Obavijesti

News

Komentari 1

Stigli i u Hrvatsku - Budistički redovnici pješačenjem po svijetu promoviraju mir

Stigli i u Hrvatsku - Budistički redovnici pješačenjem po svijetu promoviraju mir
7

Dolaze iz Tajlanda, a na put su krenuli prije 49 dana iz Turske. U Hrvatsku su stigli preko Crne Gore, a glavno odredište im je Francuska. Već su prohodali SAD i dio Azije, a dnevno prijeđu i do 50 kilometara

VIDEO

Prohodali su pola svijeta, a sada su stigli i do Hrvatske. Neobičan prizor šestorice budističkih redovnika, obučenih u njihovu tradicionalnu narančastu nošnju, zatekao je sve one koji su se ovih dana našli na magistrali između Velebita i Šibenika. Na pitanje zbog čega pješače po svijetu, daju jednostavan i kratak odgovor - zbog mira.

- Hodanjem kroz različite zemlje ljudima diljem svijeta šaljemo poruke mira. To nas motivira da ne odustajemo ni kad je teško - govori nam Supajharo Dhammaduta, jedan od šestorice budističkih redovnika. Otkriva nam da su iz Tajlanda, a na ovo putovanje krenuli su prije 49 dana iz Ankare u Turskoj. 

- Iz Turske smo išli u Grčku, onda u Albaniju, pa preko Crne Gore u Hrvatsku. Pješačimo između 40 i 50 kilometara dnevno - rekao je Supajharo Dhammaduta. Spavaju gdje stignu, ponekad u šatorima uz cestu, ponekad u motelima, ponekad kod dragih ljudi koje susretnu na svom putovanju, a nekad i u crkvi.

- U ovih 49 dana propješačili smo nešto više od 2100 km, umorni smo, ali ne posustajemo. Nekad je hladnije, pada kiša, a nekad je sunčano i vruće. Nama to ne smeta. Moje tijelo pati, ali ja od tijela učim i prihvaćam tu patnju, to je naš način života - objašnjava nam Supajharo Dhammaduta. Sa sobom na put nose i okrjepu, pa s vremena na vrijeme zastanu, jedu i odmore se. Na "stolu", točnije na podu autobusne stanice uz magistralu, ponuđeno je vruće varivo na tajlandski način kojeg je netom skuhao jedan od redovnika, inače i kiropraktičar. Osim variva, tu su i suhe male pržene ribice, kao čips. 

- Nakon što pojedemo krećemo dalje, dug je put ispred nas. Idemo kroz Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Švicarsku. Krajnji cilj nam je Francuska - rekao je nam drugi redovnik imena Sutham Nateetong. Priča nam kako su 2019. godine prohodali više od 5 tisuća kilometara po Sjedinjenim Američkim Državama, od Santa Monice u Californiji do New Yorka, spojivši tako zapadnu s istočnom obalom. Nakon toga su se vratili kući u Tajland, a uslijedio je dug put po Aziji.

- Krenuli smo od Tajlanda, išli preko Mjanmara, Indije, Pakistana i Iraka sve do Turske. Dok smo bili u Turskoj svijetom je zavladala pandemija koronavirusa pa smo se morali vratiti kući. Sada napokon nastavljamo to putovanje, ovog puta iz Turske prema Europi - sretan je Supajharo Dhammaduta. Ovi budistički redovnici pokazuju nam i svoj logo koji objedinjuje 5 velikih religija svijeta - budizam, hinduizam, kršćanstvo, islam i sikizam. Zajedništvo i mir, njihova je moto.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...