News

Komentari 13

Štefančić Martić: 'Potrebno je promptno reagirati. Virus ne razlikuje kafiće i radna mjesta'

Štefančić Martić: 'Potrebno je promptno reagirati. Virus ne razlikuje kafiće i radna mjesta'

Određeni strah kod liječnika postoji i on fokusiran na činjenicu da unatrag dva tjedna imamo 70-postotni porast hospitalizacija od Covida, kazal je Vesna Štefančić Martić iz Hrvatske liječničke komore

Vesna Štefančić Martić iz Hrvatske liječničke komore bila je gošća emisije Novi dan N1 televizije i komentirala pismo koje je pet liječničkih udruženja u četvrtak poslalo Vladi, a u kojem se traže strože mjere zbog preopterećenosti bolničkog sustava.

Kaže da određeni strah kod liječnika postoji i da je on fokusiran na činjenicu da unatrag dva tjedna imamo 70-postotni porast hospitalizacija od Covida.

POGLEDAJTE VIDEO: Liječnici spasili bebu u Čakovcu

 - U zdravstvenim ustanovama je situacija takva da je potrebno promptno reagirati. Ono što smo kao pet vodećih organizacija liječnika zatražili je da se pooštre mjere, odnosno uvede šest mjera. Ono što tražimo je uvođenje obaveze covid-potvrda kod svih poslodavaca -  ističe.

Priopćenjem su, kaže Štefančić Marić, ukazali na ozbiljnost situacije, a s druge smo predložili ono što mislimo da je rješenje.

 - Naš je drugi prijedlog bio da se covid-potvrde uvedu u sve javne zatvorene prostore. Javna okupljanja trebala bi biti ograničena na 50 osoba uz predočenje covid-potvrda -  rekla je.

Napominje da je rješenje koje su predložili ispred liječničke struke cjelovito.

 - Virus ne radi distinkciju između kafića i radnih mjesta. Jednakost u pristupu osigurava da će zdravstveni odnosno bolnički sustav ostati cjelovit. Samo sveobuhvatnim pristupom i uvođenjem svih šest prijedloga postigao bi se učinkovit pristup u suzbijanju epidemije -  govori.

Struka je, pojašnjava, za cjelovita rješenja, a nikako za polovična.

 - Pokazatelji koje u Hrvatskoj imamo u zadnje vrijeme nisu dobri. Molimo Vladu i Stožer da donesu mjere koje će nama svima unutar sustava olakšati borbu s virusom -  kazala je Štefančić Martić.

Zasad ih nitko iz Vlade i Stožera nije kontaktirao.

 - Vjerujemo da će se to vrlo vjerojatno dogoditi. Kao struka i liječnici iščekujemo konkretne korake -  ističe.

Općeniti je osjećaj da se zdravstveni sustav još uvijek drži na stabilnim nogama, kaže.

 - Ako se ovakva situacija nastavi, sustav više neće biti održiv na isti način. Ako se ovim tempom, bez implementacije nastavi ovakva situacija, možemo reći da neće biti dovoljno specijalista koji će pružati skrb oboljelima od covida -  poručila je zaključno.

Najčitaniji članci