Obavijesti

News

Komentari 74

Delta soj prvi put u Hrvatskoj: Što dosad znamo o tom soju?

Delta soj prvi put u Hrvatskoj: Što dosad znamo o tom soju?

Upravo je manji udio cijepljenih ljudi pogodan za širenje tih novih sojeva, rekla je Ivana Pavić Šimetin iz HZJZ-a

VIDEO

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin sinoć je u emisiji HRT-a Otvoreno potvrdila da je u Hrvatskoj zabilježen i prvi slučaj delta plus soja korone.

- U Čakovcu je zabilježen prvi slučaj delta plus soja. Znali smo da je na vratima. Iz iskustva s delta i alfa sojem vidjet će se koliko je opasan. Ono što se zasad zna je da je nešto zarazniji od delta soja - rekla je.

Oni koji nisu cijepljeni su pogodni za širenje novih sojeva, zbog toga će se na današnjoj sjednici Nacionalnog stožera donijeti nove mjere.

- Među delta sojevima koji su dominantni kao uzročnici infekcije, i kod nas je sekvenciran delta soj varijante AY.4.2., što znači da je virulentniji soj u našoj sredini, soj koji se puno brže i lakše prenosi - rekla je ravnateljica međimurskog Zavoda za javno zdravstvo prim. Marina Payerl-Pal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodala je kako je jedina opcija za sve - cijepljenje, te kako Međimurje ima procijepljenost preko 60 posto. Ta brojka još uvijek nije dovoljna da se spriječi širenje virusa, tvrdi.

Stožer danas ima presicu, idu s novim mjerama: Covid potvrde se šire, ali ne na šoping centre?
Stožer danas ima presicu, idu s novim mjerama: Covid potvrde se šire, ali ne na šoping centre?

Moguće nove varijante?

Varijanta virusa SARS-CoV-2 jedan je od najzaraznijih virusa, zarazan je poput vodenih kozica, a zarazniji od virusa koji uzrokuju MERS, SARS, ebolu, prehladu, gripu i velike boginje. Delta je zaraznija od britanske inačice poznatije kao alfa, koja je pak zaraznija od samog izvornog soja.

Dok se ova zaraza širi ona nastavlja i mutirati. SARS-CoV-2 je jednolančani RNA virus, a oni mutiraju brže od dvolančanih RNA virusa i DNA virusa. Istraživanja su pokazala da veličina genoma negativno korelira s brzinom mutacije, što je veći genom, manje je mutacije. 

SARS-CoV-2 ima genom od 30 tisuća baznih parova, što je veliki genom, pa sporo mutira za jednolančane RNA viruse, sporije od gripe. Korelacija veličine genoma i sporosti mutacije je logična jer virus s velikim genomom mora imati dobro uređenu provjeru točnosti prepisivanja svojeg koda. Kada to ne bi imao, u velikom genomu bi se događalo previše grešaka i virus ne bi bio efikasan – u reprodukciji bi nastajalo previše virusnih čestica koje bi bile škartovi. Virus gripe, koji ima mnogo kraći kod RNA, može si dozvoliti luksuz da se manje točno prepisuje i više mutira, a slično vrijedi i za virus hepatitisa C i HIV.

Zbog visoke zaraznosti, delta se toliko brzo širi i replicira da se pogreške u prepisivanje događaju u velikim brojevima te vjerojatnost a nastanak novih varijanti raste, posebice kod onih koji nisu cijepljeni.

Britanci odobrili pilulu protiv covida: Zalihe su ograničene
Britanci odobrili pilulu protiv covida: Zalihe su ograničene

Delta plus opasnija od delte?

Varijanta AY.1, odnosno delta plus privukao je posebnu pozornost zdravstvenih djelatnika, a razlog je to što ga je indijsko ministarstvo u lipnju prozvao kao "varijantu koja izaziva zabrinutost". To znači da je zaraznija, lakše se veže za plućne stanice te je otporna na terapiju monoklonskim protutijelima, što znači da bi mogla probijati stečeni imunitet.

Ono po čemu se razlikuju je to što delta plus ima na proteinu šiljak (S) mutaciju K417N koju delta nema. No ta mutacija je ranije pronađena kod nekih podvarijanti alfe koja je dominirala prije delte te kod varijante beta.

- Već smo vidjeli što se dogodilo s deltom u Indiji i koliko se brzo ona proširila - rekao je James EK Hildreth, izvršni direktor Medicinskog fakulteta Meharry u Nashvilleu za Washington Post.

Postavlja se pitanje je li moguće da doleta plus probije zaštitu stvorenu cijepljenjem ili preboljenjem covida?

Za sad jasnog odgovora nema.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!