News

Komentari 189
FELJTON: 10 DANA U TRAVNJU

Stepinac sa zebnjom iščekuje razvoj situacije, a Pavelić želi izbjeći sastanak s Hitlerom

PETI DIO Situacija je ovih dana veoma teška. Mobilizacija se provodi punom parom, ali oduševljenja nema u našim krajevima nikakvog, zapisano je u dnevniku Alojzija Stepinca

U knjizi "Deset dana u travnju"  - koja se po cijeni od 99 kuna može kupiti na svim boljim kioscima u zemlji -  izdvojili smo dnevničke zabilješke, dijelove povijesnih studija, judikaturu, fragmente memoara, zapisnika i drugih dokumenata u kojima akteri velike povijesti iznose svoja sjećanja, ali i novinske tekstove koji u realnom vremenu oslikavaju život i mišljenja suvremenika. 
Razdoblje od puča do prvog dana travnja 1941. čini prvo, uvodno poglavlje, a u ostalima donosimo pregled tiska od 1. do 10. travnja, izvorne priče aktera povijesti, kao i svjedočenja o njima, sadržaje naslovnica i članaka koje su pisali ozbiljni ljudi i veliki novinari. U dva završna poglavlja prikazujemo rasplet povijesne drame poslije 10. travnja te sudbine aktera. 
Zahvaljujemo Hrvatskom državnom arhivu, čijom smo ljubaznošću dobili uvid u dosjee Slavka i Dide Kvaternika, Branka Benzona, Ante Pavelića, dr. Vladka Mačeka, Đure Vranešića (Jure Vranešića) i Mirka Puka.


I Kaptol sa zebnjom iščekuje razvoj događaja. Stepiničev tajnik tog drugog travnja zapisuje u nadbiskupov dnevnik: „Situacija je ovih dana veoma teška. Mobilizacija se provodi punom parom, ali oduševljenja nema u našim krajevima nikakvog. Hrvati, dobar dio da ne kažem svi, najvolili bi da se zauvijek otcijepe od Srba, jer je razuman život s njima nemoguć. Zato je i nacionalistički pokret sve jači. No i HSS za sada se odlučno odupire Beogradu, a vidi se u 'Hrvatskom Dnevniku' što Hrvati misle. Nijemci upravo bjesne što su ih Srbi ovako prevarili i nude Hrvatima nacionalistima pomoć za otcjepljenje od Srba. Međutim, dr. Maček još nije izgubio nade i čini se da će se nagoditi s novom vladom…”