News

Komentari 860

ISIL preuzeo odgovornost za brutalne napade u Francuskoj

ISIL preuzeo odgovornost za brutalne napade u Francuskoj

Braća Kouachi ubijena su u industrijskoj zoni Pariza, a njihov pomagač u košer trgovini. Neki izvori javljaju da je njegova djevojka pobjegla. Četiri taoca su mrtva

Dvojica napadača, koji su u srijedu počinili krvavi pokolj u redakciji satiričnog časopisa Charlie Hebdo u središtu Pariza, ubijena su u koordiniranoj akciji policije i pripadnika antiterorističkih jedinica Francuske. 

Tijekom gotovo cijelog dana u petak braća Said i Šerif Kouachi skrivala su se u tiskari CTD (Création Tendance Découverte) u pariškoj industrijskoj zoni gdje su držali jednog taoca. Riječ je o maloj privatnoj tiskari u kojoj radi sedmero ljudi.

U razgovoru s pregovaračima braća su navodno kazala kako žele umrijeti kao mučenici. Tiskaru je cijeli dan okruživao velik broj policajaca te su područje nadlijetali helikopteri. 

Policija je također tijekom dana identificirala napadača koji je u četvrtak ubio mladu policajku. Riječ je Amedyju Coulibalyju (32) koji je u petak oko 13.30 sati u košer trgovini u istočnom dijelu Pariza zatočio najmanje deset talaca, među kojima je bilo žena i djece. Utvrdivši da je riječ o talačkoj krizi, vlasti su zbog sigurnosti naredile zatvaranje svih židovskih radnji u blizini, a evakuirana je i škola. 

Napadač je zaprijetio kako će ubiti sve taoce ako policija napadne opkoljenu braću Kouachi. 

Nakon nekoliko sati, oko 17.30 sati počele su odjekivati eksplozije u tiskari u kojoj su braća Kouachi bila zabarikadirana. Pucnjevi su se gotovo istovremeno čuli i u trgovini košer hrane u istočnom Parizu.

Pojavile su se informacije da su napadači na redakciju časopisa Charlie Hebdo ubijeni. Nešto kasnije ti navodi su potvrđeni kao i da su Said i Šerif naoružani izašli iz tiskare i stradali u izmjeni vatre. 

Ubijen je i Amedy Coulibaly (32) koji je držao taoce u košer trgovini. Dio njih je uspio pobjeći, no nažalost četvero talaca je poginulo. Za sad nije jasno je li ih otmičar ubio ranije ili su stradali tijekom upada policije. 

Ipak, okončanje dviju talačkih kriza koje su šokirale svijet, ostavilo je jednu nepoznanicu. Navodno je među taocima koji su istrčali iz košer trgovine, bila i Coulibalyijeva pomagačica Hayat Boumeddiene (26). 

Za nedjelju najavili mimohod sjećanja

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve izjavio je kako osjeća tugu zbog izgubljenih života te je policijskim službenicima i pripadnicima antiterorističkih jedinica zahvalio ''od srca'' za sve što su učinili posljednja dva dana kako bi uhvatili teroriste. 

Za nedjelju je najavljen veliki mimohod u Parizu. Svoj dolazak potvrdili su britanski premijer David Cameron, talijanski Matteo Renzi te predsjednik Europskog vijeća i bivši poljski premijer Donald Tusk. 

''Narod je ponosan na hrabru policiju''

Predsjednik Francuske François Hollande je u svom obraćanju naciji potvrdio da su ubijena četiri taoca iz košer dućana. Odao je počast 'hrabroj i učinkovitoj policija' i kazao da je cijeli narod ponosan na njih.

- Učinili su to da spase naše živote i da neutraliziraju teroriste koji su počinili ubojstva - kazao je predsjednik.

Kazao je i da su napadači fanatici te da oni ne predstavljaju muslimansku vjeru.  I ministar unutarnjih poslova potvrdio je da su u Vincennesu ubijena četiri taoca.

ISIL: Mi smo pokrenuli akciju u Francuskoj

Mi smo pokrenuli francusku operaciju i preuzimamo za nju odgovornost. Sutra smo u Britaniji, Americi i drugdje, rekao je Abu Saad al-Ansari, predstavnik Islamske države. 

Dodao je da je to poruka svim zemljama koje u koaliciji pod američkim vodstvom ubijaju njihove članove. 

Cijelu se noć skrivali u šumi

Vjeruje se da su se braća Kouachi tijekom noći skrivala u šumi Retz koja se prostire na oko 32.000 hektara, što je kao cijeli Pariz. Policija je strahovala da bi mogli doći do granice i prijeći u Belgiju.

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve je objavio kako je do sada uhićeno devetero ljudi koji se dovode u neku vezu s masakrom u redakciji satiričnog časopisa Charlie Hebdo u srijedu. 

Za cijelu regiju Picardie ured vlade Francuske (Matignon) podignuo je razinu sigurnosti zbog opasnosti. Francuska vlada objavila je kako je ukupno 88.150 policajaca raspoređeno na teren zbog sigurnosti, od čega 9650 na ulicama Pariza i 78.350 u drugim dijelovima zemlje. 

Jedan napadač je obučavan u Al-Kaidi

Braća Kouachi su Francuzi, rođeni u Parizu, a navodno su nedavno boravili u Siriji. Šerif Kouachi otprije je poznat policiji. Bio je dio džihadističke mreže otkrivene u Parizu, a 2008. je uhićen i osuđen na tri godine zatvora zbog optužbi za terorizam. 

Tijekom noći stigla je i službena potvrda da je Said Kouachi 2011. proveo nekoliko mjeseci u Jemenu gdje ga je trenirala Al-Kaida. Obojica braće su na američkoj listi zabrane letenja i u bazi osoba povezanih s terorizmom. 

Najmlađi osumnjičeni ima alibi - bio je na nastavi?

Hamyd Mourad (18) sam je ušetao u policijsku postaju u srijedu kasno navečer i predao se jer je vidio na internetu kako ga se povezuje s napadom. Prijavio se policiji jer tvrdi da je nevin. 

Rekao je kako je u vrijeme napada bio na nastavi u školi u Charleville-Mezièresu (kod granice s Belgijom i Luksemburgom).

Ubijeno 12, ranjeno 11 ljudi

Naoružani napadači upali su u srijedu u 11.30 sati u redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu. Počeli su pucati. Ubili su 12 ljudi, a 11 ranili od kojih je četvero kritično. Među ubijenima su navodno dva policajca. Ubijeno je deset novinara. 

Redakcija magazina Charlie Hebdo poznata je otprije po provokativnim karikaturama proroka Muhameda.

Najčitaniji članci