Obavijesti

News

Komentari 61

Stanodavka: 'Filip mi je rekao: Oprosti, ali bilo je - ili ja, ili oni'

Stanodavka: 'Filip mi je rekao: Oprosti, ali bilo je - ili ja, ili oni'

Na sudu je u četvrtak svjedočila stanodavka u čijem je stanu Filip živio godinu dana. Rekla je kako je bio pristojan i uredan, nije pio, pušio niti se drogirao. No, oko Božića je postao čudan...

VIDEO

Završilo je i drugo ovotjedno ročište u slučaju Filipa Zavadlava. Na sudu su svjedočili Filipov socijalni radnik te njegova stanodavka. 

Socijalni radnik je na sudu ispričao kako je on kod obitelji Zavadlav došao zbog najmlađeg sina Antuna i šest mjeseci je imao nadzor nad njime. Antun je smješten u Dom u Zadru, ali socijalni radnik ponudio je obitelji da ga mogu kontaktirati kada god žele obzirom da je vidio da je obitelj disfunkcionalna. 

POGLEDAJTE VIDEO: Gotovo drugo ovotjedno ročište 

Rekao je kako je Filip u tom periodu od nekoliko godina bio suradljiv i pristojan. Brat Stanislav nije htio surađivati. 

Filip se žalio kako je kod kuće loše, kako ne spava, dolazi puno ljudi, buče i galame. Socijalni radnik je opisao i kako je izgledao stan u kojem je obitelj živjela - vrata su bila razbijena, bilo je rupa po zidovima... 

Socijalni radnik je rekao kako je potaknuo Filipa da nađe posao i, kada je to uspio, Filip je bio ponosan. Bio je to sezonski posao na brodu. Svom socijalnom radniku je Filip javljao kako je na brodu i čak mu je slao i fotografije. Međutim, rekao mu je i kako mu je žao što se nema kome vratiti. Socijalni radnik ispričao je na sudu da druge pomorce čeka obitelj, djeca, a Filipa doma nitko nije čekao. On ga je bodrio i pokušao ga ohrabriti te mu je predložio da, kada se vrati, pronađe stan i odseli se od obitelji. Osim toga, potaknuo ga je i da se školuje za časnika, a u suradnji s udrugom su mu platili i školovanje. 

Zaboravni prijatelji: Prvo rekao da se ne sjeća oružja, pa pričao kako su pucali iz kalašnjikova
Zaboravni prijatelji: Prvo rekao da se ne sjeća oružja, pa pričao kako su pucali iz kalašnjikova

Filipu je to bilo stresno jer je morao puno učiti, ali je bio ponosan kada je položio sve predmete. 

Socijalni radnik ispričao je i za incident u centru grada kada su ga napala dvojica mladića. Rekao je da su dvojica bila na motoru. Ispričao je i kako mu se Filip povjerio da ima djevojku. Dok mu je pokazivao fotografije svoje djevojke, slučajno mu je pokazao i fotografiju puške. Kada ga je socijalni radnik pitao o čemu se radi, Filip mu je rekao da se radi o staroj fotografiji. 

Ispričao je i što se događalo 11. siječnja. Zvale su ga dvije djevojke iz automobila u kojem je bio i Filip. On je tražio da mu daju Filipa na telefon, Filip je bio uznemiren i urlao je na telefon. Socijalni radnik ga je pokušavao smiriti i smatrao je da je uspio, no to nije bilo tako. Kasnije je vidio snimku mladića koji hoda po gradu s puškom, a rekao je kako je po hodu pretpostavio da bi to mogao biti Filip. 

Filip poručio bratu Stanislavu: Idi u komunu. Mogao sam te čuvati, ali sad sam pod ključem
Filip poručio bratu Stanislavu: Idi u komunu. Mogao sam te čuvati, ali sad sam pod ključem

Kasnije ga je nazvao Filipov otac Ante i inzistirao da dođe k njima. On nije mogao taj tren doći i sugerirao je da Filip posjeti psihijatra. No, otac je nastavio inzistirati i na kraju su se našli u kafiću u kojem je Filip kasnije i uhićen. 

Stanodavka: Filip je bio uredan i krasan, trudio se 

Svjedočila je i stanodavka koja je rekla da je Filip u njezinom stanu bio godinu dana, da je bio uredan i krasan dečko. Trudio se nešto postići, ali negdje oko Božića je primijetila da je Filip uznemiren, a vidjela ga je u dan prije samog incidenta. Bio je uznemiren, nije bio "sav svoj"... 

Split: Nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu

Ispričala je kako Filip nije pušio, pio i nije se drogirao. Imao je averziju prema tome. U nekoliko navrata požalio joj se da ne može spavati, a na kraju joj je samo rekao: 

- Oprosti, nisam znao što ću, bilo je - ili ja ili oni. 

Šerić: Želim da se utvrdi stanje njegovog uma 

Odvjetnik Filipa Zavadlava Branko Šerić rekao je da mu je teško govoriti što ide u prilog, a što ne. 

- U prilog ide psihijatrijsko vještačenje. Ovo su sitne "slike" prema kojima vještaci mogu ocijeniti Filipovo duševno zdravlje - rekao je. 

- To su sve sitni znakovi, simptomi šire i dublje slike koja je neophodna za presudu. Sud će doprinijeti da se što više rasvijetli njegovo duševno stanje, stanje uma, što je htio - je li se htio osvetiti ili je "puknuo". To su sve detalji, ja želim da se u što većoj mjeri utvrdi stanje njegovog uma - rekao je Šerić. 

Split: Nastavljeno suđenje Filipu Zavadlavu

Iako je Filipu bila propisana terapija, Šerić je rekao kako ju on nije uzimao pravilno te poručio kako se treba utvrditi što se događa čovjeku od nespavanja. 

U petak će na sudu svjedočiti vještaci. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca