Obavijesti

News

Komentari 186

Srbijanski tisak kao i početkom ‘90-ih budi najniže strasti

Srbijanski tisak kao i početkom ‘90-ih budi najniže strasti
1

Dižu se tenzije: Srbija neće dopustiti da Republika Srpska nestane, reagirao je Ivica Dačić na tvrdnje bivšeg šefa Armije BiH kako bi u slučaju rata RS opstao desetak dana

VIDEO

Može se reći da je retorika Sefera Halilovića i Milorada Dodika eksplozivna, ali i da ne izgleda opasno. Kao da se malo dižu tenzije, ali da neće doći do rata. No i krajem ‘80-ih i početkom ‘90-ih izgledalo je da oštrija retorika neće dovesti do rata, kaže Ivo Lučić, profesor s Hrvatskoga instituta za povijest i sudionik ratnih zbivanja u BiH tijekom 1990-ih.

Na referendumu koji bi u Republici Srpskoj, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH, trebao biti u subotu, građani tog entiteta trebali bi odlučiti podržavaju li da se 9. siječnja nastavi obilježavati i slaviti kao Dan entiteta.

Inzistiranje Milorada Dodika, predsjednika RS-a, na referendumu u jednom dijelu BiH, mnogi drže kršenjem Daytonskog sporazuma i mogućom probom za neki budući referendum o odcjepljenju Republike Srpske.

BOSNIA AND HERZEGOVINA-BANJA LUKA-SERBIA-DIPLOMACY

Bivši zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović za TV1 izjavio je kako “nakon referenduma daytonski ustav više ne vrijedi” i BiH bi se tad “vratila na Ustav Republike BiH”. On je rekao da se RS u eventualnom sukobu može održati najviše 10-15 dana.

- Zato apeliram da se dobro razmisli. Jer Milošević je umro, JNA ne postoji, ne postoje tisuće tenkova, tisuće transportera… Ne može Srbija pomoći RS. Nećemo dopustiti da nam netko pola države odcijepi - kazao je Halilović.

Odmah je reagirao Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije, nekadašnji bivši suradnik Slobodana Miloševića, kojeg zbog toga zovu Mali Sloba.

- Halilović govori ono što Izetbegović misli. Zato njegove prijetnje treba shvatiti ozbiljno - rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, “svima je jasno da je referendum samo izgovor, a da iza svega stoji namjera da se ratom uništi Republika Srpska”.

- Da su htjeli kompromis, Ustavni sud BiH mogao je promijeniti bar jedan zarez u svojoj odluci. Ali njima nije bio važan kompromis nego izgovor za ratne namjere i planove, za što se muslimani u BiH očigledno spremaju”, navedeno je u Dačićevu priopćenju, u kojem se dodaje da Srbija “želi mir i da će učiniti sve da se sačuva stabilnost, ali sigurno neće dopustiti vojni napad i uništenje Republike Srpske”. Za razliku od Dačića, bivši Šešeljev suradnik Aleksandar Vučić preuzeo je ulogu mirotvorca.

- Moramo zajedno raditi na smirivanju tenzija. Ako bismo radili sve drugo, to bi bilo neodgovorno. Treba prezati od ljudi koji lako stavljaju pušku na rame - poručio je Vučić.

Najavio je da će uskoro razgovarati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i s drugim političarima iz regije o smirivanju napetosti.

- Čitava priča je indikativna za nacionalne odnose u BiH i činjenicu da je riječ o nestabilnoj državi, podijeljenom društvu koje ne funkcionira. Nitko nije zadovoljan postojećim rješenjem, a nema demokratskog potencijala, vještih političara, niti su jaki faktori u međunarodnoj zajednici zainteresirani da bi stvari funkcionirale. Visoki međunarodni predstavnik i Ustavni sud odavno su izgubili svaki ugled - smatra Ivo Lučić.

Profesor sigurnosnih studija na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, Izet Beridan, smatra da nikakve ratne prijetnje nisu utemeljene.

- Treba imati na umu da su na ovim prostorima u tijeku predizborne kampanje.

Srbija je tek završila izbore i stabilizira vladu, a u BiH se ove godine održavaju lokalni izbori. Dodiku je trebao ovaj referendum i jedinstvo u Narodnoj skupštinu RS-a prvenstveno zbog interesa njegove stranke - kazao je Beridan za portal klix.ba

Ivo Lučić drži da se hrvatska politika prema BiH odnosi bez većih interesa.

- Uvijek se naglašava kako Hrvati u BiH moraju biti ravnopravan i konstitutivan narod, no same takve izjave nas ne vode nikamo. Hrvatska se mora jače angažirati jer je BiH za nas od vitalnog interesa - uvjeren je Lučić, autor knjige “Uzroci rata: BiH od 1980. do 1992.”  

  

Histerija

Tabloidi, koji su pod direktnom kontrolom srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, nakon izjava Sefera Halilovića ponovno plaše Srbe mogućim ratom. Ovaj put s Bošnjacima. Prije manje od mjesec dana na meti su bili “Hrvati ustaše.” Kad je Europska komisija opalila šamar Vučiću, koji se žalio Komisiji na Hrvatsku, poručivši mu da će u EU kad Srbija kazni ratne zločince, Vučić se povukao. Nije bilo više “ludih i povampirenih ustaša” na naslovnicama.     

Sefer Halilović se poziva na Dayton

Bivši zapovjednik Armije BiH Sefer Halilović osnovao je Bosanskohercegovačku patriotsku stranku i s njom osvojio tek jedno mjesto u Parlamentarnoj skupštini BiH. Na Haaškom sudu oslobođen je optužbe za ratni zločin nad Hrvatima.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 186
VIDEO

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi