Obavijesti

News

Komentari 25

'Nisam znao da je helikopter kojim su izvlačili ljude u kvaru'

'Nisam znao da je helikopter kojim su izvlačili ljude u kvaru'
5

Frane Lučić kazao mi je da ih je nešto "zakapunjilo", gestikulirajući da je preko njih prešao vatreni val, rekao je Stipe Božić u nastavku suđenja za kornatsku tragediju

VIDEO

Da je na vojnom helikopteru bila ispravna dizalica, mi bismo u samo desetak minuta podigli sve ozlijeđene vatrogasce s mjesta tragedije. No, morali smo to učiniti s našom opremom i konopima što značajno produljuje vrijeme spašavanja, rekao je GSS-ovac Stipe Božić, svjedočeći o kornatskoj tragediji.

Njegov kolega Srđan Vrsalović koji je čitavo vrijeme bio u helikopteru, dok se Božić nalazio na tlu tome je dodao kako je u jednom trenutku gotovo izbjegnuta nova tragedija. Dok je GSS-ovac Mužinić bio na konopu s trojicom ranjenih vatrogasaca, na helikopteru je popustila "brava" na koju su bili pričvršćeni konopi zbog čega su ih morali hitno spustiti gotovo kilometar od uvale gdje su na ranjenike čekali gliseri za prijevoz u zadarsku bolnicu.

- Zbog toga je druga skupina unesrećenih na na mjestu tragedije čekala na spašavanje oko 45 minuta - dodao je Božić. On i Vrsalović razgovarali su s gotovo svim ranjenim vatrogascima, no nitko od njih nije pričao što im se dogodilo, osim što su se raspitivali za svoje zdravstveno stanje. 

-  Jedino je Frane Lučić rekao da su išli marendati pokraj jedne divlje kruške kad ih je odjednom nešto "zakopunilo", odnosno da je preko njih prešao vatreni val - ispričao je Božić. Istaknuo je kako je stanje veza na Kornatu bilo katastrofalno te da je GSS i ranije na to upozoravao mobilne operatere.

- Upozorili smo i Ministarstvo zaštite okoliša, ali ono nije dopustilo gradnju baznih stanica u zaštićenim dijelovima prirode - rekao je na kraju Božić.

Rončević: Nisam znao za kvar na vojnom helikopteru

Svjedočio je i bivši ministar obrane Berislav Rončević, koji je rekao da ga je o stradanju vatrogasaca oko 20 sati izvijestila Bianca Matković, predstojnica ureda tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Tada o razmjerima tragedije nisu znali ništa. S premijerom i drugim ministrima i dužnosnicima došao je u zadarsku bolnicu obići ranjene vatrogasce.

- S njima su u bolničkoj sobi razgovarali Sanader i tadašnji zadarski gradonačelnik Živko Kolega, a o čemu su pričali ja ne znam - rekao je Rončević.

Iako je tada bio ministar obrane potvrdio je da nije imao pojma o kvaru na vojnom helikopteru kojim su spašavani ranjenici.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku
UŽAS U MEKSIKU

VIDEO Našli 4 tijela u bunaru: Sumnja se da se radi o braći koja su putovala i u Hrvatsku

Državno odvjetništvo meksičke savezne države Baje Californije navelo je da će forenzičari analizirati tijela kako bi se utvrdilo radi li se o nestaloj braći.

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...
Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju
FOTOGRAFIJA PRIVOĐENJA

Ovo je muškarac osumnjičen za ubojstvo u Zagrebu: Izbo majku pa otišao u kafić i čekao policiju

Zagrebačka policija izvijestila je o detaljima teškog ubojstva na Črnomercu