Obavijesti

News

Komentari 210

'Marić je sve znao i lagao. On i Plenković trebaju dati ostavku'

'Marić je sve znao i lagao. On i Plenković trebaju dati ostavku'
9

tjednik Nacional donosi priču kako je ministar Marić još u prosincu znao pravo stanje u Agrokoru. Petrov je rekao da je Marić došao na mjesto ministra kako bi pomogao Todoriću

VIDEO

Hrvatski sabor u utorak sjednicu nastavlja raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama po hitnom postupku kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom Europske unije.

Donošenjem predloženih izmjena Zakona o elektroničkim komunikacijama uklonit će se prepreke postavljanju elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina do krajnjih korisnika usluga. Time će se osigurati sve zakonske pretpostavke za ispunjavanje temeljnog cilja, a to je smanjenje troškova i olakšavanje postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina, što dodatno će ubrzati dostizanje ciljeva iz Digitalne agende za Europu, navodi se u zakonskom prijedlogu.

Na dnevnom redu još je nekoliko točaka, među kojima i prijedlog Zakona o pravobranitelju za djecu zbog kojeg je prošli tjedan oporba prozvala vladajuće jer se njime omogućuje smjena pravobraniteljice Ivane Milas Klarić.

No prije rasprave, zastupnici su zatražili stanku. 

Siniša Hajdaš Dončić u ime Kluba SDP-a i Miro Bulj u ime Mosta zatražili su je zbog ministra financija Zdravka Marića. Naime, tjednik Nacional donosi priču kako je ministar Marić još u prosincu znao pravo stanje u Agrokoru.  

Nezavisni Željko Glasnović zatražio je stanku zbog stanja u diplomaciji. 

Čelnik Mosta Božo Petrov sa saborske govornice pozvao je manistra financija Zdravka Marića, ali i premijera Andreja Plenkovića na ostavku, a sve zbog najnovijih informacija koje donosi Nacional. 

Nacional naime, u najnovijem broju donosi dokumente iz kojih je navodno vidljivo da je ministar Marić znao sve o drami u Agrokoru još koncem protekle godine te tvrde kako, osim što je obmanjivao javnost da nije znao situaciju u Agrokoru, snosi i dio odgovornosti što je HBOR koncem 2016. dao koncernu kredit od 48,3 milijuna eura.

- Danas je u medijima izašla dokumentacija iz HBOR-a iz kojeg je vidljivo da je ministar Marić sve znao. Marić je došao na ministarsko mjesto pomoći Ivici Todoriću i pomogao mu je. Ako ima mrvu poštenja, sam će danas dati ostavku - poručio je Petrov, a onda se obrušio na premijera Plenkovića.

- Što reći o čovjeku koji je sve znao, a ništa nije napravio? Što reći o čovjeku koji je paralizirao državu da Marić ostane ministar? Govorim o predsjedniku Vlade koji je zanemario, prečuo i odbio sve informacije o Mariću. Prečuo je da porezni nadzor nije deset godina bio u Agrokoru. Ovdje u Saboru ga je branio, konstatirao da Marić uživa njegovo povjerenje, prekinuo suradnju s Mostom, optužio nas da smo remetilački faktor, da smo nekolegijalni. Bez obzira na sve dokaze, predsjednik Vlade je pokrivao ovakvog ministra, dva mjeseca su četiri ministarstva vodili državni tajnici, kupovali su se zastupnici. Zbog ovakvog predsjednika Vlade, saborska većina je takva da je svako glasovanje petkom triler uživo i da se gleda ima li se kvorum. Predsjednik Vlade je do sada 572 puta izrekao riječ "stabilnost." Vjerujem da već imaju spreman odgovor u stilu stabilnosti - istaknuo je Petrov dodavši kako je nakon objavljenih dokumenata jasno kako je Most bio u pravu. 

