News

Komentari 31

Srbin kod Okučana prevozio migrante, četvorica poginula: 'Kriv sam, kajem se zbog toga'

Srbin kod Okučana prevozio migrante, četvorica poginula: 'Kriv sam, kajem se zbog toga'

Bojan Gavrilović iz Srbije kamionom punim migranata je 22. ožujka je kod Okučana sletio s autceste. Poginula su četiri migranta, a desetak ih je ozlijeđeno. Osuđen je na šest godina i devet mjeseci zatvora

Žao mi je zbog svega. Kajem se. Samo sam htio brzo zaraditi, rekao je u Županijskom sud u Slavonskom Brodu vozač kamiona s ilegalnim migrantima Bojan Gavrilović zvani Čebo (42), državljanin Srbije. 

Rekao je kako nije znao da će biti toliko migranata, jer ih je trebalo biti šest. Prilikom ispitivanja u istrazi izjavio je da ni vremenski uvjeti ni neko treće vozilo nisu bili u uzročnoj vezi s prometnom nesrećom, već njegov umor, uzbuđenje i nervoza.

Opisao je da je pristao na dogovor s nepoznatim osobama da za 6000 eura preveze šest stranih migranata iz Hrvatske prema Italiji. Kad je iz Srbije ušao u Hrvatsku priopćili su mu lokaciju na koju treba doći kamionom.

Došao je na to mjesto i ilegalni migranti ukrcali su se u tovarni prostor vozila. 

Županijski sud u Slavonskom Brodu u cijelosti je prihvatio potpuno priznanje okrivljenika i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora od šest godina i devet mjeseci.

Njegovo priznanje je, utvrdio je sud, u skladu sa svim drugim provedenim dokazima i to zapisnicima o ispitivanju svjedoka ispitanih na dokaznom ročištu po sucu istrage.

Mohamed Atahusin, Omar Ahmad, Adular Rahim Azizi, Hoger Brindar, Massod Hal, Hassan Omar, Dlovan Murad, Hassan Hassul i Omran Ibrahim opisali su svoje putovanje koje je bilo organizirano od Sirije do Hrvatske gdje je 22. ožujka 2021. oko ponoći, u blizini mjesta gdje su čekali daljnji prijevoz, došao šleper koji je zatrubio i davao svjetlosne signale.

Kad se zaustavio vozač je otvorio vrata tovarnog dijela, te su se oni ukrcali u dio kamiona u kojem su se nalazile velike role papira. Njih 24 smjestili su se između tih rola, neki su sjedili na njima, a neki su sjedili na prednjem ili stražnjem dijelu tovarnog prostora. Kamion je krenuo i nakon vožnje koja je trajala između jednog i tri sata kamion je sletio s autoceste.

Pri odabiru vrste i mjere kazne, sud je na strani okrivljenika od otegotnih okolnosti uzeo u obzir veliku kriminalnu količinu protupravnog ponašanja jer je većem broju osoba pomogao nedozvoljeno se kretati u RH, te je višestruko kršio prometne
propise što je imalo za posljedicu prometnu nezgodu kao i jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra jer je kršenjem tih propisa ozlijeđeno više osoba, a četiri su  smrtno stradale.

Od olakotnih okolnosti sud je cijenio okrivljenikovo iskreno priznanje počinjenih kaznenih djela koje je doprinijelo bržem okončanju kaznenog postupka, njegovo ponašanje nakon počinjenih kaznenih djela kroz iskazano žaljenje i kajanje.

Osim toga, sud je uzeo u obzir i djelomičan doprinos oštećenika nastalim posljedicama jer su isti pristali na vožnju u neprimjerenim i opasnim uvjetima.

Od olakotnih okolnosti sud je cijenio i obiteljske prilike okrivljenika koji je obiteljski čovjek, srednje životne dobi, otac troje maloljetne djece, o kojima financijski skrbi, te skrbi i o supruzi koja je nezaposlena, a skromnih je imovnih prilika.

Najčitaniji članci