Obavijesti

News

Komentari 0

Šri Lanka pokreće pregovore s MMF-om o paketu pomoći

Šri Lanka pokreće pregovore s MMF-om o paketu pomoći

Ta otočna država s 22 milijuna stanovnika suočava se s najgorom financijskom krizom otkada je 1948. godine izborila neovisnost od Britanije.

VIDEO

Novi predsjednik Šri Lanke u srijedu je zastupnicima u parlamentu poručio da će ovoga mjeseca ponovno pokrenuti pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o paketu pomoći te ih pozvao da formiraju svestranačku vladu kako bi riješili tešku gospodarsku krizu.

Ta otočna država s 22 milijuna stanovnika suočava se s najgorom financijskom krizom otkada je 1948. godine izborila neovisnost od Britanije. Devizne rezerve su joj na rekordno niskim razinama, a gospodarstvo pogođeno pandemijom covida i snažnim padom državnih prihoda.

Ogorčeni zbog stalnih nestašica osnovnih potrepština, uključujući gorivo i lijekove te zbog godišnje inflacije koja premašuje nevjerojatnih 60 posto, početkom srpnja stotine tisuća građana izašle su na ulice, prisilivši bivšeg predsjednika Gotabayu Rajapaksua da prvo pobjegne iz zemlje, a zatim odstupi s dužnosti.

MMF je ponovo snizio prognoze za globalno gospodarstvo
MMF je ponovo snizio prognoze za globalno gospodarstvo

Ranil Wickremesinghe, koji je tada bio premijer, preuzeo je funkciju vršitelja dužnosti predsjednika, a kasnije ga je na dužnosti predsjednika potvrdio parlament.

U današnjem govoru u parlamentu, predsjednik Wickremesinghe rekao je da su potrebni ustavni amandmani kako bi se ograničile predsjedničke ovlasti, signaliziravši da će ispuniti ključni zahtjev prosvjednika koji su potjerali njegovog prethodnika Rajapaksua. "Predsjednik države ne mora biti kralj ili bog koji je iznad naroda. On ili ona je jedan od građana", izjavio je Wickremesinghe.

Razgovori s MMF-om o četverogodišnjem programu kojim bi se moglo osigurati do 3 milijarde dolara nastavit će se u kolovozu, kazao je Wickremesinghe zastupnicima u svojem prvom velikom obraćanju parlamentu nakon preuzimanja dužnosti.

Vlada surađuje sa svojim financijskim i pravnim savjetnicima Lazardom i Clifford Chanceom kako bi finalizirala plan restrukturiranja inozemnog duga, uključujući oko 12 milijardi dolara duga prema vlasnicima obveznica.

"Taj ćemo plan podnijeti Međunarodnom monetarnom fondu u bliskoj budućnosti i pregovarati sa zemljama koje su pružile kreditnu pomoć. Nakon toga će pregovori s privatnim kreditorima također početi dolaziti do konsenzusa", poručio je.

Wickremesinghe, zastupnik čija je stranka imala samo jedno mjesto u parlamentu, prošlog je mjeseca dobio podršku 225-članog parlamenta uz potporu vladajuće stranke u zemlji u kojoj dominiraju članovi obitelji Rajapaksa.

Novi predsjednik ponovio je svoj poziv za uspostavu vlade jedinstva, dodajući kako je već inicirao razgovore s nekim skupinama. "S poštovanjem pružam ruku prijateljstva svima vama. Samouvjereno vas pozivam da ostavite po strani prošlost i udružite se za dobrobit zemlje", rekao je Wickremesinghe.

Oporbeni zastupnik Harsha de Silva podupro je prijedlog novog predsjednika. "Moramo se ujediniti, konkretno uspostaviti vladu svih ili više stranaka na ograničeno vrijeme kako bi radila na stvaranju ove nove #SriLanka na zajedničkom minimalnom programu", rekao je u tvitu.

MMF: Gubitak ruskog plina teško bi pogodio srednju Europu
MMF: Gubitak ruskog plina teško bi pogodio srednju Europu

Budući da će privremeni proračun vjerojatno biti predstavljen za nekoliko tjedana, Wickremesinghe je kazao da njegova vlada radi na dugoročnom gospodarskom planu. To bi uključivalo smanjenje javnog duga sa sadašnje razine od 140 posto BDP-a, na manje od 100 posto u roku od 10 godina i postizanje proračunskog viška do 2025. godine. Nije naveo daljnje pojedinosti toga plana.

Wickremesinghe, kojeg su aktivisti i skupine za ljudska prava optužili za slamanje protuvladinih prosvjeda, rekao je da je mirna borba temeljno pravo, ali da neće tolerirati nasilje. "Neću dozvoliti nikome da djeluje izvan zakona", poručio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović
IZBORI 2024.

Plenković na Pantovčak donio 78 potpisa i dobio mandat; Svoj potpis mu je dala i Vučemilović

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku
Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?
FOKUS ISTRAŽITELJA

Novi detalji istrage o nestaloj Danki (2): Otac osumnjičenog Dejana zna gdje je njeno tijelo?

Djevojčica (2) je nestala 26. ožujka u Srbiji. Smatraju da je ubijena. Uhitili su počinitelje. No analiza tragova zasad ne ide u prilog istražiteljima