- Više nije pitanje može li Marić biti ministar, nego hoće li predsjednik Vlade snositi odgovornost. Danas je vrijeme razotkrivanja, trenutak kada Plenković treba pokazati ima li obraz i dati ostavku - poručio je Petrov. 

SDP-ov Gordan Maras zbog objavljenih dokumenata poručio je kako su ministar Marić i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić lagali i tajili informacije. 

- Jedan ministar obmanuo je hrvatsku javnost. Ne mogu znati je li premjer pročitao ova izvješća, to nije njegov posao, ali ministar Marić je kao predsjednik Odbora ove dokumente dobio i svi ministri su ove materijale dobili. U tim materijalima niti jedno od trgovačkih društava nema pozitivno mišljenje za davanje kredita. Niti jedno se ne uklapa u programe za koje su dobili krediti. N Najveći paradoks je da je glavna primjedba da nisu dostavljena izvješća HROK-e -  poručio je Maras dodavši kako je nemoguće da ministar Marić nije ništa znao o kreditu HBOR-a.

Zatražio je od Plenkovića da već danas razriješi ministra Marića i ministricu Dalić.

- Ovo je nemoguće, ja vjerujem da je ministar Marić ovaj dokument vidio. Ako se već on izuzeo i ako nije glasao, trebao je napraviti sve da ministrima kaže da ne glasaju za taj kredit. To nije dostojno rizika u koji ulazimo. Volio bih da građani shvate da nije istina ono što smo slušali u raspravi o ministru Mariću i da nije istina što je govorila ministrica Dalić da su to bile besprijekorne tvrtke. Lagali su nas i Marić i Dalić. Za premijera Plenkovića ne mogu reći, očito da ni on nije znao za te informacije jer je očito da su mu zatajene od strane Marića i Dalić. A ako je znao, onda i Plenković treba dati ostavku. Tražimo da danas razriješi i Marića i Dalić - poručio je Maras.

'Direktno se pogoduje HT-u'

Nakon stanki zastupnici su prešli na raspravu o prijedlogu Zakona o elektroničkim medijima koji se peti put izmjenjuje i usklađuje sa zakonodavstvom EU.  Tim izmjenama uklonit će se prepreke postavljanju elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina do krajnjih korisnika usluga. Time će se osigurati sve zakonske pretpostavke za ispunjavanje temeljnog cilja, a to je smanjenje troškova i olakšavanje postavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža velikih brzina, što dodatno će ubrzati dostizanje ciljeva iz Digitalne agende za Europu, navodi se u zakonskom prijedlogu.

U raspravi je oporba ukazala na to kako je prijedlog Zakona izmijenjen u odnosu na nacrt prijedloga iz veljače, a naglasili su kako se to dogodilo nakon sastanka premijera Plenkovića sa predsjednikom Uprave HT-a Davorom Tomaškovićem u Banskim dvorima početkom lipnja.

SDP-ovog Marka Vešligaja zanimalo je zašto je izbrisana odredba kojom, osim upravitelja općeg dobra i vlasnika nekretnine, i sam upravitelj nekretnine može pred agencijom pokrenuti postupak utvrđivanja infrastrukturnog operatera za elektroničko komunikacijsku infrastrukturu. 

- Radi se o tome da su upravitelji nekretnina najvećim dijelom jedinice lokalne samouprave kojima je operater Hrvatski telekom dužan plaćati naknadu za pravo puta. I mi sada umjesto da pojednostavimo taj postupak i omogućimo lokalnim jedinicama, ali i RH, da lakše ostvare ono pravo na koje ga potpuno imaju prema Zakonu, mi ovim Zakonom to otežavamo - istaknuo je Vešligaj dodavši kako je u nacrtu prijedloga Zakona iz veljače 2017. godine ta odredba stajala. 

- Smatram da se time direktno pogoduje operateru Hrvatskom telekomu koji ionako ne plaća ili plaća naknade lokalnim jedinicama u puno manjem iznosu nego što bi to prema Zakonu trebao - poručio je. 

