Obavijesti

News

Komentari 271

Stazić: Orešković će biti tek figura, a Reiner ne zna Ustav

Stazić: Orešković će biti tek figura, a Reiner ne zna Ustav
5

Izbori u SDP-u će se dogoditi jer to predlaže statut stranke, ali ne slažem se s Baldasarom. Mi nismo izgubili izbore, imali smo više glasova, rekao je Stazić

VIDEO

Konstituiranje Hrvatskog sabora i imenovanje njegovog novog predsjednika Željka Reinera bila je tema i u emisjiji Otvoreno na HRT-u. Gosti Otvorenog bili su Ines Strenja Linić (Most), Miro Kovač (HDZ), Nenad Stazić (SDP) te politički analitičar Ivan Rimac.

Stazić: Mi nismo izgubili izbore, imali smo više glasova

Nenad Stazić se  osvrnuo na izjavu SDP-ovca Ive Baldasara koji tvrdi kako bi Zoran Milanović i vrh SDP-a trebali dati ostavke.

screenshot/HRT

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Izbori u SDP-u će se dogoditi jer to predlaže statut stranke, ali ne slažem se s Baldasarom. Mi nismo izgubili izbore, imali smo više glasova - rekao je Stazić.

'Most je jedino zanimala suradnja s HDZ-om'

Stazić je prozvao i Božu Petrova, čelnika Mosta,  za neiskrenost.

- Sjetimo se, Petrov je rekao tirpartitna vlada ili izbori. Danas mu ništa nije smetalo što mi ne prihvaćamo Reinera za predsjednika Sabora. Kad smo im nudili sedam ministarstava jer su ih toliko tražili, kad su vidjeli da ne mogu ništa napraviti nego potpisati s nama i ići dalje, a zapravo to nisu htjeli, odlučili su otići s Domoljubnom koalicijom. Mi smo pristali, zato jer je to bio zahtjev MOST-a. Kad smo pristali, njih je to iznenadilo i otrčali su HDZ-u. Njih je jedino zanimala suradnja s Domoljubnom koalicijomMi smo dali potpis na prijedlog da Podolnjak bude predsjednik Sabora. Moj neovjereni potpis očito vrijedi više nego Petrovljev ovjereni - rekao je Stazić.

'Reiner ne zna Ustav'

Također, prisjetio se što je Željko Reiner govorio u Otvorenom prije tek tjedan dana.

- Prije tjedan dana Reiner jer rekao da se nada kako Petrov ima dovoljno časti da ne pogazi ono što je potpisao i ovjerio kod bilježnika. Reiner je u svojem govoru pozvao da se ne bavimo prošlošću, a prva mu je riječ bila promjena imena Sabora. On ne poznaje Ustav. Novi je predsjednik i ja ga poštujem, ali on ne zna Ustav -  rekao je Stazić.

Stazić je uvjeren da će budući premijer biti tek figura.

- Novi premijer bit će figura, on igra sporednu ulogu - rekao je Stazić te upitao Mostovu Ines Strenja Linić hoće li od njega zahtijevati sedam ministarstava ili će Most prema njemu biti malo blaži.

Kovač: I Karamarko i Petrov su podnijeli žrtvu

- Nećemo se baviti prvenstveno promjenom imena Hrvatskog sabora, nego promjenama u hrvatskom društvu, rekao je Miro Kovač iz HDZ-a. 

screenshot/HRT

- Domoljubna koalicija spremna je nadići taštine i za Hrvatsku raditi s najboljim stručnjacima, a to su dokazali prijedlogom mandatara. I Karamarko i Petrov su podnijeli žrtvu jer su se odrekli mogućnosti da budu šefovi izvršne vlasti, a to treba vrednovati - smatra Kovač.

'Pozivam SDP na suradnju u provođenju promjena'

Ines Strenja-Linić iz Mosta nada se da svi socijaldemokrati ne razmišljaju kao Zoran Milanović te ih poziva na suradnju u provođenju promjena. 

- Pritom Most ima nultu toleranciju prema kriminalu i svima onima koji imaju optužnice - rekla je Strenja-Linić. SDP je od samog početka u pregovorima imao figu u džepu, od Prgometa pa nadalje, navodi Strenja Linić. 

Priče o navodnom pritisku na neke zastupnike Mosta Stazić je nazvao lošom amaterskom predstavom provincijalnog kazališta. 

- Neki zastupnici Mosta zvali su neke u SDP-u i rekli da bi išli s nama, ali da su primili 500.000 dolara mita i da ne mogu s nama - rekao je Stazić.

Strenja Linić: Slijede mjere štednje

Strenja-Linić rekla je da je Most bio protiv da se u novoj Vladi zadržavaju stara lica koja nemaju nikakvu potporu javnosti - poput Vesne Pusić.

screenshot/HRT

- Orešković očekuje da će nova Vlada djelovati kao tim - rekla je Strenja-Linić, a od ponedjeljka će svi sjesti za stol te unutar svake reforme odrediti ključnih pet točaka.

Strenja-Linić potvrdila je da slijede mjere štednje te da će Most tražiti smanjenje broja saborskih zastupnika i njihovih plaća, kao i beneficija, jer je Hrvatskom saboru potrebno vratiti dignitet.

Rimac: Orešković nije idealno rješenje za premijera

Politički analitičar Ivan Rimac tvrdi da rješenje Tihomira Oreškovića kao budućeg premijera nije idealno.

screenshot/HRT

- Novi mandatar će imati problema. On nije vičan politici, imenovanjem njega napravljena je inverzivna teza - politika služi gospodarstvu, a ne obrnuto. Njegovo iskustvo je ovdje samo parcijalno upotrebljivoVidjet ćemo sastav ministara koji će biti predloženi, mislim da javnost zna puno više o stručnjacima u ovoj zemlji nego što će sadašnji mandatar ikad znati. U većini razvijenih demokracija postoje školovani političari - komentirao je Rimac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 271
VIDEO

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ pao na 60 mandata, SDP na 42, DP na 14 mandata, Most na 11, Možemo ima 10 mandata

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto