News

Komentari 1

Štete od poplava u Njemačkoj doseći će 26 milijardi eura

Štete od poplava u Njemačkoj doseći će 26 milijardi eura

Njemačka želi izvući pouku iz ove tragedije i razmišlja kako će usavršiti sustav uzbune na prirodne nepogode, uključujući slanje sms poruka upozorenja

Štete izazvane katastrofalnim poplavama u srpnju u Njemačkoj vjerojatno će doseći 26 milijarda eura, izjavio je u ponedjeljak kancelarski kandidat konzervativaca Armin Laschet.

"Po prvim procjenama, samo u saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji ukupna se šteta penje na više od 13 milijarda eura", rekao je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i premijer te pokrajine koju su pogodile nezapamćene poplave.

U Falačkom Porajnju, saveznoj pokrajini koja je najgore stradala očekujemo "sličan, ako ne i veći iznos" pomoći, dodao je na izvanrednoj sjednici pokrajinskog parlamenta Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Razorne poplave koje su 14. i 15. srpnja pogodile zapad Njemačke odnijele su najmanje 190 života.

U Sjevernoj Rajni Vestfaliji oštećeno je više od 150 škola i 200 vrtića, brojne liječničke ordinacije i 50 ljekarni, rekao je Laschet opisujući razmjere najgore prirodne katastrofe koja je pogodila tu saveznu državu od osnivanja federalne Zapadne Njemačke nakon Drugog svjetskog rata.

Laschet je rekao da stradali mogu računati na solidarnost ostalih Nijemaca dok šesnaest saveznih pokrajina i savezna vlada pripremaju sveobuhvatan plan pomoći u obnovi stradalih područja.

"Radimo na planu obnove koji se mjeri u milijardama" eura, rekao je kandidat za nasljednika kancelarke Angele Merkel. "Sve pokrajine su spremne dati svoj doprinos" kako bi se prikupilo tih 20 do 30 milijarda eura, izjavio je.

Konzervativci vode u anketama uoči parlamentarnih izbora 26. rujna na kojima će se birati nasljednik ili nasljednica Angele Merkel koja će se povući nakon šesnaest godina kancelarske dužnosti.

CDU se našao na meti kritike zbog načina upravljanja katastrofalnom poplavom koja je, uz ljudske žrtve, prouzročila golemu štetu, odnosila kuće i uništila čitave općine, osobito u dolini Ahr.

Njemačka želi izvući pouku iz ove tragedije i razmišlja kako će usavršiti sustav uzbune na prirodne nepogode, uključujući slanje sms poruka upozorenja.