'Podnijet ćemo amandmane'

I Mostov Nikola Grmoja poručio je kako prijedlog Zakona o kojem danas raspravljaju, nije isti onaj koji je bio na e-savjetovanju. Također je ukazao na to kako je izbrisana odredba o upravitelju nekretnine, a naglasio je kako je nacrt prijedlog Zakona promijenjen nakon sastanka u Vladi. 

- Bila je primjedba sa strane HT-a i Hrvatske gospodarske komore. Ministarstvo je odbacilo tu primjedbu, da bi pred nas došao Zakon u kojem tog pojma nema. Jedino što se promijenilo u tom periodu je da je održan sastanak u Vladi, predsjednika Uprave i njegove bliske suradnice gospođe Mišetić sa predsjednikom Vlade - istaknuo je Grmoja. 

Poručio je kako će na prijedlog Zakona podnijeti amandmane koji će omogućiti jedinicama lokalne samouprave da ostvare naknadu. 

- Kako se ne bi i dalje izvlačio novac iz Hrvatske, kako HT ne bi izbjegavao plaćati općinama i gradovima ove naknade i kako ne bi gospodin Tomašković i ostala ekipa iz Uprave HT-a ostvarivala bonuse na to izvlačenje novca - poručio je. 

I SDP-ov Saša Đujić skrenuo je pozornost na to kako je prijedlog Zakona izmijenjen nakon sastanka u Vladi. 

- On je nakon sastanka u Vladi premijera s predsjednikom Uprave HT-a 9. lipnja ove godine krenuo u smjeru direktnog pogodovanja bonusu gospodina Tomaškovića. I to pokazuje kakva je ova vlada HDZ-a, a to je Vlada koja konstantno, iako se poziva na domoljublje, izdaje hrvatske nacionalne interese. Ovo sada više nije slučajno, budući da u zadnjih par mjeseci imamo nekoliko Zakona koji su okrenuti direktno protiv hrvatskih građana, kao što je lex Agrokor kojim se pogoduje jednom čovjeku na uštrb cijele Hrvatske - poručio je Đujić dodavši da ga "zanima kako će predsjednik Vlade pogledati u oči svojim kolegama iz HDZ-a, gradonačelnicima i načelnicima općina diljem Hrvatske kojima direktno uzima sredstva lokalnih samouprava." 

'Nastavak pogodovanja stranim teleoperaterima'

Mostovac Miro Bulj istaknuo je kako je Zakon o elektroničkim komunikacijama "ništa drugo nego nastavak pogodovanja stranim tvrtkama ili teleoperaterima."

- Premijer pogoduje stranim teleoperaterima koji otpuštaju naše djelatnike, naše ljude i svu svoju dobit prebacuju u druge države, hvaleći se kako kupuju na drugim prostorima i šire svoje mreže - rekao je Bulj. 

Grmoju je zanimalo i koliko je državni proračun oštećen i tko će za to odgovarati. 

- Mnoge jedinice lokalne samouprave proglašene su područjima od posebne državne skrbi, a ne mogu u skladu sa važećim propisima urediti svoje odnose sa HT-om, čime direktno oštećuju državni proračun jer iz istog dobivaju sredstva u obliku raznih potpora, a sami ne mogu uprihoditi ono što im po Zakonu pripada - rekao je Mostovac dodavši kako "HT obilato koristi nesređeno zemljišno-knjižno stanje u RH."

- Iz te osnove je ukrao Hrvatskoj, jedinicama lokalne samouprave, fizičkim i pravnim osobama, nekoliko milijardi kuna.  Hoće li Plenkovićeva Vlada prestati pogodovati Deutsche telekomu, odnosno HT-u, i osobnom budžetu Davora Tomaškovića i ostalih članova Uprave HT-a? Do sada se od Hrvatskog telekoma propustilo naplatiti negdje oko četiri milijarde kuna. Zamislite koji je to iznos koji je izvučen iz Hrvatske i na osnovu tog iznosa ta ekipa je ostvarila bonuse - rekao je Grmoja. 

