za nacionalnu sigurnost, akcijskom timu za praćenje haških bjegunaca i tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu na postignutoj prekretnici u suradnji sa Haaškim sudom, kazala je u telefonskoj izjavi za Hinu glasnogovornica Tužiteljstva Olga Kavran. Luka Karadžić, brat uhićenog Radovana Karadžića, isključio je mogućnost da se njegov brat sam predao, te dodao da je o njegovom uhićenju saznao iz medija. Luka Karadžić kazao je da je ohrabren viješću o uhićenju brata Radovana, s obzirom obitelj njegovog brata dugo vremena o njemu ništa nije znala.
- Mi smo zadovoljni što smo nakon toliko godina saznali da je, ipak, živ - kazao je Luka Karadžić i dodao kako vjeruje da je njegovog brata netko izdao. Sve svjetske agencije u ponedjeljak su navečer kao hitnu vijest prenijele uhićenje bivšeg vođe bosanskih srba, a elektronski mediji u Srbiji, BiH i Crnoj Gori prekinuli su redovni program kako bi objavili tu vijest. Po ulicama Beograda i pred veleposlanstvima odmah nakon vijesti o uhićenju raspoređene su jake policijske snage. Na sarajevskim ulicama, pak, kolone vozila sirenama su proslavili Karadžićevo uhićenje. Službene vlasti za danas u 11 sati najavile su konferenciju za novinare. Tada bi Rasim Ljajić, srbijanski ministar rada i socijalne politike, i Vladimir Vukčević, tužitelj za ratne zločine Srbije, trebali iznijeti detalje o Karadžićevu izručenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)
Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'
SNIMKA IZ SPLITA

Pomlatili se nasred ceste zbog sukoba u prometu: 'Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile!'

SPLIT- U Splitu je zbog nesuglasica u prometu u petak ujutro došlo do vrijađanja i psovanja, a potom i naguravanja i sukoba. Prema snimci portala Dalmacija Danas, u tučnjavi je sudjelovalo pet ljudi. - Uđi u auto, polomit ću ga, majke mi mile! - govori muškarac na snimci. - Pusti ga, vidiš da je kreten - čuje se žena. Policijski službenici su četvero ljudi doveli u postaju, protiv svih idu prijave...