Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
77 komentara

'Srbima se subvencionira otkup stana, tako bi trebalo svima...'

Naveo je kako Srbi povratnici imaju mogućnost subvencionirane cijene otkupa stana, i kreće se od 330 do 600 eura za kvadratni metar stana za jednokratnu uplatu, te od 380 do 730 eura...

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
77 komentara

Saborski zastupnici glasovanjem o raspravljenim točkama dnevnog reda zaključit će ovogodišnji rad i odlaze na dvomjesečni odmor. Zastupnici trebaju potvrditi imenovanje Borisa Vujčića za guvernera HNB-a, Sandre Švaljek za njegovu zamjenicu te troje viceguvernera Slavka Tešiju, Romana Šubića i Matrine Drvar.

Zastupnici bi trebali glasati i o Zakonu o najmu stanova, koje trebaju riješiti problem zaštićenih najmoprimaca i omogućiti vlasnicima da do rujna 2023. uđu u posjed svoje imovine, ali i izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj  školi, no koalicijski partneri HDS, HSLS i HDSSB najavili su da će biti protiv navedenih prijedloga. Traže da Zakon o najmu stanova ide u treće čitanje, a sporan im je model kojim će zaštićeni najmoprimci moći otkupiti stanove. 

- Tražimo da se u Zakon uvrsti model kao što imaju Srbi povratnici izvan područja državne skrbi i da se po tim cijenama stanarima omogući otkup stanova. Smatramo da je to u interesu i vlasnika stanova i stanara jer želimo da vlasnici dođu do svojih nekretnina, ali i da stanari ne budu bacani na ulicu - ustvrdio je Branko Hrg (HDS). 

Naveo je kako Srbi povratnici imaju mogućnost subvencionirane cijene otkupa stana, i kreće se od 330 do 600 eura za kvadratni metar stana za jednokratnu uplatu, te od 380 do 730 eura otplaćuju li stan na rate. takve uvjete traže za zaštićene najmoprimce.

Darinko Kosor (HSLS) ustvrdio je kako je riječ o velikoj nepravdi, jer stanari imaju mogućnost kupiti POS-ov stan za pet godina ili biti deložiran. 

- Zakon koji dovodi do deložacije tri tisuće obitelji ne možemo podržati. To nije pitanje koalicije ni političke pripadnosti nego pravde i osjetljivosti prema ljudima. Nije ni '41. ni '45. da ljude deložiramo - kazao je Kosor.

Kada je riječ o obrazovnom zakonu iz kluba jer im je neprihvatljivo da učitelji budu bačeni na margine. 

- Ljudi koji pet godina na Učiteljskom fakultetu uče odgajati djecu jedini su koji imaju kompetencije i mogućnosti to ispravno odraditi. Nitko inženjerima ne spori stručnost, ali njihov posao je nešto sasvim drugo. U školama imamo izvrsne, inteligentne učenike, ali nemamo odgojne komponente - ustvrdio je Goran Dodig (HDS).  

Iz Kluba HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a, koji su dio parlamentarne većine, navode da se zakoni mogu donijeti bez njihovih ruku, jer je za izglasavanje potrebna obična većina od 39 glasova.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message