News

Komentari 4

Srednjoafrička Republika uvela bitcoin kao službenu valutu

Srednjoafrička Republika uvela bitcoin kao službenu valutu

Narodna skupština je jednoglasno prihvatila zakon o kriptovaluti u Srednjoafričkoj Republici, a predsjednik Faustin Archange Touadera ga je potpisao

Srednjoafrička Republika, druga najnerazvijenija zemlja svijeta po ocjeni UN-a, uvela je bitcoin kao službenu valutu, uz franak CFA, i legalizirala uporabu kriptovaluta, priopćeno je u srijedu iz predsjednikova ureda, uz napomenu da je ona prva afrička zemlja koja se odlučila na taj korak.

Narodna skupština je "jednoglasno" prihvatila zakon o "kriptovaluti u Srednjoafričkoj Republici" a predsjednik Faustin Archange Touadera ga je potpisao, navodi se u priopćenju državnog ministra i ravnatelja predsjednikova ureda Obeda Namsija, u kojemu se dodaje da je Srednjoafrička Republika "prva afrička zemlja koja uvodi bitcoin kao referentnu valutu".

Salvador je 2021. bio prva zemlja u svijetu koja je uvela bitcoin kao legalnu valutu, što je Međunarodni monetarni fond (MMF) odmah osudio kao odluku "opasnu za financijsku stabilnost, za cjelovitost financijskog sustava i za zaštitu potrošača".

Najčitaniji članci