Čudi ga, kaže, da HDZ-ovi gradonačelnici i načelnici na ovo uopće ne reagiraju. 

'Nema tko mu nije šamar opalio'

Dodao je kako će se vidjeti za čije interese radi premijer Plenković. 

- Vidjeli smo kako ga doživljavaju ti kojima se nastoji dodvoriti. Pa nema tko mu šamar nije opalio. Evo Njemačka mu je opalila nekoliko šamara. Andrej Plenković je ispao mali miš u toj vanjskoj politici, odnosno u diplomaciji, a hvali se da je veliki političar, da poznaje vanjsku politiku, a nema tko mu šamar nije opalio - poručio je Grmoja. 

Pozvao je sve zastupnike da svi zajedno daju podršku premijeru da se suprotstavi Njemačkoj i Deutsche Telekomu, kad već nema snage i hrabrosti sam se suprotstaviti, i da Hrvatska krene u gradnju svoje optičke agregacijske mreže. 

- Ja računam da ako je netko hrvatski premijer, da štiti interese hrvatskih građana, naših gradova i općina. Ja želim takvog premijera, ja bih volio da je premijer Plenković takav premijer. Želim da on promijeni taj smjer i bude takav premijer jer on je i moj premijer i zato mu želim dati potporu. Ali sam svjestan da je slab, svjestan sam da njega vrše pritiske određeni interesni lobiji, svjestan sam da on nema sam hrabrosti suprotstaviti se Njemačkoj i njenim interesima - poručio je Grmoja. 

'Da su vlasništva upisana do ove dileme ne bi došlo'

Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu, odgovorio je na optužbe oporbe. 

- Brisanje pojma je u skladu s praksom Visokog upravnog suda u provedbi njegove kontrole nad rješenjima HAKOM-a. Inače ovo sve skupa je poticaj jedinicama lokalne samouprave da upišu svoja prava vlasništva jer da su upisana prava vlasništva do ove dileme ne bi došlo. Oni bi imali pravo temeljem toga dobiti tu naknadu koju bi onda operateri trebali platiti - rekao je Mihotić istaknuvši kako je netočna izjava da operateri nikome ništa ne plaćaju. 

- Na temelju izdane potvrde o pravu puta HAKOM-a plaćaju svim vlasnicima nekretnina i upraviteljima općeg dobra. I nadalje će tako plaćati temeljem odredbi ovoga Zakona - poručio je.

Odgovorio je i Grmoji na gradnju vlastite agregacijske mreže.  

- Gradit će je odašiljači i veze u skladu sa nedavno dobivenim odobrenjem Europske komisije te će ta veza ostati u državnom vlasništvu. Tu su bespovratna europska sredstva od preko 70 milijuna eura - poručio je Mihotić. 

HDZ-ov Ivan Šuker poručio je oporbi da su dan prije mogli raspravljati o ovoj temi kad je na dnevnom redu bila točka o Zakonu o zemljišnim knjigama. 

- I svi vi koji danas raspravljate ovdje trebali ste biti junaci i doći o ovoj temi raspravljati jučer. I onda bi došli do spoznaje da je jedan od najvećih problema Hrvatske danas, kako na državnoj, tako na lokalnoj razini, puno neuknjižene imovine koja je eksploatirana, oduzeta... Na ovakav način raspravljati, reći da netko pogoduje, da netko želi nešto uzeti je naprosto smiješno. Zar vi stvarno mislite da netko pogoduje? Pa zar nije logično da je naš HRT razvio nekakvu mrežu, a ne da svi moraju plaćati MAX TV koliko ga plaćaju jer ni jednu utakmicu ne mogu pogledati bez tog MAX TV-a ili nečeg sličnoga - rekao je Šuker. 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 210
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela