Obavijesti

News

Komentari 1030

Nikolić: Skandalozna presuda Haaga će otvoriti stare rane

Nikolić: Skandalozna presuda Haaga će otvoriti stare rane
7

Portal Alo.rs u tekstu navodi da je osim oslobađajuće presude još sramotnija činjenica da je indirektno poručeno da zločina nad Srbima u Krajini nije bilo

VIDEO

Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić objavio je priopćenje u kojem se navodi da je odluka suda u Haagu skandalozna te da je sada sasvim jasno kako je ovo politička, a ne pravna odluka. Dodaje da neće doprinijeti stabilizaciji situacije u regiji te da će otvoriti stare rane. Navodi da će Srbe u Hrvatskoj, mali broj njih koji su ovdje ostali živjeti staviti u poziciju krivaca nad kojima i dalje svatko može nekažnjeno provoditi svoju pravdu. 

- Ako je do sada bilo razloga vjerovati onima koji su tvrdili da je sud u Haagu neutralan, pravedan i nešto više od suda Srbiji i srpskom narodu, najnovijom odlukom o oslobađanju ratnih zločinaca to je demantirano - navodi se u priopćenju koje možete pročitati OVDJE.

Kurir prenosi izjavu premijera Srbije Ivice Dačića koji kaže da presuda potvrđuje tvrdnje prema kojima sud u Haagu nije sud, već da ispunjava unaprijed zadane političke zadatke.

Mediji u Srbiji: Skandalozna presuda

I srbijanski mediji su izvijestili o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Srpski tužitelj za ratne zločine, Vladimir Vukčević za Blic je izjavio da se radi o skandaloznoj i pravno neshvatljivoj odluci.

Savo Štrbac nakon presude je , kaže, ostao bez teksta. Tvrdi da je vjerovao u pravednost Haaškog suda, a sada je ogorčen. Smatra da je Hrvatska diplomacija odradila dobar posao lobiranja i za to izdvojila ogroman novac. 

- Ovo je skandalozno, šokantno, možete zamisliti kako je ljudima koji su bježali u kolonama iz Hrvatske, rekao je. 

O oslobađajućoj presudi obavijestio je rts.rs koji je prenio i reakcije iz Hrvatske.

Alo rs. donosi tekst naslova Haaški sud: 220.000 Srba je dobrovoljno odselilo iz Hrvatske, a njih 1.960 su se sami ubili u kojem navode da je osim oslobađajuće presude još sramotnija činjenica da je indirektno poručeno da zločina nad Srbima u Krajini nije bilo. 

- Stotine tisuća građana širom Hrvatske u euforiji proslavlja oslobađajuću presudu ubojicama srpskih civila u Oluji, piše Alo.

Srpska Politika izvijestila je da je Žalbeno vijeće Haaškog suda hrvatske generale oslobodilo krivnje za progon srpskog stanovništva. 

Nataša Kandić, ravnateljica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda, rekla je za slobodnaevropa.org kako oslobađajuća presuda hrvatskim generalima neće donijeti pravdu za žrtve, ali ni za optužene, kao i da presuda dovodi u pitanje 15-godišnju praksu Haaškog suda koja se zasniva na udruženom zločinačkom pothvatu.

Rekla je i da se presudom odstupa od životnih činjenica koje pokazuju da je dio Hrvatske gotovo prazan i nakon 20 godina. 

Dodik: Presuda je dokaz da se neprincipijelno postupa

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, drugi put je kritizirao oslobađajuću presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a obrušio se i na djelovanje međunarodne zajednice u BiH. Dodik kaže kako je za njega oslobađajuća presuda generala dokaz da se "neprincipijelno postupa", jer se postupa po političkim, a ne pravnim načelima. Milorad Dodik istaknuo je kako je sud u Haagu skrojen samo da napravi krivnju za Srbe, a kaže da se s tim ne smiju pomiriti.

Jeremić: Sad će zaključiti i da smo si sami vadili organe na Kosovu!

I predsjednik Glavne skupštine Ujedinjenih naroda Vuk Jeremić komentirao je oslobađajuću presudu hrvatskim generalima.

– Neka prst na čelo stave oni koji su pristali da EULEX istražuje trgovinu organima na Kosovu. Zaključit će gospoda da smo ih sami sebi vadili – napisao je Jeremić na svom Twitter-profilu. 

U drugom tweetu napisao je: "Sve što sam oduvijek mislio o 'haaškoj pravdi' nakon današnjeg dana više nema razloga da se formulira politički korektnim jezikom". 

Tadić: Suzdržite se od trijumfalizma!

Bivši srpski predsjednik Boris Tadić smatra kako je Haaški sud odlukom o osdlobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača proizveo teške posljedice. Pozvao je hrvatske građane i političare da se suzdrže od trijumfalizma.

- Presuda predstavlja duboki i teški udarac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posljedice na prostoru zapadnog Balkana - rekao je Tadić. Dodao je i kako se postavljaju brojna pitanja i objektivnosti suda. Tadić je pozvao i Srbiju da ne odustaje od međunarodnog prava i pravde, unatoč ovakvoj presudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1030
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu